Pages

Monday, July 25, 2011

Borong Sakan di Maybank Treats Fair 2011

Minggu lepas ada singgah di Maybank Treats Fair 2011 di Midvalley Convention Centre, Midvalley. Tak pernah pergi dan kali ini sebab ada free time sikit singgahlah kejap. Treats Points pun boleh tahan banyak,  teruslah terjah. 

Kali ini nak biarkan gambar-gambar tell the story of my trip to Maybank Treats Fair 2011.

Fire drill outside Midvalley with fire trucks
Entrance Maybank Treats Fair

Display di luar yang buatkan teruja nak masuk 
Boleh check Treats Points kita di Customer Service Centre
EpiCentre target utama....boleh dapat ke iPad2 dengan point yang ada?
Ramai pulak orang belek iPad. Hot item!
Booth Maxis, Samsung dan Lumix
Terjah booth Canon..DSLR menarik minat
Tawaran-tawaran percutian menarik di booth MAS
TV and audio display di booth Samsung
Booth ini jual barang-barang permainan kanak-kanak
Cash Twister. Grab duit yang berterbangan dalam tu. Dapat 5 ringgit aje
Will surely come again next year. Need to collect more points!
End of the day, boleh tahan juga barang-barang yang aku dapat. Walaupun tak dapat iPad2 idaman hati tu walaupun boleh aje tambah sikit duit untuk cover points yang tak cukup, tapi puas hati sebab dapat barang-barang untuk wife dan Kaisan.

Remote control helicopter.
Jam original Casio G-Shock yang dah lama target 
Sony walkman 
Music Laptop untuk Kaisan
Beg laptop dan rechargeable batteries

Terima Kasih LHDN!

Terima kasih LHDN kerana memulangkan semula duit cukai
Akhirnya, aku terima cek pulangan cukai aku selepas membuat e-filing bulan April lepas. Biar lambar, asal dapat. Alhamdulillah, ada juga duit extra dekat-dekat nak menyambut kedatangan Ramadhan yang akan datang minggu depan. Jumlah tidaklah banyak tapi boleh buat persiapan sikit-sikit.

Terima kasih LHDN! Tak sia-sia aku buat e-filing setiap tahun. 

P/S: Dari sedekah duit cukai kepada kerajaan, lebih baik buat potongan zakat dari gaji setiap bulan. Fikirkan.

Sunday, July 24, 2011

Amy Winehouse dijumpai mati di apartment

Amy Winehouse dijumpai mati umur 27 tahun
Penyanyi yang popular dengan lagu Rehab, Amy Winehouse dijumpai mati di apartmentnya di utara London. Beliau berumur 27 tahun. Punca kematian di syaki akibat pengambilan dadah berlebihan.

Sejak kejayaan album Back to Black yang mengandungi lagu Rehab, Winehouse terpaksa menarik diri dari banyak konsert dan persembahan akibat diri yang tidak teratur dan memalukan. Pada bulan lalu di Belgrade, pengurusnya terpaksa menariknya dari atas pentas apabila muncul untuk persembahan dalam keadaan mabuk dan tidak terurus.

Selebriti terkenal seperti Kelly Osbourne, Mylene Klass, Kim Kardashian, Usher dan ramai lagi menggunakan Twitter untuk menyatakan rasa terkejut mereka di atas pemergian mengejut Amy Winehouse.


Amy Winehouse juga menjadi ahli terbaru "27 Club" yang mengandungi artis-artis popular yang mati pada umur 27 tahun. Ahli-ahli kelab ini ialah:


  • Jimi Hendrix, mati tercekik pill dan wain.
  • Janis Joplin, overdose heroin.
  • Jim Morrison, sakit jantung.
  • Kurt Cobain, bunuh diri dengan menembak diri sendiri

Keputusan Malaysia Lawan Singapura: Malaysia Tewas 3 - 5

Safee Sali berebut bola bersama pemain import lawan, Daniel Bennet
Malaysia tewas 3 - 5 kepada Singapura pada perlawanan Pusingan Kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Jalan Besar, Singapura. Perlawanan yang diadakan di atas padang tiruan ini di saingi dengan sengit antara dua pasukan jiran ini.

Skuad Harimau Malaya bermula garang dengan jaringan Safee Sali pada minit pertama. Namun, Singapura menyamakan kedudukan pada ketujuh melalui pemain import Singapura, Alexander Duric. Tendangan percuma seorang lagi pemain import Singapura, Qiu Li dikuis masuk dari jarak dekat oleh Duric melepasi Sarbaini Alwi.

Singapura kemudian mendahului melalui tendangan percuma Qiu Li melepasi tembok pemain Malaysia. Pasukan kebangsaan melepaskan dua lagi gol akibat kelalaian pertahanan melalui jaringan dari Shi Jiayai dan Mustafiq Fahruddin sebelum tiupan wisel separuh masa pertama.

Coach K.Rajagobal cuba menaikkan semangat pemain-pemain kita tetapi tragedi berlaku pada minit ke 50 apabila kapten, Safiq Rahim di buang padang akibat rempuhan yang agak kuat pada Harris Harun. Namun, perlawanan kembali seimbang 10 lawan 10 apabila pengadil Nawaf Shukralla memberi kad kuning kedua pada pemain Singapura Ismail Yunos enam minit kemudian.

Abdul Hadi Yahya di masukkan dan menjaringakan gol kedua Malaysia dan diikuti jaringan kedua Safee Sali pada perlawanan. Jaringan pantas ini menjadikan kedudukan 4 -3. Tetapi, sekali lagi kelalaian pemain pertahanan Malaysia membolehkan Singapura menjaringkan gol kelima melalui Duric pada minit ke 81 untuk menjadikan keputusan akhir 5 - 3.

Pemain-pemain Malaysia perlu bangkit semula pada perlawanan timbal balik di Stadium Nasional, Bukit Jalil dalam masa 5 hari lagi. Tunjukkan karakter sebenar sebagai juara ASEAN dan buktikan kita tidak perlukan pemain-pemain import dan rumput tiruan untuk meneruskan adventure kita dalam pusingan kelayakan Piala Dunia 2014 ini.

Friday, July 22, 2011

Maybank Treats Fair 2011 datang lagi!


Maybank Treats Fair datang lagi. Kali ini diadakan di Midvalley Convention Centre dari 21 - 24 Julai 2011. Kepada pengguna-pengguna Maybank yang ada banyak points dan tak tahu nak buat apa dengan points yang ada, bolehlah turun ke sini. Points boleh di redeem untuk mendapatkan barang-barang yang hebat dan juga banyak diskaun pada barang-barang yang di jual di Treats Fair ini.


Gambar hari pertama sebelum pintu utama di buka
I-Pad2, TV LED, notebook PC, microwave oven, Blackberry, Samsung Tab, basikal mountain bike, percutian-percutian dan macam-macam lagi ada di Maybank Treats Fair ini. Kalau tak cukup points, perlulah menambahkan dengan duit sendiri ataupun menggunakan kredit kad Maybank. Penggunaan kad kredit Maybank ada menawarkan ganjaran points dan juga hadiah-hadiah dari Maybank.

Aku dah turun pada hari pertama tapi hari ini kena turun lagi sebab ada barang-barang yang tak sempat nak di redeem pointsnya. Setakat ini dah dapat jam G-Shock, notebook bag, Sony Walkman dan learning computer untuk Kaisan. Hari ini nak cari barang-barang hadian untuk ahli keluarga yang lain. Nak bagi habis semua points yang ada. Bukan dapat apa-apa pun kalau simpan

Apa lagi, jomlah pergi Maybank Treats Fair 2011 di Midvalley Convention Centre (satu level dengan GSC).

Thursday, July 21, 2011

Keputusan Akhir Malaysia XI Lawan Chesea





Pasukan Malaysia Selection hanya kalah tipis 1 - 0 kepada Chelsea melalui jaringan kontroversi Didier Drogba pada minit ke - 78. Sepakan percuma penyerang dari Ivory Coast itu tidak berapa jelas kelihatan melepasi garisan namun tetap di berikan sebagai jaringan oleh pengadil perlawanan. Perlawanan semalam diadakan di hadapan seramai 85,000 orang penonton di Stadium Nasional, Bukit Jalil. Majoriti penyokong datang memakai jersery biru kelab Chelsea.

Syabas kepada pasukan Malaysia selepas kekalahan yang besar kepada Arsenal dan Liverpool FC walaupun bukan pasukan utama Harimau Malaya yang turun melawan pasukan The Blues tadi. 


Gandingan bekas-bekas pemain kebangsaan seperti Norhafiz Zaman Misbah dan Hairuddin Omar dengan pemain-pemain dari Skuad Harimau Muda @ Skuad Olimpik Malaysia telah memberikan saingan yang bagus kepada jutawan-jutawan dari Chelsea.


Di harapkan pengalaman berhadapan dengan The Blues ini dapat menyediakan anak-anak buah Ong Kim Swee dalam mengharungi ujian-ujian kelayakan Olimpik yang tidak lama lagi.

Wednesday, July 20, 2011

Lebih Baik Diam Dari Menyesal


Kadang-kadang mendiamkan diri lebih baik dari cakap benda yang kita akan menyesal kemudian. Kalau boleh guna duct tape tu, dah lama dah nipis satu roll tape tu.

Mungkin belum matang, mungkin tak reti nak appreciate tapi sebab kita lebih tua dan perlu lebih kuat, kenalah sabar dan terus diam. 


It's the best for everyone.

Episod Terakhir Drama Juvana @ TV3 Rekod 4.2 Juta Penonton


Isnin lepas drama terbaru TV3, Juvana menayangkan episod terakhirnya. Berdasarkan ratings oleh AC Nielsen, serama 4.2 juta penonton menyaksikannya. Setakat ini, rasanya itu ratings tertinggi bagi drama tempatan.

Tak terkejut dengan ratings yang tinggi untuk Juvana sebab jalan ceritanya memang menarik walaupun kadang-kadang agak skem dari segi dialog. Juvana sedikit sebanyak memberikan insight terhadap kehidupan pesalah-pesalah juvana walaupun mungkin ia rekaan. Sedikit sebanyak membuka mata orang ramai tentang keadaan mereka di tempat tahanan juvana.

Tahniah kepada kru penerbitan Juvana kerana menghasilkan rancangan drama yang bagus dan seronok di tonton.

Wordless Wednesday #3


What is "Wordless Wednesdays"?

It is a day where we let the pictures tell the story or create a meaning to the viewer.

Tuesday, July 19, 2011

Ada Apa Dengan Big Apple,J Co & Krispy Kreme. Kuih Gelang Lagi Sedap!

Gambar ihsan dari FB Soraya
Terjumpa FB entry kawan sekolah tentang kitchen experiment terbarunya di dapur, kuih gelang. Bila tengok kuih gelang ini teringat masa aku membesar di kampung aku dulu di Taiping. Arwah tok dulu rajin buat kuih gelang buat makan petang. Bancuh satu teko teh "O" sambil borak-borak dengan arwah tok dulu, memang bahagia.

Arwah tok sudah hampir 5  tahun menyahut panggilan Allah untuk kembali kepada-Nya. Tapi semua happy memories membesar di rumah tok serta nasihat tok sentiasa bersama aku. Al-Fatihah pada arwah tok dan aku sentiasa mendoakan arwah di letakkan hamba-hambaNya yang beriman.

Al-Fatihah.


Recipe untuk kuih gelang:
 7 biji ubi keledek
500 gm tepung gandum
1 cawan gula halus
Garam 
Air
Minyak


Panduan membuat:


1.Rebus ubi hingga empuk, lenyek-lenyekkan dan biarkan sejuk sebentar. 


2.Tambahkan sedikit garam dan tepung dan uli sehingga tidak melekat pada tangan. Jika masih lembik, tambahkan tepung.


3. Ambil sedikit dari adunan dan bentukkan seperti gelang. Jangan terlalu tebal sebab takut tidak masak di dalam. Buat lagi sehingga habis adunan.


4. Panaskan minyak dahulu dan masukkan gelang-gelang tadi. Apabila sudah cukup masak, angkat dan biarkan sejuk sekejap.


5. Taburkan gula halus dan sudah siap untuk makan.

Saturday, July 16, 2011

Malaysia Lawan Liverpool.....Ini Malaysia...Bukan Anfield.

Harimau Malaya lawan Liverpool FC
16 Julai 5.45 petang
Stadium Nasional, Bukit Jalil
Bangun pagi ini, terus buat kerja rutin hujung minggu dan terus baca blog bloggers lain yang memang aku follow setiap hari. Entri yang menarik minat aku untuk membaca ialah dari blog Sharing is Power iaitu Sokong Pemain-Pemain Malaysia, Jangan Ejek-Ejek Mereka.

Dengar-dengar dari die hard fans Harimau Malaya masa Malaysia lawan Arsenal lepas, pemain-pemain Malaysia kena boo bila buat silap. Stadium pun dah rupa macam Stadium Emirates dan pemain-pemain Malaysia macam dah jadi orang luar di tanah sendiri. 

Jangan ulangi apa yang terjadi pada pasukan Singapura tahun lepas masa Liverpool berkunjung ke sana (boleh baca: This is NOT Anfield). Khabar angin ini di sangkal die hard fans Arsenal pula. Di katakan sebab "booing" tu terjadi sebab ada fan Man Utd di kalangan penonton. Tidak pastilah siapa yang betul.

Penyokong The Reds memang ramai di Malaysia ini. Tengok training session pun dah 40,00 orang. Apa hal? Inikan pula masa perlawanan nanti mesti ramai. Cuma di harap, pemain-pemain Malaysia juga di berikan sokongan. Aku ada beberapa cadangan:


  • Mungkin boleh dinyanyikan lagu Negaraku walaupun organiser mungkin tak mainkan di stadium nanti. Naiklah semangat wira-wira kita nanti bila nak lawan Mighty Reds tu. 
  • Kalau dapat seimbangkan yang pakai jersey Malaysia dan jersey Liverpool lagi cun walaupun aku tahu ini susah nak terjadi. Kalau terjadi memang terbaik!

Kalau kita sebagai rakyat Malaysia tak support team kebangsaan sendiri, siapa lagi yang nak support? Betul kan? Bak kata pepatah 'Majulah Sukan Untuk Negara", pepatah moden. Entri ini hanyalah pandangan peribadi dan tidak untuk mencabar semangan patriotik fans Liverpool FC.

P/s: Betul ke ada tunjuk Live Malaysia vs Liverpool FC di Channel Astro Arena @ 801 jam 5:45 nanti?

Thursday, July 14, 2011

Liverpool Dah Sampai Malaysia

Malaysia lawan Liverpool, Sabtu 5.45 petang, Stadium Nasional Bukit Jalil
Pasukan Liverpool dah sampai Malaysia 4.25 pagi tadi. The Reds bertolak terus ke Malaysia selepas perlawanan dengan Guangdong Sunray Cave semalam. Terus di bawa ke hotel mereka di Damasara.

Peminat Liverpool dan bolasepak boleh datang menyaksikan latihan mereka di Stadium Bukit Jalil jam 7 petang hari ini. 


Ini adalah kedatang pertama kali oleh Liverpool ke Malaysia. Rasanya sebelum ini tak boleh datang sebab promote certai brand arak kot. Akhirnya sedar juga.

Harimau Malaya Kena Boo Masa Lawan Arsenal Semalam di Tempat Sendiri? Betul ke?

Berbaloikah kemungkinan kehilangan khidmat Aidil Zafuan untuk perlawanan Singapura nanti?
Perlawanan semalam dah selesai. Rasanya Arsenal pun dah berangkat pergi destinasi seterusnya dalam Far East Tour 2011 mereka. Tapi perlawanan semalam masih lagi menjadi bualan peminat-peminat bola sepak. Ada yang kata skud Harimau Malaya kita kena "boo" dengan rakyat Malaysia sendiri di dalam stadium sendiri. Betul ke ni?

Sedih pulak mendengar benda ini boleh terjadi kat pasukan kita. Korang jangan cepat lupa, pasukan yang pakai jersey kuning semalam tu JUARA ASEAN! Pasukan inilah yang korang semua sokong dan banggakan apabila Safiq Rahim menjulang Piala AFF akhir tahun lepas. Dari gambar-gambar, nampak lebih macam Stadium Emirates dan bukan rupa macam Stadium Nasional Bukit Jalil dah. Penyokong lagi gemar pakai baju Arsenal berbanding jersey Malaysia. Kecewa.

Pasukan Malaysia membanggakan negara
Pada aku, perlawanan semalam tiada makna. Maksud aku, ia hanyalah perlawanan pertunjukan dan coach K. Rajagobal gunakan sebagai pemanas badan. Selain it, perlawanan semalam juga sekadara untuk kutip experience lawan dengan team yang memang skill dan teknik yang lebih superior dari kita. Pemain Malaysia pun boleh belajar teknik dan dari cara Arsenal control game semalam. 

Arsenal jauh lebih hebat. Pasukan kita pulak masih lagi dalam proses kebangkitan selepas berapa tahun berada kat bawahan. Peminat patut berilah sokongan pada pasukan kita, tak kiralah team mana yang datang sekalipun. Bukanlah kata tak boleh pakai jersey team kelab yang disokong, tapi cuba tunjukkan pada pasukan yang datang kita bangga dengan skuad Harimau Malaya kita. Mungkin boleh mula dengan sabtu ini masa Malaysia lawan Liverpool.

P/s: Betul ke lagu "Negaraku" pun tak dimainkan semalam sebelum perlawanan? 

Wednesday, July 13, 2011

Wordless Wednesday #2




P/s: Lepas ni nak letak gambar Kaisan pakai baju skuad Harimau Malaya. Kaisan suka jersey biru.

Keputusan Malaysia Lawan Arsenal



ARSENAL 4
MALAYSIA 0

Keputusan akhir perlawanan persahabatan Arsenal lawan Malaysia ialah 4 - 0. Jaringan-jaringan dari Arsenal datang daripada Aaron Ramsey, Theo Walcott, Carlos Vela dan Tomas Rosicky.

Pada aku ini hanyalah satu perlawanan persahabatan untuk Arsenal menunjukkan penghargaan kepada peminat mereka di Asia dan kekalahan ini tidak menunjukkan apa-apa kelemahan kepada Skuad Harimau Malaya.

Keputusan Terkini Liverpool lawan Guangdong Sunray Cave


Liverpool membuka tirai Liverpool Asia Tour 2011 dengan kemenangan 4 - 3 ke atas kelab China, Guangdong Sunray Cave. Jaringan dari Christian Poulsen, David Ngog, Conner Coady dan Andy Carrol. 

Penyokong-penyokong Liverpool menyambut kedatangan idola mereka
Perlawanan ini juga menyaksikan kemunculan pembelian terbaru, Charlie Adam dari Blackpool dengan harga 9 juta Pound. 

Pemain-pemain utama lain yang membuat kemunculan ialah Joe Cole, Dirk Kuyt, Maxi Rodriguez, Andy Carrol, Alberto Aquilani dan Jamie Carragher. 

Ketua pasukan, Steven Gerrard (kecederaan) dan Luis Suarez (bersama Uruguay di Copa America) tidak bersama-sama pasukan kerana sebab-sebab di nyatakan.

Malaysia lawan Arsenal, Perlawanan Pertama Arsenal Far East Tour

Arsenal lawan Malaysia di Stadium Nasional 8:45 malam
Arsenal akan memulakan siri Far East Tour 2011 dengan perlawanan menentang pasukan kebangsaan Malaysia @ Harimau Malaya di Stadium Nasional Bukit Jalil pada jam 8.45 malam ini. Rasanya setakat jam 7 petang tadi masih lagi tiada pengumuman akan di tunjukkan secara langsung di Astro Arena. 

Di harapkan skuad Harimau Malaya akan dapat memberikan tentangan yang kuat pada skuad bimbingan Arsene Wenger ini. Personally, aku rasa pasukan Malaysia boleh menang. Scoreline 2 - 0. Kalau kalah pun tipis.

Skuad Harimau Malaya, kami bersamamu! Tanah Tumpahnya Darahku!
Cesc Fabregas, Gervinho, Bendtner, Arsenal, Samir Nasri, Arsene Wenger

Home Made Pizza ala Bo, Terpengaruh dgn Masterchef Australia

Latest kitchen experiment, Home Made Pizza ala Bo.

Pizza crust yang memang susah nak di uli.
Pizza crust aku buat by hand. Payah juga nak uli supaya licin dan nipis. Ingredient utama; tepung gandum, air suam, yeast dan sedikit minyak zaitun.

Pizza toppings
Pizza toppings yang simple: Tomato sos, Mozarella cheese, Lada benggala (bell pepper), sosej di hiris-hiris dan cendawan butang yang di hiris.

Terlupa nak ambil gambar selepas meletakkan toppings sebab dah terlalu excited nak masukkan dalam oven. Tabur atau susun aje sesuka hati. Takde siapa nak marah. Oven perlu di "pre-heat" dahulu sebelum memasukkan pizza. Apabila sudah masukkan pizza, temperature perlulah antara 180 - 200 darjah selama 30 minit. Makin nipis crust, makin kejap timer tu.

Pizza yang baru di keluarkan dari oven. Panas!
Pandangan atas
Pandangan sisi pizza yang sedikit hangus cheesenya.
Begitulah terciptanya Home Made Pizza ala Bo. Rasanya memang sedap (kalau tak sedap pun kata sedap juga, tapi memang sedap). Lain kali boleh try toppings lain dan juga teknik lain.

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday - Kaisan Nak Jus Buah

Monday, July 11, 2011

Lagi busy dari Donald Trump

Busy hantar BBM & balas email, atok Kaisan tgh tengok televisyen sebelah
Cool aje anak saya, Muhammad Kaisan hantar sms pada kawan mama dia. Atok dia layan TV sebelah, dia pula sibuk BBM & SMS. Baru 1 tahun lebih.

p/s: habis melambung bill telephone aku.

David & Victoria Beckham Welcomes Harper SevenVictoria

Victoria and Devid Beckham during the royal wedding
Pasangan David dan Victoria Beckham menyambut kelahiran anak perempuan mereka yang di beri nama, Harper Seven pada 7:55 pagi Ahad di Los Angeles. Di beritakan kelahiran adalah melalui C-Section yang telah di jadualkan lebih awal.

Harper Seven di lahirkan seberat 7 pound 10 ounces dan sihat. Ini adalah anak keempat bagi pasangan Becham selepas mempunyai tiga orang anak lelaki, Brooklyn, Romeo dan Cruz.

David Beckham dalam statement yang di keluarkan "Victoria dan Harper selamat dan sihat. Abang-abang Harper semua gembira menyambut kedatangan adik perempuan mereka".

Saturday, July 9, 2011

Peta jalan-jalan yang di tutup dan gangguan public transport

Klik di atas gambar untuk yang gambar yang lebih besar

Plan perjalanan anda hari ini untuk elak tersangkut dalam kesesakan dan cuba elakkan ada barang-barang yang di rasakan boleh di jadikan senjata di dalam kereta. Manalah tahu pihak berkuasa mungkin akan salah anggap nanti.

Thursday, July 7, 2011

Jalan-jalan di tutup di sekitar Kuala Lumpur pada 9hb Julai 2011

Berikut di beritakan jalan-jalan di sekitar Lembah Klang yang akan ditutup pada 9hb Julai. Penutupan jalan-jalan  adalah disebabkan perhimpunan yang di anjurkan oleh Bersih 2.0


  • Lebuh Ampang  
  • KLCC 
  • Bank Negara  
  • Dataran Merdeka  
  • Sogo  
  • Chow Kit  
  • Menara Sultan Ismail 
  • Masjid Negara  
  • Jalan Raja Chulan  
  • Jalan Ipoh
  • Sentul  
  • Jalan Tuanku Abdul Rahman
  • Jalan P.Ramlee 
  • Jalan Bandar 
  • Subang Jaya ( dekat Segi )
  • Sunway Pyramid and Subang Parade
  • Federal Highway
  • LDP ( Lebuhraya Damansara Puchong )
  • KL – Seremban Highway di Seri Kembangan.
Juga di katakan akan berlaku banyak roadblock di sekitar Lembah Klang untuk memastikan keadaan aman dan tenteram. Di nasihatkan supaya planning lebih awal agenda perjalanan pada hujung minggu ini. Juga di nasihatkan tidak membawa apa-apa yang boleh dianggap sebagai senjata.

Undian Pra Olimpik London 2012: Malaysia di undi bersama Syria, Bahrain & Jepun


Baru kejap tadi, undian untuk pusingan akhir kelayakan untuk Olimpik London 2012 baru dilakukan di ibu pejabat Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC). Malaysia telah di undi masuk ke Group C bersama Jepun, Bahrain dan Syria. Hanya 3 tempat otomatik dan 1 tempat secara playoff di berikan kepada pasukan-pasukan dari Asia yang menjadi rebutan.

Harapan peminat Harimau Malaya ialah skuad Harimau A bimbingan Ong Kim Swee dapat melakukan yang terbaik dan insya'Allah dapat qualify pergi ke London.

Macam mana nak increase earning ChurpChurp?

After baca Afra Yuri cashing out ChurpChurp earnings dia yang terbaru "Second cashout from ChurpChurp", membuatkan aku terfikir macam mana dia boleh cepat cash out? Aku pun usaha juga dengan ChurpChurp ini nak dekat dua tahun dah, tapi masih lagi tak boleh cashout. Tak percaya, tengoklah kat bawah tu.

Alahai ChurpChurp
So, kepada blogger-bloggers yang sudi berkongsi ilmu atau tips, aku amat menghargainya. Sharing is caring, betul tak?

Tahnian kepada Kelantan muncul juara Liga Super Malaysia 2011

Tahniah kepada Kelantan juara Liga Super Malaysia 2011
Pasukan Liga Super Kelantan muncul Juara Liga Super Malaysia 2011 buat pertama kali pada musim ini. Mereka berjaya mengumpulkan 56 mata dari 26 perlawanan pada musim ini. Terengganu muncul sebagai naib juara dengan 53 mata dan Selangor 52 mata.

Kedudukan Liga Super Malaysia 2011
Khairul Fahmi Che Mat, Shahrul Idlan Talaha, kelantan juara, copa america

Myvi oh myvi

Habis bumper di cabutnya
Semalam aku tak dapat nak online sangat sebab sehari suntuk duduk di bengkel sebab air cond Myvi aku pulak buat hal. Myvi aku ni mula mengeluarkan bunyi ala-ala turbo blow off macam kereta-kereta dalam Fast & Furious padahal mana ada turbo atau blow-off. Myvi standard aje. Rim pun tak tukar, masih lagi standard.

Mula-mula bawa pergi PERODUA Service Centre Shah Alam walaupun hati terasa berat ke sana sebab tahu mahal upahnya. Tapi sebab aircond ni element penting dalam cuaca Malaysia yang panas ni, pergi jugalah ke PERODUA. Selepas serviceman tu check, dia kata condenser dengan compressor dah rosak. Dia advice buat kat luar sebab PERODUA mahal, katanya RM 2 ribu jugalah. Baik betul budak tu sebab kalau tak, tak pasal-pasal aku bayar lebih.

Terus aku cari bengkel yang nampak ada rupa sikit, try tanya and mintak check. Memang sah compressor & condenser kena tukar. Repairment tu kata dia kena caj bawah RM 1 ribu. Oklah tu daripada RM 2 ribu PERODUA nak caj tadi.

Selepas 4 jam menunggu (tunggu kat Burger King Shah Alam Extreme Park sambil layan WIFI), Myvi ku kembali sejuk dan tak keluarkan bunyi macam Skyline GTR. Repairment tu kata sensor aircond rosak masa last tempat aku hantar service, service kereta aku. 

Pengajaran dari ini ialah servicelah kereta anda selalu samada enjin atau aircond dan keep it clean at all times.

Monday, July 4, 2011

Aku berjumpa dengan pemain terbaru Manchester United

Tidak dapat lagi aku sorokkan betapa excitednya aku untuk berjumpa dengan pemain baru kelab terhebat di dunia, Manchester United. Di sangka hanya bersantai bersama keluarga pada hujung minggu bertukar menjadi satu experience yang tidak dapat di lupakan.Youtube.com

Dia dikatakan bakal menggantikan legenda midfield, Paul Scholes kerana kebolehannya membuat hantaran tepat & teknikal permainan yang tertinggi. Dia juga di katakan bakal menyaingi populariti bekas pemain, David Beckham & Cristiano Ronaldo kerana paras rupa yang agak babyface.


Inilah dia Muhammad Kaisan, anak lelaki Bo yang berbakat besar. Pemain terbaru Manchester United yang di beli dengan harga perpindahan EURO1.5 billion dan di beritakan mendapat gaji EURO 550k/minggu dan juga supply pampers Huggies dan susu yang tiada limit. Glory Glory Man Utd!


Dia juga bakal menggantikan Safiq Rahim sebagai kapten Harimau Malaya. Muhammad Kaisan tidak di panggil ke skuad Harimau Malaya kali ini kerana ingin menghormati pemain-pemain senior negara. Walaubagaimanapun, Muhammad Kaisan sentiasa bersedia menyarung jersey hitam kuning negara dan mengaum bangga. Rawwwrrr!!!



Muhammad Kaisan menjanjikan 50 gol musim ini
Atuk, Kaisan dah tak sabar nak masuk Old Trafford dah ni!
Full kit Muhammad Kaisan
Pemberian adik & adik ipar.

Syabas Harimau Malaya!


Tidak terlambat untuk aku mengucapkan syabas pada pasukan Harimau Malaya yang berjaya melangkah ke pusingan kedua pusingkan kelayakan Piala Dunia 2014. Lawan pasukan kita selepas ini ialah Singapura. Tidak boleh memandang ringan kebolehan pasukan jiran walaupun kita adalah pasukan terbaik di ASEAN. Tidak lupa untuk aku ucapkan respect pada kawan aku, Juan Ari yang bersama rakan-rakan pergi ke Taiwan untuk mengikut pejuang kita. Keluar TV3 Berita 1.30 tapi tak cakap apa-apa. Pemalu juga kau ni bro.

Pasukan di bawah kendalian K. Rajagobal walaupun tewas 3-2 pada perlawanan semalam dan terikat secara aggregat 4-4 tetapi di sebabkan dua jaringan di tempat lawan, Malaysia layak ke pusingan seterusnya. Sebelum itu, penyokong Malaysia diberikan saat-saat serangan jantung sebelum menang. Siapa yang lemah semangat tu, tak patut tengok game semalam.

Wira-wira kita yang menjaringkan gol semalam ialah Aidil Zafuan Abdul Razak dan kapten pasukan, Safiq Abdul Rahim. Aku tak nak cerita tentang gol-gol Taiwan sebab, I don't give a damn about them. Dua-dua gol kita aku rasa tinggi kualitinya tetapi bahagian pertahanan kita perlu di berikan perhatian yang lebih. Tambah pulak dengan pengadil perlawanan yang agak berat sebelah.

Apa-apapun, kita berjaya ke pusingan kedua selepas 34 tahun dan jika pasukan kita boleh improve lagi, insya'Allah kita boleh mara ke pusingan ketiga. 

Sunday, July 3, 2011

I am now a fan of women's soccer

Last night while flipping through the channels, came across the Women's World Cup game between the US and Colombia. Well, I thought to myself "This will make me go to sleep faster. *yawn*". WRONG!

The US goalkeeper is flipping good. And her goalkeeping skills are okay too. You can judge for yourself and let me know if I'm right or am I right. I know I'm right. 

She's Hope Solo and she is the goalie. Come'on guys. Think about it. Football (GOOD), Women (GOOD), Pretty women (GETTING BETTER) and a pretty women that is goalie that is good in handling balls! (BRAIN EXPLODED..sign me up!)

US Women's Soccer Team Goalie, