Pages

Saturday, June 26, 2010

Kaisan supporter Italy rupanya..

Ini riak muka Kaisan masa kami tengah tengok game Italy lawan Slovakia hari tu.Kecewa betul dia bila Italy terkeluar.


Memang fokus dia tengok game

"Itu pun boleh miss?" Mungkin itu kata Kaisan

Masih terkejut Italy dah terkeluar dari World Cup 2010

Duit Extra Guna Telefon aje...


Empat soalan aku nak tanya kawan-kawan:
  1. Ada 10 orang kawan/saudara mara yang hendak sama-sama cari extra income?
  2. Ada RM 68 untuk modal permulaan & RM 38 setiap bulan?
  3. Pernah tak perkhidmatan telefon bimbit (Digi, Celcom, Maxis dsb) yang kawan-kawan guna sekarang pernah bagi pendapatan dalam bentuk wang kerana menggunakan line atau service diorang?
  4. Nak extra duit untuk berbelanja tiap-tiap bulan?
Aku baru masuk satu program di mana pengguna di beri ganjaran dalam bentuk duit dengan hanya menggunakan telefon seperti biasa. Sebab aku join program ni, sebab aku bekerja di salah satu syarikat telefon mobile kat Malaysia yang baru di lancarkan (cubalah korang teka yang mana satu).

Program ni bukan Multi Level Marketing (MLM) tapi satu program referral. Korang hanya perlu masuk program ini dan menggunakan talian telefon seperti biasa. Kita boleh pilih samada nak maintain number yang di gunakan sekarang atau guna number baru.

Kalau ada yang berminat, boleh lah contact Bo melalui cara-cara di bawah:
  • affendij@gmail.com
  • fendi_bo@yahoo.com (Boleh juga untuk chat)
  • 019-259 1379
  • Lawatilah www.toneexcel.com. Kalau berminat, sila hubungi saya.

    Insya'Allah, program ini boleh bagi extra income dan kalau ada yang lebih rajin, kebebasan kewangan.Cubalah dengar penjelasan dahulu dan fikirkan. Tiada salahnya untuk kita tahu dahulu sebelum menolak. Mana tahu, ada rezeki di sini.

    Monday, June 21, 2010

    Bo is a Nerd is Featured!!

    Terima kasih kepada Hidayah kerana meletakkan blog Bo is a Nerd sebagai Featured Blog for The Day. Ini pertama kali Bo is a Nerd mendapat penghargaan macam ni. Penghargaan macam ini yang buat aku semakin rajin untuk meneruskan usaha blogging aku.

    Kawan-kawan boleh lah melawat blog Hidayah dengan klik pada link di bawah.

    Sunday, June 20, 2010

    Pandai-pandailah Bajet....

    BAJET BULANAN BO IS A NERD

    RM RM
    Gaji
    5000
    Blog & other Side Income
    1500

    6500
    Tolak: Belanja Tetap
    Savings 350
    Rumah 2100
    Parents 600
    Minyak,tol & parking 1200
    Loans 1565
    Hiburan & Sukan 300 6115
    Baki
    385

    *Bajet di atas ini hanyalah rekaan semata-mata. Bukan bajet bulanan Bo is a Nerd yang sebenar.*

    Selalu aku dengar kawan-kawan cakap "tak sampai 5 hari gaji, dah habis. Camner nih?" tapi yang paling berat aku nak dengar & selalunya aku buat tak tahu aje, "Bo, boleh pinjam aku sen tak? Gaji dah habis nih." Kalau aku dengar ayat nih, aku senyum aje. Memang aku takde nak kasi pinjam. Bukannya boleh percaya orang akan bayar balik nih.

    Tak nak jadi camnie..

    Alhamdulillah, setakat ni aku masih lagi ada problem ni walaupun aku dah berkeluarga. Bukan nak berlagak atau sombong, tapi aku dari Form 1 lagi aku dah di ajar untuk bajet oleh ayah aku yang bagi aku duit elaun RM 50 sebulan. Itu pandai-pandailah bajet untuk buku, makan waktu rehat & jolly-jolly.

