Pages

Thursday, July 28, 2011

Malaysia lawan Singapura....Harimau Malaya mesti mengaum!

TANAH TUMPAHNYA DARAH KU!

Malam ini seluruh rakyat Malaysia walaupun yang bukan suka tengok bola akan mengharapkan pasukan kita dapat menang malam ini dan terus layak ke peringkat seterusnya dalam pusingan kelayakan Piala Dunia 2014 Brazil ini.


Bersama Apek semasa photoshoot Tune Talk
Harap-harap penjaga gol utama kita, Khairul Fahmi Che Mat @ Apek dapat turun malam ini dan juga Aidil Zafuan untuk sama-sama mengetuai benteng pertahanan yang goyang di Stadium Jalan Besar, Singapura tempoh hari.


Malam ini tak dapat pergi mengaum di Stadium Nasional Bukit Jalil sebab tak sempat beli tiket. Terpaksalah mengaum depan tv bersama-sama keluarga. Apa-apapun, semangat tetap bersama Skuad Harimau Malaya kita. 

P/s: Siaran langsung di ASTRO ARENA jam 8.45 nanti. Jangan lupa!

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday #4

Peaceful

Your blog is stupid and you are a moron

Pagi-pagi lagi dah bangun bersiap-siap hantar isteri dan anak kemudian pergi ke tempat yang aku nak pergi. Tetiba dapat sms dari isteri, "Awak cuba baca blog awak. Ada orang tinggal komen mencarut kat blog awal. Geramnya!". Hehehe...marah betul isteri saya itu. 

Ini komen yang buat isteri geram sangat lepas membacanya,


Sempat pergi ke blog pengomen ni, terus buat aku faham kenapa dia tulis macam ni. Sebab dia ala-ala jiwa terganggu. Aku takkan tulis nama blog dia sini, takkan free-free aje bagi traffic.

Biasalah bila berblogging ni. Kita tak boleh nak puaskan hati semua orang. Kalau ada kritikan, jangan tersentap dulu. Baca dan fahami pandangan pengkritik tu dan mungkin kita boleh belajar dari kritikan tu. 

Tapi kalau kritikan yang tak berguna macam yang aku dapat pagi ini, ignore sahaja. Tak perlulah nak balas membalas. Buang masa aje.

Tuesday, July 26, 2011

Tiket Malaysia lawan Singapura di jual 9 pagi hari ini

Tiket untuk perlawanan kedua pusingan kedua kelayakkan Piala Dunia 2014 akan mula di jual 9 pagi sehingga hari Khamis iaitu hari perlawanan.

Perlawanan yang dijadualkan pada jam 8.45 pagi di Stadium Nasional Bukit Jalil bakal menyaksikan kehadiran penyokong Harimau Malaya yang ramai.

Tiket-tiket yang terbahagi kepada tiga kategori iaitu RM 50 untuk Grand Stand, RM 30 untuk tempat duduk terbuka dan RM 5 untuk kanak-kanak berumur bawah 12 tahun.

Berdasarkan website FAM, tiket-tiket boleh didapati di:



  • Pintu Utama Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan Pintu A Stadium Shah Alam. 
  • Pembelian online (www.tickethotline.com.my), tiket boleh di kutip di Pintu Kuning Stadium Nasional Bukit Jalil sehingga hari perlawanan.
Mari kita beramai-ramai beri sokongan kepada pemain-pemain kita. Tanah Tumpahnya Darahku.

Monday, July 25, 2011

Kaisan, The Little Blogger

Kaisan taking out his new lappy from outta the box
Setting up his lappy. Very serious.
Kaisan maybe replying urgent email. Sampai terangkat bontot dia..hehe

Borong Sakan di Maybank Treats Fair 2011

Minggu lepas ada singgah di Maybank Treats Fair 2011 di Midvalley Convention Centre, Midvalley. Tak pernah pergi dan kali ini sebab ada free time sikit singgahlah kejap. Treats Points pun boleh tahan banyak,  teruslah terjah. 

Kali ini nak biarkan gambar-gambar tell the story of my trip to Maybank Treats Fair 2011.

