Pages

Sunday, May 1, 2011

Anak saya, Muhammad Kaisan sudah 1 tahun!

Muhammad Kaisan is now 1 year old!!!
Alhamdulillah. Kaisan sudah berumur 1 tahun pada 25hb April yang lepas. Sekejap rasanya setahun berlalu. Masih ingat lagi pada jam 6:55 pagi aku melihat dia & terus meng-azankan dia.

Hari pertama Kaisan bersama kami

Pada Muhammad Kaisan, ayah & mama mendoakan Kaisan menjadi hamba Allah yang taat, beriman & bertakwa. Seorang anak yang soleh, menghormati dan menyayangi.

Kaisan sekarang
Gambar- gambar dari birthday party Kaisan. Happy birthday Kaisan!

Maksu Amanina bermain sibuk menyusun belon

Makan-makan sikit


Hadiah-hadiah dari kawan-kawan & family. Terima kasih!

Kaisan mula membuka hadiah

Dah dapat hadiah toys baru, takde nak tengok kiri kanan dah

Kaisan melayan kawan-kawan yang datang. Good boy!

Justin Bieber: My World Tour 2011 (Malaysia) Pictures

Even though he has long gone from our shores, I still want to share some pictures on the concert day. He stopped in Malaysia on 21st April 2011 as one of his My World Tour stops. The venue was Stadium Merdeka.

Free tickets to give to friends & family
Crew tag which gives access to almost everywhere at the concert

Tune Talk staff getting the Bieber Fever bug

Outside stadium entrance
Tune Talk staff before the concert at one of the booths
Outside stadium entrance

Memorabilia galore
The Beliebers starting to fill up the stadium
Mizz Nina warms up the crowd. Great show by her
The Beliebers go wild as Justin makes his entrance
Justin shows his guitar playing skill.
A lucky girl gets close & personal with the Biebster
More of Justin Bieber
Tune Talk CEO poses with some satisfied fans

Selamat Hari Pekerja 2011


Kepada pembaca-pembaca Bo is a Nerd yang bekerja di ucapkan 
Selamat Hari Pekerja 2011

Tuesday, April 26, 2011

Oh nasi lemak!

Nasi lemak telur mata goyang favourite sarapan

Mulai bulan depan, kantin sekolah hanya di benarkan menyediakan nasi lemak hanya dua kali seminggu dalam menu untuk pelajar sekolah. Fast food seperti pizza, burger dan sosej di haramkan langsung dari menu di kantin sekolah. Ini adalah langkah Kementerian Kesihatan dalam menurunkan tahap obesiti di kalangan pelajar sekolah.

Senarai penuh makanan dan kekerapa hidangan:
  • Dua kali seminggu - nasi lemak, nasi goreng, laksa
  • Sekali seminggu - lontong, nasi pulut, mi kari
  • Setiap hari - mee hoon & kuey tiow goreng
Selain itu, minuman berkarbonat, kopi, gula-gula, teh, minuman berperisa tiruan dan mi segera juga di haramkan. Kementerian juga mengatakan penyediaan juga haruslah teliti dalam kandungan garam, minyak dan santan untuk mengelakkan makanan dari menjadi tidak sihat.

Pada pendapat aku, makanan di luar pagar sekolah juga perlu di pantau. Senang-senang aje pelajar sekolah untuk membeli makanan-makanan yang tak berkhasiat. 

P/s: Time waktu rehat sekolah menengah dulu suka makan pau ayam dengan sirap bandung.

Tuesday, April 19, 2011

Politik Sarawak dah habis tapi politik office tak habis-habis lagi...

Office politics. Satu perkara yang memang aku bangkang habis bila berlaku kat tempat kerja. Boleh nampaklah orang-orang yang betul-betul buat kerja, orang-orang yang bercakap dengan kita lain tapi dengan management & bosses lain (double standards) dan orang-orang yang memang terang-terang bodek habis boss.

