Pages

Saturday, June 26, 2010

Kaisan supporter Italy rupanya..

Ini riak muka Kaisan masa kami tengah tengok game Italy lawan Slovakia hari tu.Kecewa betul dia bila Italy terkeluar.


Memang fokus dia tengok game

"Itu pun boleh miss?" Mungkin itu kata Kaisan

Masih terkejut Italy dah terkeluar dari World Cup 2010

Duit Extra Guna Telefon aje...


Empat soalan aku nak tanya kawan-kawan:
  1. Ada 10 orang kawan/saudara mara yang hendak sama-sama cari extra income?
  2. Ada RM 68 untuk modal permulaan & RM 38 setiap bulan?
  3. Pernah tak perkhidmatan telefon bimbit (Digi, Celcom, Maxis dsb) yang kawan-kawan guna sekarang pernah bagi pendapatan dalam bentuk wang kerana menggunakan line atau service diorang?
  4. Nak extra duit untuk berbelanja tiap-tiap bulan?
Aku baru masuk satu program di mana pengguna di beri ganjaran dalam bentuk duit dengan hanya menggunakan telefon seperti biasa. Sebab aku join program ni, sebab aku bekerja di salah satu syarikat telefon mobile kat Malaysia yang baru di lancarkan (cubalah korang teka yang mana satu).

Program ni bukan Multi Level Marketing (MLM) tapi satu program referral. Korang hanya perlu masuk program ini dan menggunakan talian telefon seperti biasa. Kita boleh pilih samada nak maintain number yang di gunakan sekarang atau guna number baru.

Kalau ada yang berminat, boleh lah contact Bo melalui cara-cara di bawah:
  • affendij@gmail.com
  • fendi_bo@yahoo.com (Boleh juga untuk chat)
  • 019-259 1379
  • Lawatilah www.toneexcel.com. Kalau berminat, sila hubungi saya.

    Insya'Allah, program ini boleh bagi extra income dan kalau ada yang lebih rajin, kebebasan kewangan.Cubalah dengar penjelasan dahulu dan fikirkan. Tiada salahnya untuk kita tahu dahulu sebelum menolak. Mana tahu, ada rezeki di sini.

    Monday, June 21, 2010

    Bo is a Nerd is Featured!!

    Terima kasih kepada Hidayah kerana meletakkan blog Bo is a Nerd sebagai Featured Blog for The Day. Ini pertama kali Bo is a Nerd mendapat penghargaan macam ni. Penghargaan macam ini yang buat aku semakin rajin untuk meneruskan usaha blogging aku.

    Kawan-kawan boleh lah melawat blog Hidayah dengan klik pada link di bawah.

    Sunday, June 20, 2010

    Pandai-pandailah Bajet....

    BAJET BULANAN BO IS A NERD

    RM RM
    Gaji
    5000
    Blog & other Side Income
    1500

    6500
    Tolak: Belanja Tetap
    Savings 350
    Rumah 2100
    Parents 600
    Minyak,tol & parking 1200
    Loans 1565
    Hiburan & Sukan 300 6115
    Baki
    385

    *Bajet di atas ini hanyalah rekaan semata-mata. Bukan bajet bulanan Bo is a Nerd yang sebenar.*

    Selalu aku dengar kawan-kawan cakap "tak sampai 5 hari gaji, dah habis. Camner nih?" tapi yang paling berat aku nak dengar & selalunya aku buat tak tahu aje, "Bo, boleh pinjam aku sen tak? Gaji dah habis nih." Kalau aku dengar ayat nih, aku senyum aje. Memang aku takde nak kasi pinjam. Bukannya boleh percaya orang akan bayar balik nih.

    Tak nak jadi camnie..

    Alhamdulillah, setakat ni aku masih lagi ada problem ni walaupun aku dah berkeluarga. Bukan nak berlagak atau sombong, tapi aku dari Form 1 lagi aku dah di ajar untuk bajet oleh ayah aku yang bagi aku duit elaun RM 50 sebulan. Itu pandai-pandailah bajet untuk buku, makan waktu rehat & jolly-jolly.

    Kebaikan bajet duit bulanan ni:
    • Tahu mana duit kita pergi.
    • Tahu mana benda yang yang penting & tak penting.
    • Boleh simpan-simpan sikit untuk beli barang yang best atau untuk hari susah.
    • Elakkan dari sengkek/kering dan meminjam dari orang.
    Cara aku bajet selalunya, aku akan ambil dulu duit gaji yang di tetapkan untuk saving & masukkan ke akaun yang susah untuk akses cam Tabung Haji ke, ASB ke. Lepas tu bayar hutang-hutang yang sepatutnya (kereta, rumah, kredit kad dll). Alih-alih, nak dekat akhir bulan, ada lagi duit lebih. Duit tu aku tak jolly habis tapi aku simpan separuh & belanja family aku makan best sikit. Kena hidup jugak, mana boleh kedekut aje selalu.