    Kebaikan bajet duit bulanan ni:
    • Tahu mana duit kita pergi.
    • Tahu mana benda yang yang penting & tak penting.
    • Boleh simpan-simpan sikit untuk beli barang yang best atau untuk hari susah.
    • Elakkan dari sengkek/kering dan meminjam dari orang.
    Cara aku bajet selalunya, aku akan ambil dulu duit gaji yang di tetapkan untuk saving & masukkan ke akaun yang susah untuk akses cam Tabung Haji ke, ASB ke. Lepas tu bayar hutang-hutang yang sepatutnya (kereta, rumah, kredit kad dll). Alih-alih, nak dekat akhir bulan, ada lagi duit lebih. Duit tu aku tak jolly habis tapi aku simpan separuh & belanja family aku makan best sikit. Kena hidup jugak, mana boleh kedekut aje selalu.

    Kalau kata ada barang yang kita nak beli, memang dah lama mengidam, masukkan sekali benda tu dalam bajet sebagai contohnya "Tabung Playstation 3". Lama-lama simpan mesti dapat punya. Hint kepada isteri sikit..hehehe..

    superb...

    So, itulah cara aku bajet belanja aku bulan-bulan dan elak dari pokai tengah-tengah bulan. Korang pulak macam mana?

    P/s: Duit banyak mana pun, tapi kalau tak berzakat & bersedekah, tak guna juga. Sila bayar zakat & rajin bersedekah ye.

    Saturday, June 19, 2010

    Penting ke berapa ramai followers kita ada?


    Aku tergerak nak tulis tentang followers blog selepas ada officemate aku tanya berapa ramai followers blog aku dan diikuti dengan komen "ramai itu aje ke followers kau. Baik tak payah blogging". Walaupun, hati panas & tangan dah ringan, aku fikir balik soalan "kawan" tadi tu, ramai atau tak followers ni penting ke?

    Kenapa orang follow blog kita? Sebab layout cantik? Entri yang memang layan atau sebab dia pun follower blog kita (balas budi punya case)? Aku terus terang cakap aku follow blogs yang memang aku suka cara penulisan dia, cara dia present blog dia dan entri blog tu. Aku tak follow membuta tuli semata-mata untuk follow.

    So, aku nak tahu, apa sebab korang follow blog orang lain and penting ke berapa ramai followers untuk satu blog?

    Wednesday, June 16, 2010

    Latest World Cup Results

    New Zealand 1 : 1 Slovakia 

    Reid equalizes for the All Whites

    The Group F opening match was held in Rustenberg. New Zealand scored an injury time equalizer through a header from Winston Reid after Slovakia themselves took the lead through a Robert Vittek header on the 50th minute.

    This result puts all the teams in Group F even on a single point after Italy and Paraguay also drew 1:1.

    Portugal 0 : 0 Ivory Coast 

     Ronaldo in action

    The Group G opening match in Port Elizabeth ended with honors even for both teams. Portugal only had only one real shot from Cristiano Ronaldo's effort that hit the post on the 11th minute.

    The drab match also saw the Elephants top socrer, Didier Drogba playing for the first time after fracturing his arm in a pre-World Cup friendly.

    Brazil 2 : 1 North Korea

    Maicon squeezes his shot in to open the scoring

    The Samba kings barely won against a defensive resilient North Korean team. The 2nd Group G match at the Ellis Park Stadium, Johannesburg saw Maicon opening the scoring on the 55th minute after a boring opening period, which the booing from the crowd almost drowned out the Vuvuzela horns. Elano then added to the score on the 72nd minute.

    The 5 times World champions were cruising to a comfortable win when Ji Yun Nam scored for the 105th ranked North Koreans on the 89th minute. This win sees Brazil topping the group followed by Portugal, Ivory Coast and the North Koreans.

    Wednesday, June 9, 2010

    Saya sokong Sepanyol World Cup team...


    Macam biasa. Aku menyokong team Sepanyol untuk World Cup 2010 South Africa. Kalau Malaysia layak World Cup (bila lah tu agaknya?), memang aku dah 100% sokong skuad negara, tapi disebabkan tak ada, aku pun sokong lah Sepanyol.

    Kenapa Sepanyol? Aku sokong diorang sejak World 2006 (sebelum-sebelum ni tak follow mana-mana team pun) sebab permainan squad ni memang teknikal dan entertaining. Cuma sayang kali ni, Raul (Real Madrid) dah tak di panggil. Kuda tua tapi still legend.