Lately, yang buat aku pelik bila orang yang aku  tak sangka akan terlibat dalam office politics ni pun dah mula involvekan diri. Mungkin dia rasa tercabar sebab rival dia, by the way seorang yang suka mengurut boss (literally urut) mula mendapat perhatian boss.

Dari pengalaman aku, orang-orang yang pandai main office politics selalunya akan cepat naik di office. Perlu ke main office politics aku ni?

Monday, April 18, 2011

Bila nak cari tiket free, barulah nak cari aku....


Selamat pagi! Monday blues datang lagi. Kenalah cari motivation & tenaga untuk minggu baru. Why can't we have 3-days weekend???!!

Pagi-pagi lagi aku di kejutkan dengan sms "Bo, ada tak tiket free untuk konsert Justin Bieber? Kalau kau ada tiket lebih, nak jual pun okay jugak, Bukan aku yang nak, tapi anak buah aku yang bising-bising nak pergi". Arrgghh...time ada konsert baru nak cari aku. Aku pergi pun sebab aku kena kerja.

Company yang aku bekerja, Tune Talk minggu ini sponsor Justin Bieber's My World Tour konsert dekat Stadium Merdeka pada 21hb April ni. Seperti biasalah, bila ada konsert, staff semua kenalah turun padang. Tak kiralah kita tu kerja finance ke, marketing ke, IT ke. Mestilah kena tunjuk support.

Kepada yang nak tiket free atau tiket murah, minta maaf sebab staff pun tak dapat tiket free.

Sunday, April 17, 2011

E-Filing siap! Aku terlebih bayar...yes!


Yahoo!! Aku baru siap buat e-filing bersama isteri. Buat filing berasingan dan keputusannya masing-masing terlebih bayar PCB. Maksudnya, dapat baliklah duit yang dah terbayar pada LHDN bulan-bulan tu. Alhamdulillah.

Lega rasanya dah menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia. Tak payah tunggu last minute nak settlekan benda ni. Kalau tunggu dekat-dekat akhir nanti mesti tak boleh access site LHDN nanti.

Kepada yang belum buat e-filing, silalah buat sebelum akhir bulan ni. Ini link dia E-FILING Ingat balik apa-apa perbelanjaan yang boleh dapatkan kita deduction macam resit majalah, medical check up, pembelian barangan sukan dan sebagainya.

P/S: Bayar zakat fitrah dapat juga pelepasan cukai. Alhamdulillah.

Wednesday, April 13, 2011

Dilemma....dilemma...

Aku sudah comfortable dengan keadaan sekeliling. Sudah comfortable dengan orang-orangnya. Kerjanya masih lagi boleh tahan. Tetapi aku tidak berpuas hati dengan tahap penghargaan yang di beri. Aku perlu mencari rezeki yang lebih untuk keluarga sebab mahukan yang terbaik untuk mereka.

Aku tahu mungkin di tempat lain rezekiku mungkin lebih lumayan tetapi adakah aku akan lebih gembira dan selesa? Semua ini harus aku fikirkan. Sekarang, aku bukan hanya perlu fikir tentang diri aku. Tapi kena fikir juga tentang mereka yang bergantung kepada aku. Kebahagaiaan mereka adalah kebahagiaan aku.

Dilemma...dilemma.....

Monday, April 11, 2011

2011 Formula One PETRONAS Malaysia Grand Prix Results

"That's 2 in a row now!," shouts Vettel after his latest triump

Pos Driver Team
1 S Vettel Red Bull
2 J Button McLaren
3 N Heidfeld Renault
4 M Webber Red Bull
5 F Massa Ferrari
6 F Alonso Ferrari
7 K Kobayashi Sauber
8 L Hamilton McLaren
9 M Schumacher Mercedes GP
10 P di Resta Force India
11 A Sutil Force India
12 N Rosberg Mercedes GP
13 S Buemi Toro Rosso
14 J Alguersuari Toro Rosso
15 H Kovalainen Lotus
16 T Glock Virgin
17 V Petrov Renault
Ret V Liuzzi HRT
Ret J d'Ambrosio Virgin
Ret J Trulli Lotus
Ret S Perez Sauber
Ret R Barrichello Williams
Ret N Karthikeyan HRT
Ret P Maldonado Williams