    Kalau kata ada barang yang kita nak beli, memang dah lama mengidam, masukkan sekali benda tu dalam bajet sebagai contohnya "Tabung Playstation 3". Lama-lama simpan mesti dapat punya. Hint kepada isteri sikit..hehehe..

    superb...

    So, itulah cara aku bajet belanja aku bulan-bulan dan elak dari pokai tengah-tengah bulan. Korang pulak macam mana?

    P/s: Duit banyak mana pun, tapi kalau tak berzakat & bersedekah, tak guna juga. Sila bayar zakat & rajin bersedekah ye.

    Saturday, June 19, 2010

    Penting ke berapa ramai followers kita ada?


    Aku tergerak nak tulis tentang followers blog selepas ada officemate aku tanya berapa ramai followers blog aku dan diikuti dengan komen "ramai itu aje ke followers kau. Baik tak payah blogging". Walaupun, hati panas & tangan dah ringan, aku fikir balik soalan "kawan" tadi tu, ramai atau tak followers ni penting ke?

    Kenapa orang follow blog kita? Sebab layout cantik? Entri yang memang layan atau sebab dia pun follower blog kita (balas budi punya case)? Aku terus terang cakap aku follow blogs yang memang aku suka cara penulisan dia, cara dia present blog dia dan entri blog tu. Aku tak follow membuta tuli semata-mata untuk follow.

    So, aku nak tahu, apa sebab korang follow blog orang lain and penting ke berapa ramai followers untuk satu blog?

    Wednesday, June 16, 2010

    Latest World Cup Results

    New Zealand 1 : 1 Slovakia 

    Reid equalizes for the All Whites

    The Group F opening match was held in Rustenberg. New Zealand scored an injury time equalizer through a header from Winston Reid after Slovakia themselves took the lead through a Robert Vittek header on the 50th minute.

    This result puts all the teams in Group F even on a single point after Italy and Paraguay also drew 1:1.

    Portugal 0 : 0 Ivory Coast 

     Ronaldo in action

    The Group G opening match in Port Elizabeth ended with honors even for both teams. Portugal only had only one real shot from Cristiano Ronaldo's effort that hit the post on the 11th minute.

    The drab match also saw the Elephants top socrer, Didier Drogba playing for the first time after fracturing his arm in a pre-World Cup friendly.

    Brazil 2 : 1 North Korea

    Maicon squeezes his shot in to open the scoring

    The Samba kings barely won against a defensive resilient North Korean team. The 2nd Group G match at the Ellis Park Stadium, Johannesburg saw Maicon opening the scoring on the 55th minute after a boring opening period, which the booing from the crowd almost drowned out the Vuvuzela horns. Elano then added to the score on the 72nd minute.

    The 5 times World champions were cruising to a comfortable win when Ji Yun Nam scored for the 105th ranked North Koreans on the 89th minute. This win sees Brazil topping the group followed by Portugal, Ivory Coast and the North Koreans.

    Wednesday, June 9, 2010

    Saya sokong Sepanyol World Cup team...


    Macam biasa. Aku menyokong team Sepanyol untuk World Cup 2010 South Africa. Kalau Malaysia layak World Cup (bila lah tu agaknya?), memang aku dah 100% sokong skuad negara, tapi disebabkan tak ada, aku pun sokong lah Sepanyol.

    Kenapa Sepanyol? Aku sokong diorang sejak World 2006 (sebelum-sebelum ni tak follow mana-mana team pun) sebab permainan squad ni memang teknikal dan entertaining. Cuma sayang kali ni, Raul (Real Madrid) dah tak di panggil. Kuda tua tapi still legend.

    So, itulah dia. Aku sokong Sepanyol (Spain) World Cup kali ini. Vamos Espana!!!

    Monday, June 7, 2010

    Thanks Nuffnang!



    Again, I got another cheque from Nuffnang. This will really help with the baby stuff and all. It's not cheap having a kid I tell you but it's well worth it. Check out my previous entry and you know why I say that.


    Just a bit info on my Nuffnang earnings, usually I'll let the amount accumulate for 2 months then I'll cashout. It's not that I can't cashout each month, but it's nice to see a larger amount each time. The amount is not that much but it will do.

    My advice to those who want to cashout, please do it during the last few days of the month. Try to cashout on the 28th ,29th or the very latest 30th of each month. Just forget whether its the middle of the month or you want the earnings for the following Moday to be updated. The failure to do so will make you wait for a long time to get your cheque.

    Thanks Nuffnang! You have never let me down.

    Friday, June 4, 2010

    Empuknya badan ayah ni.....


    Rasa-rasa korang si Kaisan ni baring atas apa? Sofa? Tilam? Cushion? Nak tahu si Kaisan ni tidur atas apa? Terus tengok gambar yang selanjutnya....


    Yup. Aku lah jadi tempat dia landing sekarang. Berguna juga aku memberatkan badan aku selepas kahwin ni..hehehe. Apa sahaja untuk mu wahai anakku.

    Ads by Nuffnang