Pages

Tuesday, February 15, 2011

Penyejuk hati selepas penat bekerja...

Putera hati kami, Muhammad Kaisan, 10 bulan.

Selepas sehari bertarung dengan kerja di office, tengok aje muka Kaisan, terus sejuk hati aku. Terus aku kembali ingat kenapa aku bekerja. Kenapa aku harus bersabar. Kenapa aku kena kuat memcari rezeki.

Memang betul kata orang bahawa anak itu pemurah rezeki dan cahaya dalam kehidupan. Walaupun Muhammad Kaisan semakin besar (10 bulan sudah) dan semakin lasak, penat kerja tadi hilang terus bila layan si Kaisan ni.

Alhamdulillah kepada-Mu Ya Allah di atas anugerah ini dalam hidup kami suami isteri.

Sunday, January 9, 2011

Tutti Frutti Experience


"Yang, kita singgah sini kejap. Nak try Tutti Frutti ni. Cam best je". Itulah kata-kata manis wife aku masa berjalan di One Utama semalam. Ada gambar-gambar aku snap masa tengah "merasa" Tutti Frutti first time.

Rupa-rupanya frozen yoghurt ni di timbang, baru tahu berapa harga yang kita kena bayar. Satu scoop untuk Tutti Frutti experience first time ni RM 18. Wow! Yoghurt paling mahal aku pernah cuba. Tapi sedap. Patutlah mahal. Apa-apa pun, Tutti Frutti...we will meet again *smiles*smiles*

P/s: Walaupun agak mahal, bebelanja untuk keluarga sekali sekala is priceless lagi-lagi bila kita berkemampuan. Lebih baik belanja pada keluarga dari belanja benda-benda yang mengarut seperti modify kereta. Pendapat saya sahaja.





Thursday, January 6, 2011

It's official...Bieber Fever will hit KL on 21st April 2011

"Baby..baby...baby... oohh". Yup! You've guessed it right! Bieber Fever is gonna hit Kuala Lumpur, Malaysia on 21st April 2011.

The awesome people at Tune Talk-Mobile Prepaid, who were responsible for bringing you Paramore (voted as the most rockin' concert for 2010) and the upcoming show from Sacramento based band Deftones (14th February 2011) will also bring you the latest pop sensation, Justin Bieber.


This Canadian teen pop sensation who's hits like One Time, One Less Lonely Girl, Love Me, Baby & Pray  has won him numerous music awards and achieved multiple platinum status for his albums Discovery, My World and the latest album, My World 2.0.

Stay tuned to announcements from Tune Talk's website (www.tunetalk.com) & Facebook page (Tune Talk FB) for details of the concert like venue, where & how to get tickets and offerings from Tune Talk to get free tickets through participating in contests.

Remember! JB is coming to KL and brought to you by Tune Talk-Mobile Prepaid. This is Prepaid!!!

Sunday, January 2, 2011

Teringat zaman kanak-kanak dulu

Pagi ni Kaisan bangun lebih awal pulak. Selalunya biarkan aje dia bangun pukul 10 lebih macam tu. Tapi pagi ni dia bangun awal. Siap merangkak keluar bilik terus duduk depan tv. Tahulah tu nak tengok kartun. Bila dia buat macam ni, teringat masa aku budak-budak dulu. Bangun tidur, terus mengadap tv nak tengok weekend cartoons.

Kartun zaman dulu tu simple tak memeningkan kepala sangat. Bukan macam kartun sekarang yang macam complicated and advance. Silverhawks, Voltron, Transformers, Captain Caveman memang menjadi temanlah hujung minggu. Tak kacau ibu buat kerja kat dapur..hehehe..

Gambar-gambar ini akan mengingatkan Kaisan nanti time dia sedang membesar. Aku pun macam teringat balik zaman kanak-kanak aku bila tengok kerenah dia.

 
 
 
 

Saturday, January 1, 2011

Happy New Year 2011


Selamat tahun baru 2011 Bo ucapkan pada semua yang pernah berkunjung ke blog Bo is a Nerd. 

Semoga tahun baru membawa lebih rezeki, kesihatan yang lebih baik dan kebahagiaan yang berpanjangan.