Saturday, April 9, 2011

2011 Formula One PETRONAS Malaysia Grand Prix Qualifying Results

Top 3 pole sitters. From left; Webber, Vettel & Hamilton

Reigning World Champion, Sebastian Vettel used the KERS system to his advantage and piped the improving McLaren of Lewis Hamilton. Vettel's teammate, Mark Webber took the 3rd pole position on the grid.

Red Bull had spurned the use of KERS during the Australian GP last month and the results of the system did surprise Red Bull principal, Christian Horner. The KERS maybe was the only thing that made the difference against the fast McLaren cars that were the fastest throughout the weeekend.

The race deemed the toughest on the F-1 calender due to the unpredictability of the weather is set for a blockbuster between the Red Bulls & McLarens.

Qualifying results of 2011 Formula One PETRONAS Malaysia Grand Prix  Qualifying

Pos Driver Team
1 S Vettel Red Bull
2 L Hamilton McLaren
3 M Webber Red Bull
4 J Button McLaren
5 F Alonso Ferrari
6 N Heidfeld Renault
7 F Massa Ferrari
8 V Petrov Renault
9 N Rosberg Mercedes GP
10 K Kobayashi Sauber
11 M Schumacher Mercedes GP
12 S Buemi Toro Rosso
13 J Alguersuari Toro Rosso
14 P di Resta Force India
15 R Barrichello Williams
16 S Perez Sauber
17 A Sutil Force India
18 P Maldonado Williams
19 H Kovalainen Lotus
20 J Trulli Lotus
21 T Glock Virgin
22 J d'Ambrosio Virgin
23 V Liuzzi HRT
24 N Karthikeyan HRT

Tuesday, April 5, 2011

Monday, April 4, 2011

Senarai pemenang Anugerah Bintang Popular 2011


Pemenang ABPBH 2010

Bintang Paling Popular - Shaheizy Sam
Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat - Datuk Rosnani Jamil Penyanyi Lelaki Popular - Faizal Tahir Penyanyi Wanita Popular - Yuna
Pelakon Filem Lelaki Popular - Shaheizy Sam
Pelakon Filem Wanita Popular - Lisa Surihani
Pelakon TV Lelaki Popular - Remy Ishak
Pelakon TV Wanita Popular - Fasha Sandha
Penyanyi Berkumpulan/Duo Popular - Sixth Sense
Artis Nasyid Popular - Rabbani
Artis Komedi Lelaki Popular - Zizan Artis Komedi Wanita Popular - Norkhiriah
Artis Baru Lelaki Popular - Shahir
Artis Baru Wanita Popular - Ana Raffali
Pengacara TV Lelaki Popular - Aznil Nawawi
Pengacara TV Wanita Popular - Fara Fauzana
Penyampai Radio Lelaki Popular - Faizal Ismail
Penyampai Radio Wanita Popular - Fara Fauzana

Betul ke lady drivers ni berbahaya?

Lepas futsal tadi sempatlah minum-minum dengan kawan-kawan sambil catch up on lives masing-masing. Dalam sibuk borak tu, ada sorang kawan aku tadi cerita kereta dia kena langgar oleh pemandu wanita. Dia kata "lady driver" tu tukar lane without signal and tengok kiri kanan masa balik dari kerja guna Federal Highway.

Bila borak pasal lady drivers ni, teringat aku tentang kekecohan MP Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar masa kat Parlimen bulan lepas. Beliau mengatakan punca banyak berlakunya kemalangan di jalan raya sebab pemandu wanita ini bila masuk kereta akan rasa berkuasa dan berada dalam dunia sendiri. Tak pandang kiri kanan. Di sebabkan topik ni, Datuk Bung Mokhtar mencetuskan kontorversi terbaru dalam karier politiknya.