Fire drill outside Midvalley with fire trucks
Entrance Maybank Treats Fair

Display di luar yang buatkan teruja nak masuk 
Boleh check Treats Points kita di Customer Service Centre
EpiCentre target utama....boleh dapat ke iPad2 dengan point yang ada?
Ramai pulak orang belek iPad. Hot item!
Booth Maxis, Samsung dan Lumix
Terjah booth Canon..DSLR menarik minat
Tawaran-tawaran percutian menarik di booth MAS
TV and audio display di booth Samsung
Booth ini jual barang-barang permainan kanak-kanak
Cash Twister. Grab duit yang berterbangan dalam tu. Dapat 5 ringgit aje
Will surely come again next year. Need to collect more points!
End of the day, boleh tahan juga barang-barang yang aku dapat. Walaupun tak dapat iPad2 idaman hati tu walaupun boleh aje tambah sikit duit untuk cover points yang tak cukup, tapi puas hati sebab dapat barang-barang untuk wife dan Kaisan.

Remote control helicopter.
Jam original Casio G-Shock yang dah lama target 
Sony walkman 
Music Laptop untuk Kaisan
Beg laptop dan rechargeable batteries

Terima Kasih LHDN!

Terima kasih LHDN kerana memulangkan semula duit cukai
Akhirnya, aku terima cek pulangan cukai aku selepas membuat e-filing bulan April lepas. Biar lambar, asal dapat. Alhamdulillah, ada juga duit extra dekat-dekat nak menyambut kedatangan Ramadhan yang akan datang minggu depan. Jumlah tidaklah banyak tapi boleh buat persiapan sikit-sikit.

Terima kasih LHDN! Tak sia-sia aku buat e-filing setiap tahun. 

P/S: Dari sedekah duit cukai kepada kerajaan, lebih baik buat potongan zakat dari gaji setiap bulan. Fikirkan.

Sunday, July 24, 2011

Amy Winehouse dijumpai mati di apartment

Amy Winehouse dijumpai mati umur 27 tahun
Penyanyi yang popular dengan lagu Rehab, Amy Winehouse dijumpai mati di apartmentnya di utara London. Beliau berumur 27 tahun. Punca kematian di syaki akibat pengambilan dadah berlebihan.

Sejak kejayaan album Back to Black yang mengandungi lagu Rehab, Winehouse terpaksa menarik diri dari banyak konsert dan persembahan akibat diri yang tidak teratur dan memalukan. Pada bulan lalu di Belgrade, pengurusnya terpaksa menariknya dari atas pentas apabila muncul untuk persembahan dalam keadaan mabuk dan tidak terurus.

Selebriti terkenal seperti Kelly Osbourne, Mylene Klass, Kim Kardashian, Usher dan ramai lagi menggunakan Twitter untuk menyatakan rasa terkejut mereka di atas pemergian mengejut Amy Winehouse.


Amy Winehouse juga menjadi ahli terbaru "27 Club" yang mengandungi artis-artis popular yang mati pada umur 27 tahun. Ahli-ahli kelab ini ialah:


  • Jimi Hendrix, mati tercekik pill dan wain.
  • Janis Joplin, overdose heroin.
  • Jim Morrison, sakit jantung.
  • Kurt Cobain, bunuh diri dengan menembak diri sendiri

Keputusan Malaysia Lawan Singapura: Malaysia Tewas 3 - 5

Safee Sali berebut bola bersama pemain import lawan, Daniel Bennet
Malaysia tewas 3 - 5 kepada Singapura pada perlawanan Pusingan Kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Jalan Besar, Singapura. Perlawanan yang diadakan di atas padang tiruan ini di saingi dengan sengit antara dua pasukan jiran ini.

Skuad Harimau Malaya bermula garang dengan jaringan Safee Sali pada minit pertama. Namun, Singapura menyamakan kedudukan pada ketujuh melalui pemain import Singapura, Alexander Duric. Tendangan percuma seorang lagi pemain import Singapura, Qiu Li dikuis masuk dari jarak dekat oleh Duric melepasi Sarbaini Alwi.

Singapura kemudian mendahului melalui tendangan percuma Qiu Li melepasi tembok pemain Malaysia. Pasukan kebangsaan melepaskan dua lagi gol akibat kelalaian pertahanan melalui jaringan dari Shi Jiayai dan Mustafiq Fahruddin sebelum tiupan wisel separuh masa pertama.