    So, itulah dia. Aku sokong Sepanyol (Spain) World Cup kali ini. Vamos Espana!!!

    Monday, June 7, 2010

    Thanks Nuffnang!



    Again, I got another cheque from Nuffnang. This will really help with the baby stuff and all. It's not cheap having a kid I tell you but it's well worth it. Check out my previous entry and you know why I say that.


    Just a bit info on my Nuffnang earnings, usually I'll let the amount accumulate for 2 months then I'll cashout. It's not that I can't cashout each month, but it's nice to see a larger amount each time. The amount is not that much but it will do.

    My advice to those who want to cashout, please do it during the last few days of the month. Try to cashout on the 28th ,29th or the very latest 30th of each month. Just forget whether its the middle of the month or you want the earnings for the following Moday to be updated. The failure to do so will make you wait for a long time to get your cheque.

    Thanks Nuffnang! You have never let me down.

    Friday, June 4, 2010

    Empuknya badan ayah ni.....


    Rasa-rasa korang si Kaisan ni baring atas apa? Sofa? Tilam? Cushion? Nak tahu si Kaisan ni tidur atas apa? Terus tengok gambar yang selanjutnya....


    Yup. Aku lah jadi tempat dia landing sekarang. Berguna juga aku memberatkan badan aku selepas kahwin ni..hehehe. Apa sahaja untuk mu wahai anakku.

    Saturday, May 29, 2010

    Anda di maafkan...


    Beberapa minggu lepas aku ada buat entry tentang pengalaman aku di salah satu franchise McDonald's di Shah Alam. Pengalaman dan layanan yang aku terima masa itu buat aku sedikit panas. Kalau nak tahu yang mana satu entry, klik kat sini "Kita Masih Ketinggalan"

    Tetapi baru-baru ini ada salah seorang staf McDonald's cawangan itu yang meminta maaf. Ayat staf bernama Syazana itu berbunyi" Saya crew leader McD Giant Shah Alam. Saya tak tahu pun perkara itu berlaku. Saya minta maaf bagi pihak crew itu"

    Mula-mula aku terkejut juga terima response tu tapi dengan ayat dari Syazana yang ikhlas aku senyum sendiri sebab masih ada harapan untuk sektor layanan pelanggan kita. Pada Syazana, saya puji kerana sudi meluangkan masa untuk respon dan teruskan kerja baik sebagai crew leader.

    P/s: Kalau dapat Glass World Cup 2010 satu set pun best juga.

    McDonalds's Contour Coke Glass kembali..


    Contour Coca Cola Glass Meal kembali lagi. Kali ini, McDonald's mengeluarkan gelas minuman eksklusif FIFA yang ada 6 warna dan 6 jenis gerakan bola sepak. Set unik ini di keluarkan sempena Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan (World Cup 2010 South Africa).

    Untuk mendapatkan set gelas minuman ini hanya perlu order Large McValue Meal + Sundae. Tip aku, pergilah beli masa time lunch sebab boleh dapat murah sikit dan kalau setakat nak gelas tu, belilah set yang murah-murah aje cukuplah.

    P/s: Aku tak bekerja untuk McD atau suka sangat McD cuma rasa set gelas minuman ini agak unik untuk tidak di kumpulkan.

    Thursday, May 27, 2010

    Kanak-kanak kena jual di China

    Budak malang yang kena rantai

    Kesian budak dalam gambar atas tu. Di rantai pada tiang di  tepi jalan oleh bapanya dengan tujuan untuk jual anak dia pada sesiapa yang berminat untuk membeli. Di letakkan satu meja dengan details kanak-kanak malang ini yang termasuk nama, tarikh lahir, berat, tinggi dan kebolehan untuk melakukan kerja keras.

    Ibu budak ini dah mati 3 tahun lepas dan bapanya dah tak mampu jaga, so ambil keputusan untuk menjual anak dia. Bapa yang tak guna kalau cenggini rupa. Tapi budak ni terselamat bila sekumpulan orang yang lalu-lalang menangkap bapa budak ini semasa dia tengah berusaha untuk menarik perhatian pembeli.