Kenyataan Datuk Bung Mokhtar ni sebenarnya berat sebelah. Memanglah ada yang memandu merbahaya tapi pemandu lelaki pun sama juga. Ibu aku drive kereta steady aje. Mungkin Datuk MP Kinabatangan ni merujuk kepada pemandu yang baru dapat lesen ataupun pemandu wanita yang sedikit berumur.

Apa-apa pun, janganlah menuduh orang sebelum merenung diri sendiri dulu.

Kaisan dah mula suka swimming.

Hujung minggu kali ini memang aku tunggu-tunggu. Nak bawak Kaisan turun swimming kali ke-2 selepas introduction masuk swimming pool last week.

Macam biasa, lepas bagi dia tidur terus ajak isteri turun bawak Kaisan turun swimming. Kali ini memang best sebab dia dah makin seronok bermain. Main splash-splash dengan mama dia. Letih pulak memegang dia tapi semua tu hilang bila dengar gelak ketawa dan senyum lebar dia.





Friday, April 1, 2011

Minyak RON 97 naik lagi mulai tengah malam ini

Mulai tengah malam ini, harga petrol RON 97 akan naik lagi 20 sen dari harga sekarang RM 2.30 seliter. Harga baru RON 97 menjadi RM 2.50. Ini adalah kali kenaikan kedua untuk RON 97 untuk tahun ini selepas kenaikan 10 sen pada 4 Januari yang lalu.

Harga RON 95 masih kekal pada harga RM 1.90 seliter.

Tuesday, March 29, 2011

Kena pergi tengok Never Say Never


Sabtu ni 2hb April kena pergi pulak tengok movie Justin Bieber, Never Say Never kat GSC Pavillion. Company tempat aku kerja, Tune Talk jadi sponsor utama untuk movie ni, so kenalah pergi untuk tunjuk support. Dapat dua pass free & dua kupon popcorn combo free, kenalah pergi kan? Kalaulah aku boleh bagi passes ni kepada orang lain. Siapa yang nak tikets ni rasanya?

Mesti nanti concert Justin Bieber kat Stadium Merdeka 21hb April nanti ni pun kena pergi juga. Mesti kena pergi untuk tunjuk support sebab nanti dapat tiket free...hmmm...

Monday, March 28, 2011

Vettel captures first GP of the 2011 Formula One Season

Sebastian Vettel delighted with Melbourne win

The reigning Formula One champion, Sebastian Vettel drove his RB7 from pole to race win in a very forgettable Australian Grand Prix. He finished of  McLaren's, Lewis Hamilton & Lotus Renault's suprise, Vitaly Petrov.

Vitaly Petrov brings Lotus Renault first podium finish since the 80's

The race saw the introduction of the movable rear wings and the return of the KERS system but other than that it was a dour race. Jenson Button was nursing a wounded McLaren, both Ferrari's of Massa and Alonso just couldn't find their pace and also the durability of the Pirelli tyres were in question as they cut up easily.

The Formula One circus will make their next stop at the Petronas Malaysian Grand Prix in Sepang from  8th - 10th April 2011.

Kita kerja kerana...........?


"Kerja itu ibadah selagi kerja itu halal. Oleh itu, kerja lah sebaik yang mungkin"

Aku berpegang kepada kata-kata di atas. Tetapi selain tu, kita kerja sebab apa? Memang kita di bayar dengan wang ringgit tapi mesti ada sebab lain kita terus melakukan kerja itu.

Ada yang tidak kisah di bayar tidak setimpal dengan usaha sebab memang suka dengan kerja tu atau keadaan sekeliling kerja tu. Boleh keluar settlekan hal peribadi semasa kerja, keluar hisap rokok bila hendak atau sebab bos relax & dah kamcing.

Ramai saje dari kita yang kerja sebab memang untuk mencari rezeki semata-mata. Selalu melompat-lompat dari satu kerja ke satu kerja sebab memerlukan duit yang lebih dari pekerjaan sebelumnya. Tak suka dengan kerja tu, tapi sebab bayar tinggi, sapu sajelah.

Ada yang bernasib baik. Mereka ini memang melakukan kerja yang memang mereka hendak sangat dari dulu. Masa time sekolah rendah, cikgu tanya "Besar nanti nak kerja apa?" Jawabnya "Bomba". Tup tup, besar join pasukan Bomba.

Ada yang lagi bernasib baik. Di bayar untuk main-main. Contohnya pemain bola. Kalau yang bertaraf Premier League, La Liga atau Serie A, diorang boleh di bayar hingga beratus ribu seminggu. Bayangkan kalau setahun berapa dah gaji diorang.Fuhh...

Sebab apa awak kerja? Nak tahu...

Saturday, March 26, 2011

Santai ala-ala majalah Mangga di hujung minggu

Time hujung minggu memang di tunggu-tunggu. Dapat siapkan kerja-kerja di rumah, bayar apa yang patut, exercise sikit dan yang paling penting dapat spend time dengan family terutama sekali Kaisan.

Semalam, cukup dah dia 11 bulan. Cepat betul masa berlalu. Bulan depan dah cukup setahun. Time-time macam ni memang kena cherish betul-betul sebab nanti bila dia dah besar sikit mesti dia tak nak dah bermanja-manja dengan parents dia.

Akhirnya, hari ni aku dapat bawak dia swimming kat pool kat rumah kami. Swimming pool depan rumah aje, tapi tak pernah pun jejak. Hari ini kena jugak terjun. Bawa sekali Kaisan. Kena ajar dia dari kecil untuk tak takutkan air. 

Mama Kaisan tak mandi. Segan katanya. Bagus jugaklah, nanti siapa yang nak amik gambar kenang-kenangan kan?

 
 
 
 
 

Earth Hour: Apa nak buat masa 1 jam tanpa elektrik?

Sekejap lagi akan bermulalah Earth Hour iaitu dari 8.30 malam hingga 9.30 malam. Rakyat dunia di galakkan menutup segala peralatan yang menggunakan eletrik. Nak guna internet, modem dah pasti kena tutup. WIFI McD pun mesti tutup sebab McD pun buat Earth Hour ni.

So, apakah aktiviti anda semasa Earth Hour?

P/S: Lepak dengan wife dan anak jalan keliling area rumah.

Wednesday, March 23, 2011

U Mobile Offering Buy 1 Get 1 Phone Free

U MOBILE’S “1+1 JUST FOR U” PROMO

~In celebration of the launch of U Mobile Flagship Store~

Kuala Lumpur, 10 March 2011 – Celebrate good times, come on! U Mobile will be hosting one of the most anticipated launches of the month as they reveal their latest, refreshed U Mobile Flagship Store on 23rd March 2011 at Ground Floor of Berjaya Times Square.

In celebration of the flagship launch, U Mobile will reward its loyal customers with a One-Day-Only Grand Sales, coined as the “1+1 Just For U” promotion. After successfully simplifying their BlackBerry Data Plan recently, U Mobile will once again offer its customers the opportunity to stay connected in style with their best friend or loved ones by offering a chance to purchase the phone and get the second phone for “FREE”.

The selected phones available for this promo will be Nokia E5, HTC Wildfire, BlackBerry® CurveTM 9300 and Nokia 7230. This promo will be offered on an hourly basis from 1pm to 7 pm – an offer definitely worth to wait!

In conjunction of the new flagship launch, U Mobile will also unveil its freshly packaged Voice + Data Plan specially catering for intensive data users. U Mobile continuously stay true to being simply different, flexible and affordable by offering 4 tiers of plans including U Lite, U Value, U Plus and U Premium designed for different users and catering for different needs – it is that easy!

So clear your calendars now and take time off your daily schedules. Head on to Berjaya Times Square on the 23rd to be part of the greatest one day only sale from U Mobile!
This is one celebration you wouldn’t want to miss!

* Terms and conditions apply*
For more information on U Mobile, please visit u.com.my or call customer service at +6018 388 1318.

P/S: A very tempting promotion, if I only have the cash to go and buy. Anyone care me a buck or two??

Saturday, March 19, 2011

Rebecca Black, sensasi internet terbaru atau hanya satu lawak?

Muncul satu sensasi internet baru, Rebecca Black. Artis dari California ini mendapat 16 juta hits di YouTube. Lagu terbarunya "Friday" menjadi pencarian tertinggi di Twitter mengalahkan bencana gempa bumi & tsunami di Jepun.

Lagu "Friday" yang mempunyai lirik terlalu simple dan boleh di katakan bodoh telah menjadikan penyanyi ini bahan lawak dalam industri muzik dan mendapat kutukan dari banyak pihak. Mungkin publisiti murahan ataupun memang lagu yang teruk, tapi Rebecca Black mendapat perhatian.

Tengoklah video muzik dia dan apa komen korang..

Sunday, March 13, 2011

Berjumpa Harimau Malaya, Khairul Fahmi Che Mat


Yup. Aku dapat bergambar dengan salah satu hero negara yang menjulang Piala AFF Suzuki tempoh hari. Tak lain dan tak bukan, penjaga gol utama negara, Khairul Fahmi Che Mat atau lebih senang di panggil Apekx.

Pada mulanya aku takdelah nak mengambil bahagian dalam photo shoot ni, tapi sebab kawan aku si Ahmad Nasron minta tolong aku jadi drebar Apekx, so aku pun tolonglah jadi drebar. Timing photoshoot ni lebih kurang masa perlawanan pra-Olimpik antara pasukan Olimpik Malaysia dengan Olimpik Pakistan.

Apekx ni memang santai orangnya. Peramah, senang di dekati tapi serious juga bila cerita tentang keadaan bolasepak Malaysia. Pengalaman yang agak menarik & berbangga dapat berjumpa dengan salah satu Harimau Malaya.

Sunday, March 6, 2011

Khutbah Jumaat yang macam tahu-tahu saja..

Mungkin entry ini lambat tapi aku ingin berkongsi sikit tentang khutbah solat jumaat semasa aku solat di Masjid UIA di Petaling Jaya.

Khutbah jumaat lepas bertajuk "Tekanan Dalam Kehidupan dan Bagaimana Untuk Menghadapinya". Lately, aku agak sedikit tertekan dengan keadaan di tempat kerja. Sehinggakan aku nak berhenti cari kerja lain. Apabila khatib memulakan khutbah dengan "kehidupan yang tiada tekanan, bukan kehidupan namanya". Memang betul kenyataan ni. Tapi dalam khutbah yang sama, khatib tu juga menyatakan jika kita boleh mengeluarkan diri dari keadaan stress itu tanpak memberi impak negatif pada oranglain, agama serta keadaan sekeliling, boleh lah kita usaha untuk keluarkan diri dari keadaan itu.

Allah itu Maha Kaya & Maha Mengetahui. Dia tahu apa yang di hadapi oleh hamba-Nya. Pada aku, khutbah itu menjadi petunjuk pada diri untuk berusaha manage stress yang aku hadapi ini dengan lebih baik dan buangkan stress itu jika perlu.
P/s: Aku yang sedang mencari kerja baru.

Saturday, March 5, 2011

Akhirnya selesai audit.....


Akhirnya penyebab aku tak dapat update blog dengan kekerapan dahulu sudah selesai. Payah betul bila kita kerja finance nih sebab ada "cikgu" , si auditor pulak datang setahun sekali datang check kerja kita. Takpelah, audit pun dah selesai, let's blog!

P/s: Nak cari kerja lain yang bukan kerja finance.

Ads by Nuffnang