Friday, December 31, 2010

Income Tone Excel untuk Bulan December 2010

Screenshot Tone Excel account aku

Alhamdulillah. Sekali lagi aku mendapat side income dari Tone Excel aku. Bulan ni dapat lah RM 233.61. Mungkin tak banyak tetapi lebih baik dari tiada langsung. 

Business ini takdelah susah, tidak perlukan banyak masa dan paling penting modal pun rendah iaitu hanya RM70. Siapa yang berminat boleh PM saya di comment box di bawah atau visit www.toneexcel.com. Selain dari income pasif, dapat insurance dari ETIQA Maybank dan flight tiket Air Asia percuma!!!

Marilah sama-sama kita buat business ini memandangkan harga barang-barang keperluan harian kita makin naik dan bertambah.

Kepulangan wira-wira kita

Ketua pasukan Safiq Rahim mengetuai pasukan Harimau Malaya keluar dari balai ketibaan

Hampir 2,000 penyokong pasukan negara yang baru sahaja di nobatkan menjadi juara Piala AFF Suzuki 2010 yang juga membawa kepada title juara asia tenggara menyambut ketibaan mereka di Lapangan Terbang KLIA semalam. 

Walaupun flight pasukan negara delay selama sejam, penyokong-penyokong masih sabar menunggu ketibaan juara-juara kita. Keadaan sesak & huru hara memaksa pasukan keselamatan KLIA berkerja keras untuk mengelakkan keadaan menjadi tidak terkawal.

Ramai dari yang ada membawa sepanduk, replika trofi AFF, menayanyikan lagu-lagu semangat serta berusaha bersalaman dengan perwira mereka.

Di harap kemenangan ini akan mendatangkan lebih lagi kejayaan untuk pasukan bola sepak negara.

Monday, December 27, 2010

Harimau Malaya meratah Garuda

Safe'e Sali meledakkan gol ketiga pasukan Malaysia

Tahniah kepada pasukan negara yang berjuang dengan penuh semangat. Mendapat sokongan hampir 70,000 penyokong Malaysia, Harimau Malaya membaham Garuda 3 - 0 hasil dua jaringan dari Safe'e Sali dan pemain gantian Mohd Ashari Shamsudin.

Langkah K.Rajagobal menggantikan Mohd Amirulhadi dengan Ashari membuahkan hasil. Walaupun permainan di hentikan selama 7 minit pada awal separuh masa kedua akibat tindakan segelintir penyokong yang kurang bijak (mungkin juga penyokong Indonesia), Harimau-Harimau Muda kita tidak hilang fokus.

Walaupun jaringan di lakukan oleh Safee Sali dan Ashari, pemain yang menyinar pada pandangan saya ialah pengantin baru jersi number 9, Norshahrul Idlan Talaha. Pergerakan dan skil menggelecek pemain ini membuatkan pertahanan menjadi kelam kabut dan keliru. Tidak lupa juga pada pemain-pemain lain. Semangat berpasukan membawa kejayaan.

Perjuangan baru separuh selesai. Kekalkan fokus dan tenaga pada pertempuran dia Stadium Bung Karno, Jakarta. Malaysia Boleh!!!

Sunday, December 26, 2010

Rock The World 10 - 26th December 2010 at Bukit Jalil

Tune Talk Mobile Prepaid mempersembahkan Rock the World 10

Esok bermulalah Rock the World 10 yang di taja oleh Tune Talk Mobile Prepaid di Stadium Nasional Bukit Jalil. Tengok artis tempat kemudian tengok Malaysia V Indonesia Final Piala Suzuki AFF. Tiket untuk Rock the World 10 hanya RM 30. Banyak acara dan hadiah untuk di menangi.


Di antara band-band tempatan yang akan perform ialah Bunkface, Disagree, Pop Shuvit, Lo, The Pilgrims, Bittersweet dan ramai lagi.

Kalau nak tahu lagi siapa artis-artis yang perform & maklumat lanjut boleh lah visit www.tunetalk.com atau sila klik SINI.

Thursday, December 23, 2010

Dah letih sangatlah ni..

 Dah terlampau letih lah ni...

Akhirnya dapat aku update blog. Busy dengan study exam ACCA, kerja di office & sibuk dengan rumah lagi. Tapi takpe, aku dah kembali.

Anak aku, Muhammad Kaisan semakin besar, banyak kerenah & paling penting makin bijak. Dah nak masuk 8 bulan, mestilah banyak akal. Kekadang geram (nak marah pun ada) juga nak kejar-kejar dia merata-rata dia pergi. Iyelah, budak kecik, tahu apa.


Tapi bila tengok dia dalam keadaan dia tidur, terus rasa sejuk hati. Rasa geram tadi pun hilang. Insya'Allah, dia akan membesar jadi manusia yang baik dan hamba Allah yang taat & soleh. Amin.


Wednesday, December 8, 2010

Musim berkhatan sudah tiba!

Aiman yang cool.

Hari ini dua orang anak saudara aku, Aiman & Imran berkhatan atau cakap orang biasa bersunat. Zaman sekarang budak-budak bersunat kat klinik. Senang, kurang sakit (dapat bius) dan cepat.

Seorang anak saudara aku ni, Aiman ni memang cool,aje dia kata rasa pedih je. Cam kena gigit semut. Yang sorang lagi tu pulak aku tak dapat jumpa lepas dia pergi klinik. Dari cerita si Aiman, yang sorang lagi tu meraung dekat 50 minit baru selesai khatan dia. 50 minit??!! Nasib baik dia tak lari keluar klinik...hehehe..

Anak bujang aku, Kaisan menyakat Aiman..ish..sunat kang Kaisan ni.

P/s: Aku dulu bersunat batang pisang kat kampung. Horror tengok collection pisau tok mudim. Nightmares!

Tuesday, December 7, 2010

Salam Maal Hijrah 1432H


Kepada pembaca-pembaca, followers, keluarga, kawan-kawan dan kenalan, Bo ingin mengucapkan Selamat menyambut Awal Muharram 1432H. Semoga segala amalan kita di berkati dan di rahmati oleh-Nya.

Monday, December 6, 2010

Happy 30th Anniversary kepada Ibu & Ayah

Ibu & ayah with Kaisan

Selamat ulang tahun perkahwinan ke 30 untuk ibu & ayah. Kami adik beradik, menantu-menantu dan cucu ibu dan ayah, Muhammad Kaisan mendoakan ibu dan ayah sentiasa bahagia, happy, murah rezeki dan sihat hingga akhir hayat.

We all love you very very strong.

Trafik uniques untuk Bo is a Nerd makin melonjak!!!


Selamat pagi!

Minggu baru, target baru. Insya'Allah, esok kita akan melangkah ke 1432H. Syukur kerana kita masih di berikan masa oleh-Nya untuk beribadah dan melakukan perubahan jika di perlukan dalah hidup kita.

Sejak kebelakangan ini, blog aku Bo is a Nerd mendapat jumlah "unique visitors" yang tinggi. Membuatkan aku seronok untuk berblogging. Tapi aku takdelah update selalu atau kerap seperti sesetengah bloggers lain. Blogwalking pun agak jarang sebab melayan kerenah Kaisan dan juga study untuk exam ACCA tak lama lagi.

Kalau tengok pada graf aku, graf untuk 4 Disember yang tertinggi setakat ini. Memang tak pernah sebanyak tu. Harap-harap memang boleh maintain macam ni. Trafik tinggi atau tidak, aku akan terus mem"blog" because its fun!

P/s: Trafik tinggi akan mendapat earnings yang tinggi??

Saturday, December 4, 2010

Mulakan hujung minggu dengan senyuman manis


The sight of fresh baked doughnuts always brings a smile to my face. Even those that are not freshly baked, brings a smile. I don't discriminate. 

P/s: Rindu kuih gelang arwah Tok. Al-Fatihah.

Kaisan gets a helmet for his new ride


Makin besar, makin banyak kerenah. Belum lagi nak cerita lasaknya si Kaisan ni. Apa-apa pun memang seronok tengok dia membesar.

Doa dan berharap dia membesar menjadi anak yang soleh, beriman dan manusia yang berjaya.

p/s: Petang nanti nak beli barang-barang Kaisan. Helmet pun nak cari.

Friday, December 3, 2010

Harga naik bagi RON 95, diesel, gula & gas liquid (LPG)

ehsan dari Google

Harga bagi minyak petrol RON 95 & diesel akan naik 5 sen, gula naik 20 sen dan LPG naik 5 sen. Kenaikan harga ini akan berkuatkuasa pada 4 Disember 2010 pada 12:01 pagi.