    Bapa budak kena tangkap dan di belasah oleh orang ramai

    Bapa budak ni menjelaskan yang dia terpaksa menjual sebab dia dah tak mampu menjaga anak dia dan sebenarnya tak berminat dengan duit jualan anak dia. Nasib budak ini baik bila orang ramai menghantar budak tu pada jabatan kebajikan untuk di jaga.

    Kenapalah tak fikir awal-awal untuk hantar pada Jabatan Kebajikan? Kan senang?

    Monday, May 24, 2010

    Perginya seorang pejuang...


    Entri ini a bit overdue but better late than never. Two weeks ago, Zul @ Bozord meninggalkan kita. Pemergian Zul di rasai oleh kami yang mengenalinya. Di harapkan dia gembira dan tenang di tempat dia berada sekarang iaitu Melbourne, Australia. Hehehe....ayat opening bunyi lain macam aje. Knock on wood.

    Dua minggu dia takde ni rasa sessi melepak kawan-kawan kurang ceria. Sunday Futsal NATS dah hilang competitive edge and fun. Tapi sebab kami nak Zul, Maz and the kids be more succesful and happy, kitorang accept their move.

    Good luck Zul, Maz, Zareef and Zara. Try to keep in touch and come back whenever you guys can. Also, we'll try to get ourselves over there seeing that dah confirm ada tempat tidur and makan free...hehehe. Don't be a stranger and all the best.

    Saturday, May 22, 2010

    Bibik oh bibik

    Topik yang hangat di bincangkan sekarang ini ialah keadaan kerja untuk pembantu rumah dari Indonesia. Kerajaan Indonesia dah halang pengambilan orang Indonesia sebagai pembantu rumah @ bibik sebab kononnya hak kemanusiaan dan pekerjaan rakyat mereka ini tak terjaga. Selagi satu persetujuan tak diadakan, maka tiada lagi pengambilan mereka ke Malaysia sebagai pembantu rumah.

    Baru-baru ini ada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib mengadakan persetujuan dengan seteru Indonesia untuk sediakan beberapa syarat. Di antara syaratnya:


    1. Pembantu rumah diberi sekurang-kurangnya 1 hari cuti setiap minggu.
    2. Pasport atau dokumen pengenalan pembantu rumah yang pegang. Kalau ada persetujuan dengan majikan, lain lah cerita.
    3. Gaji minima RM 800 sebulan (masih lagi dalam perbincangan)
    Pada aku, dua syarat ini saja dah cukup menyusahkan majikan sebab sekarang pun kalau majikan pegang dokumen perjalanan pun orang gaji lari. Bukan selalunya salah majikan kalau orang gaji lari. Kekadang, ada yang ikut kekasih (jumpa kat Malaysia), lari ikut suami atau kena pancing dengan orang lain.

    Pengalaman aku dengan orang gaji, masa aku sekolah menengah, orag gaji keluarga aku yang di anggap sebagai ahli keluarga lari masa adik aku yang baru 14 bulan tengah tidur. Nasib baik aku balik awal dari training bola petang tu. Kalau tidak, apa entah yang boleh jadi.

    Pasal cuti tu pula, bolehlah terima. Cuma, kalau sekarang gaji dia RM 500 sebulan, kenalah bayar kurang sikit dari itu. Kita potonglah gaji dia untuk hari yang cuti tu. Kira adil pada kita juga kalau macam tu. Bukannya ada surat "confirmation" macam kerja syarikat tunjuk berapa hari cuti yang dia boleh ambil.

    Kalau di beri peluang berforum dengan PM tentang perkara ini, ada beberapa syarat aku nak kemukakan:

    1. Makan dan minum kena cari sendiri. Kalau nak makan atau minum dari keluarga majikan, kenalah bayar.
    2. Bayar sebahagian dari bil air, elektrik atau telefon yang di gunakan. Kalau dulu percuma sebab kita anggap sebagai keluarga, sekarang silalah bayar.
    3. Pemberian gaji seperti apa yang di tulis di atas. Cuti tanpa gaji lah senang cerita.
    Idea lain aku takde buat masa ini. Aku tahu orang gaji Indon ini manusia, tetapi pandai pula demand sekarang ni. Kalau susah sangat, ambil aje orang gaji Filipina. Comel pun lagi comel..hehe..ke situ pulak. Fikir-fikirlah ye kawan-kawan.

    Datuk Bandar Kuala Lumpur kena bayar ganti rugi RM 750,00 kepada seniman.



    Hampir tersedak aku pagi ini semasa baca tajuk berita dalam akhbar Kosmo hari ini. Datuk Bandar Kuala Lumpur perlu bayar ganti rugi RM 750k kepada seniman dan pencipta arca UMBC, Datuk Syed Jamal Syed Jamil Sahil sebab mengubahsuai bentuk dan menukar bahan binaan arca pada hasil ciptaannya.

    Bukan sahaja kena bayar ganti rugi, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur arahkan Datuk Bandar KL untuk menanggung kos guaman Datuk Syed Jamal dan bayar 8% faedah setahun sejak kes di failkan. Aku memang setuju dengan keputusan mahkamah ini sebab sekarang ini kebanyakan orang atasan dalam negara kita memang sombong dan rasa besar diri. Ini terbukti bila Datuk Syed Jamal kata bila di ajak berbincang, permintaan beliau tidak di endahkan pihak Datuk Bandar. Sekarang, siapa yang rugi? Rakyat rasanya.

    Persoalannya sekarang, Datuk Bandar Kuala Lumpur ada duit ke nak bayar ganti rugi banyak itu? Aku macam ada feeling yang ada kemungkinan duit cukai rakyat yang akan di gunakan untuk melangsaikan pembayaran ganti rugi itu. Apa pendapat kawan-kawan semua?

    Tuesday, May 18, 2010

    Video explaining why Lin Dan beat Chong Wei easily..

    I came across a video showing how Chinese badminton ace, Lin Dan practices. No wonder he toyed with all his opponents and beaten Datuk Lee Chong Wei quite easily.




    P/s: I know its a camera trick ala Nike with Ronaldo.

    Sunday, May 16, 2010

    Dia yang buat....

    Sekarang ini aku memang tak cukup masa untuk update blog ni. Idea, pandangan dan material memang banyak tapi ada seorang manusia kecil yang memerlukan perhatian. Banyak bunyi kalau aku tak pay attention. Nak tahu siapa dia?

    Ini lah dia....

    ||
    v
    ||
    v
    ||
    v
    ||
    v
    ||
    v
    ||
    v
    ||
    ||
    v
    ||
    v


    Walaupun tak cukup tidur, tak dapat buat blogwalking dan macam-macam lagi benda yang dah jadi rutin hidup aku, aku akan sentiasa ada bila dia perlukan aku.

    Sunday, May 9, 2010

    Tune Talk Menawarkan Percutian Ke London & Gold Coast


    Guys, rasa nak bercuti pergi London, UK atau Gold Coast, Australia? Tune Talk sedang mengadakan tawaran kepada mereka yang bertuah untuk menjadi pengguna ke 900 ribu atau pengguna 1 juta & berpeluang memenangi pakej percutian.

    Apa lagi di tunggu? Lawati lah penjual prepaid anda yang terdekat atau pun lawat lah website tunetalk www.tunetalk.com untuk maklumat yang lebih lanjut.

    Happy Mother's Day!!!

    Sempena Hari Ibu seluruh dunia, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada ibu saya, Pn. Hajjah Rosnah Abdul Mualib. Ibu sentiasa ada bila kami adik-beradik memerlukan support, nasihat dan panduan. Kami semua mendoakan ibu sentiasa bahagia, murah rezeki dan sihat selalu.


    P/s: Itu bukan semua anak dia. Hebat betul kalau 6 orang hero. Yang betul-betulnya 4 orang sahaja, Bo (kiri duduk), Kimi (bawah kiri), Syauqi (sebelah Kimi) & Mizi ( sebelah Syauqi)

    Tuesday, May 4, 2010

    Ekspresi Muka Kaisan

    Apalah yang anakku tengah fikirkan sampai kerut-kerut dahi, ternaik-naik kening sebelum dia tidur. Memang lepas ni, blog Bo Is A Nerd ini akan penuh dengan gambar dan video dia. 


    Mungkin bila dia dah besar nanti, sama-sama kami kenang.





    Ads by Nuffnang