Coach K.Rajagobal cuba menaikkan semangat pemain-pemain kita tetapi tragedi berlaku pada minit ke 50 apabila kapten, Safiq Rahim di buang padang akibat rempuhan yang agak kuat pada Harris Harun. Namun, perlawanan kembali seimbang 10 lawan 10 apabila pengadil Nawaf Shukralla memberi kad kuning kedua pada pemain Singapura Ismail Yunos enam minit kemudian.

Abdul Hadi Yahya di masukkan dan menjaringakan gol kedua Malaysia dan diikuti jaringan kedua Safee Sali pada perlawanan. Jaringan pantas ini menjadikan kedudukan 4 -3. Tetapi, sekali lagi kelalaian pemain pertahanan Malaysia membolehkan Singapura menjaringkan gol kelima melalui Duric pada minit ke 81 untuk menjadikan keputusan akhir 5 - 3.

Pemain-pemain Malaysia perlu bangkit semula pada perlawanan timbal balik di Stadium Nasional, Bukit Jalil dalam masa 5 hari lagi. Tunjukkan karakter sebenar sebagai juara ASEAN dan buktikan kita tidak perlukan pemain-pemain import dan rumput tiruan untuk meneruskan adventure kita dalam pusingan kelayakan Piala Dunia 2014 ini.

Friday, July 22, 2011

Maybank Treats Fair 2011 datang lagi!


Maybank Treats Fair datang lagi. Kali ini diadakan di Midvalley Convention Centre dari 21 - 24 Julai 2011. Kepada pengguna-pengguna Maybank yang ada banyak points dan tak tahu nak buat apa dengan points yang ada, bolehlah turun ke sini. Points boleh di redeem untuk mendapatkan barang-barang yang hebat dan juga banyak diskaun pada barang-barang yang di jual di Treats Fair ini.


Gambar hari pertama sebelum pintu utama di buka
I-Pad2, TV LED, notebook PC, microwave oven, Blackberry, Samsung Tab, basikal mountain bike, percutian-percutian dan macam-macam lagi ada di Maybank Treats Fair ini. Kalau tak cukup points, perlulah menambahkan dengan duit sendiri ataupun menggunakan kredit kad Maybank. Penggunaan kad kredit Maybank ada menawarkan ganjaran points dan juga hadiah-hadiah dari Maybank.

Aku dah turun pada hari pertama tapi hari ini kena turun lagi sebab ada barang-barang yang tak sempat nak di redeem pointsnya. Setakat ini dah dapat jam G-Shock, notebook bag, Sony Walkman dan learning computer untuk Kaisan. Hari ini nak cari barang-barang hadian untuk ahli keluarga yang lain. Nak bagi habis semua points yang ada. Bukan dapat apa-apa pun kalau simpan

Apa lagi, jomlah pergi Maybank Treats Fair 2011 di Midvalley Convention Centre (satu level dengan GSC).

Thursday, July 21, 2011

Keputusan Akhir Malaysia XI Lawan Chesea





Pasukan Malaysia Selection hanya kalah tipis 1 - 0 kepada Chelsea melalui jaringan kontroversi Didier Drogba pada minit ke - 78. Sepakan percuma penyerang dari Ivory Coast itu tidak berapa jelas kelihatan melepasi garisan namun tetap di berikan sebagai jaringan oleh pengadil perlawanan. Perlawanan semalam diadakan di hadapan seramai 85,000 orang penonton di Stadium Nasional, Bukit Jalil. Majoriti penyokong datang memakai jersery biru kelab Chelsea.

Syabas kepada pasukan Malaysia selepas kekalahan yang besar kepada Arsenal dan Liverpool FC walaupun bukan pasukan utama Harimau Malaya yang turun melawan pasukan The Blues tadi. 


Gandingan bekas-bekas pemain kebangsaan seperti Norhafiz Zaman Misbah dan Hairuddin Omar dengan pemain-pemain dari Skuad Harimau Muda @ Skuad Olimpik Malaysia telah memberikan saingan yang bagus kepada jutawan-jutawan dari Chelsea.


Di harapkan pengalaman berhadapan dengan The Blues ini dapat menyediakan anak-anak buah Ong Kim Swee dalam mengharungi ujian-ujian kelayakan Olimpik yang tidak lama lagi.

Wednesday, July 20, 2011

Lebih Baik Diam Dari Menyesal


Kadang-kadang mendiamkan diri lebih baik dari cakap benda yang kita akan menyesal kemudian. Kalau boleh guna duct tape tu, dah lama dah nipis satu roll tape tu.

Mungkin belum matang, mungkin tak reti nak appreciate tapi sebab kita lebih tua dan perlu lebih kuat, kenalah sabar dan terus diam. 


It's the best for everyone.

Episod Terakhir Drama Juvana @ TV3 Rekod 4.2 Juta Penonton


Isnin lepas drama terbaru TV3, Juvana menayangkan episod terakhirnya. Berdasarkan ratings oleh AC Nielsen, serama 4.2 juta penonton menyaksikannya. Setakat ini, rasanya itu ratings tertinggi bagi drama tempatan.

Tak terkejut dengan ratings yang tinggi untuk Juvana sebab jalan ceritanya memang menarik walaupun kadang-kadang agak skem dari segi dialog. Juvana sedikit sebanyak memberikan insight terhadap kehidupan pesalah-pesalah juvana walaupun mungkin ia rekaan. Sedikit sebanyak membuka mata orang ramai tentang keadaan mereka di tempat tahanan juvana.

Tahniah kepada kru penerbitan Juvana kerana menghasilkan rancangan drama yang bagus dan seronok di tonton.

Wordless Wednesday #3


What is "Wordless Wednesdays"?

It is a day where we let the pictures tell the story or create a meaning to the viewer.

Tuesday, July 19, 2011

Ada Apa Dengan Big Apple,J Co & Krispy Kreme. Kuih Gelang Lagi Sedap!

Gambar ihsan dari FB Soraya
Terjumpa FB entry kawan sekolah tentang kitchen experiment terbarunya di dapur, kuih gelang. Bila tengok kuih gelang ini teringat masa aku membesar di kampung aku dulu di Taiping. Arwah tok dulu rajin buat kuih gelang buat makan petang. Bancuh satu teko teh "O" sambil borak-borak dengan arwah tok dulu, memang bahagia.

Arwah tok sudah hampir 5  tahun menyahut panggilan Allah untuk kembali kepada-Nya. Tapi semua happy memories membesar di rumah tok serta nasihat tok sentiasa bersama aku. Al-Fatihah pada arwah tok dan aku sentiasa mendoakan arwah di letakkan hamba-hambaNya yang beriman.

Al-Fatihah.


Recipe untuk kuih gelang:
 7 biji ubi keledek
500 gm tepung gandum
1 cawan gula halus
Garam 
Air
Minyak


Panduan membuat:


1.Rebus ubi hingga empuk, lenyek-lenyekkan dan biarkan sejuk sebentar. 


2.Tambahkan sedikit garam dan tepung dan uli sehingga tidak melekat pada tangan. Jika masih lembik, tambahkan tepung.


3. Ambil sedikit dari adunan dan bentukkan seperti gelang. Jangan terlalu tebal sebab takut tidak masak di dalam. Buat lagi sehingga habis adunan.


4. Panaskan minyak dahulu dan masukkan gelang-gelang tadi. Apabila sudah cukup masak, angkat dan biarkan sejuk sekejap.


5. Taburkan gula halus dan sudah siap untuk makan.

Saturday, July 16, 2011

Malaysia Lawan Liverpool.....Ini Malaysia...Bukan Anfield.

Harimau Malaya lawan Liverpool FC
16 Julai 5.45 petang
Stadium Nasional, Bukit Jalil
Bangun pagi ini, terus buat kerja rutin hujung minggu dan terus baca blog bloggers lain yang memang aku follow setiap hari. Entri yang menarik minat aku untuk membaca ialah dari blog Sharing is Power iaitu Sokong Pemain-Pemain Malaysia, Jangan Ejek-Ejek Mereka.

Dengar-dengar dari die hard fans Harimau Malaya masa Malaysia lawan Arsenal lepas, pemain-pemain Malaysia kena boo bila buat silap. Stadium pun dah rupa macam Stadium Emirates dan pemain-pemain Malaysia macam dah jadi orang luar di tanah sendiri. 

Jangan ulangi apa yang terjadi pada pasukan Singapura tahun lepas masa Liverpool berkunjung ke sana (boleh baca: This is NOT Anfield). Khabar angin ini di sangkal die hard fans Arsenal pula. Di katakan sebab "booing" tu terjadi sebab ada fan Man Utd di kalangan penonton. Tidak pastilah siapa yang betul.

Penyokong The Reds memang ramai di Malaysia ini. Tengok training session pun dah 40,00 orang. Apa hal? Inikan pula masa perlawanan nanti mesti ramai. Cuma di harap, pemain-pemain Malaysia juga di berikan sokongan. Aku ada beberapa cadangan:


  • Mungkin boleh dinyanyikan lagu Negaraku walaupun organiser mungkin tak mainkan di stadium nanti. Naiklah semangat wira-wira kita nanti bila nak lawan Mighty Reds tu. 
  • Kalau dapat seimbangkan yang pakai jersey Malaysia dan jersey Liverpool lagi cun walaupun aku tahu ini susah nak terjadi. Kalau terjadi memang terbaik!

Kalau kita sebagai rakyat Malaysia tak support team kebangsaan sendiri, siapa lagi yang nak support? Betul kan? Bak kata pepatah 'Majulah Sukan Untuk Negara", pepatah moden. Entri ini hanyalah pandangan peribadi dan tidak untuk mencabar semangan patriotik fans Liverpool FC.

P/s: Betul ke ada tunjuk Live Malaysia vs Liverpool FC di Channel Astro Arena @ 801 jam 5:45 nanti?

Thursday, July 14, 2011

Liverpool Dah Sampai Malaysia

Malaysia lawan Liverpool, Sabtu 5.45 petang, Stadium Nasional Bukit Jalil
Pasukan Liverpool dah sampai Malaysia 4.25 pagi tadi. The Reds bertolak terus ke Malaysia selepas perlawanan dengan Guangdong Sunray Cave semalam. Terus di bawa ke hotel mereka di Damasara.

Peminat Liverpool dan bolasepak boleh datang menyaksikan latihan mereka di Stadium Bukit Jalil jam 7 petang hari ini. 


Ini adalah kedatang pertama kali oleh Liverpool ke Malaysia. Rasanya sebelum ini tak boleh datang sebab promote certai brand arak kot. Akhirnya sedar juga.

Harimau Malaya Kena Boo Masa Lawan Arsenal Semalam di Tempat Sendiri? Betul ke?

Berbaloikah kemungkinan kehilangan khidmat Aidil Zafuan untuk perlawanan Singapura nanti?
Perlawanan semalam dah selesai. Rasanya Arsenal pun dah berangkat pergi destinasi seterusnya dalam Far East Tour 2011 mereka. Tapi perlawanan semalam masih lagi menjadi bualan peminat-peminat bola sepak. Ada yang kata skud Harimau Malaya kita kena "boo" dengan rakyat Malaysia sendiri di dalam stadium sendiri. Betul ke ni?

Sedih pulak mendengar benda ini boleh terjadi kat pasukan kita. Korang jangan cepat lupa, pasukan yang pakai jersey kuning semalam tu JUARA ASEAN! Pasukan inilah yang korang semua sokong dan banggakan apabila Safiq Rahim menjulang Piala AFF akhir tahun lepas. Dari gambar-gambar, nampak lebih macam Stadium Emirates dan bukan rupa macam Stadium Nasional Bukit Jalil dah. Penyokong lagi gemar pakai baju Arsenal berbanding jersey Malaysia. Kecewa.

Pasukan Malaysia membanggakan negara
Pada aku, perlawanan semalam tiada makna. Maksud aku, ia hanyalah perlawanan pertunjukan dan coach K. Rajagobal gunakan sebagai pemanas badan. Selain it, perlawanan semalam juga sekadara untuk kutip experience lawan dengan team yang memang skill dan teknik yang lebih superior dari kita. Pemain Malaysia pun boleh belajar teknik dan dari cara Arsenal control game semalam. 

Arsenal jauh lebih hebat. Pasukan kita pulak masih lagi dalam proses kebangkitan selepas berapa tahun berada kat bawahan. Peminat patut berilah sokongan pada pasukan kita, tak kiralah team mana yang datang sekalipun. Bukanlah kata tak boleh pakai jersey team kelab yang disokong, tapi cuba tunjukkan pada pasukan yang datang kita bangga dengan skuad Harimau Malaya kita. Mungkin boleh mula dengan sabtu ini masa Malaysia lawan Liverpool.

P/s: Betul ke lagu "Negaraku" pun tak dimainkan semalam sebelum perlawanan? 

Wednesday, July 13, 2011

Ads by Nuffnang