Dengan kenaikan ini, semuanya akan menjadi:
  • RON 95 akan menjadi RM 1.90/liter, 
  • Diesel menjadi RM 1.80/liter, 
  • LPG menjadi RM 1.90 dan 
  • Gula menjadi RM 2.10/kg. 

Kenaikan ini adalah arus kedua dalam program rationalisasi subsidi negara. Menurut Menteri di Pejabat Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala, kenaikan ini akan menjimatkan kerajaan sebanyak RM 1.18 billion. Ia juga tidak membebankan rakyat kerana kenaikan yang minima.

Menurut Datuk Seri Idris Jala lagi, dana yang dapat dijimatkan dari program ini ini akan di salurkan ke peningkatan infrastruktur, kemudahan perkhidmatan awam, sekolah di luar bandar dan untuk menangani kadar jenayah.

P/s: Semuanya naik, gaji ada naik??

Thursday, December 2, 2010

Bayar saman cepat-cepat pun rugi juga...

ehsan dari The Star Online via Google

Langkah kerajaan memberi peluang kepada rakyat untuk mendapat diskaunt 50% untuk saman trafik untuk dua minggu yang akan datang (bermula Isnin lalu) mendapat reaksi bercampur dari orang ramai.

Mereka yang masih tidak membayar saman merasa lega dan seronok manakala mereka yang cepat membayar saman (kononnya untuk mendapat potongan atau untuk jumat masa) berasa seperti di tipu. Langkah kerajaan ini adalah untuk mengurangkan "backlog" kes-kes saman selain dari meningkatkan pendapatan kerajaan.

So, kepada pembaca-pembaca yang belum membayar, tunggu apa lagi? Dan kepada mereka yang tak pasti boleh klik sini MYEG

P/s: Rugi aje aku bayar saman Sabtu lepas. Kalau tidak dapat diskaun. Redha ajelah.

Wednesday, December 1, 2010

Menu lunch sihat: Garden Pasta Salad ala Bo

Sejak aku berpindah ke rumah baru, aku makin berani testing makanan yang aku prepare kat rumah. Bukannya tak suka apa yang isteri masak, tapi saja nak try-try prepare dishes baru. Muak juga selalu makan nasi, santan, minyak dan sebagainya. Nak juga jaga kesihatan.


Garden Pasta Salad version Bo is a nerd

Inilah lunch aku untuk hari ni. Aku beri nama "Garden Pasta Salad ala Bo". Inilah hasil usaha tangan aku sendiri. Senang aje membuatnya. Bahan-bahan dia kawan-kawan sekalian ialah:
  • 2 sudu besar minyak zaitun (Olive oil).
  • 1 sudu kecik low fat mayo.
  • Secubit garam & black pepper kasar (secukup rasa).
  • Sayur-sayuran segar macam lobak, salad, bawang, baby tomato, bell pepper (lada benggala), salad warna purple dan kentang. Semuanya di hiris dan di rebus.
  • Dada ayam dihiris halus. Rebus hirisan ayam tadi dalam periuk sehingga masak dan lembut.
  • Pasta spiral 3 warna. Rebus dalam air bercampur garam untuk sekejap.
Mula-mula prepare dressing salad iaitu campurkan Olive oil, mayo, garam dan lada hitam. Kacau betul-betul sampai sebati. Lepas tu, masukkan dressing tu pada campuran sayuran & ayam tadi. Akhinya, gaulkan semuanya menggunakan sudip besar. Siap!

Inilah hasilnya

Apa lagi, boleh lah try. Jom makan!

RON 97 naik 15 sen jadi RM 2.30



Mulai 1 Disember 2010. harga bagi minyak RON 97 akan menjadi RM 2.30. Naik 15 sen dari harga sebelum ini iaitu RM 2.15. Ini adalah kali kedua kerajaan menaikkan harga bagi minyak selepas memutuskan mengurangkan subsidi dalam perbelanjaan negara dan mengapungkan harga minyak mengikut harga pasaran dunia dari masa ke semasa.

Tiada perubahan harga bagi minyak RON 95 yang kekal pada harga RM 1.85. Fuhh...selamat duit aku. Tapi berapa lama??

Ads by Nuffnang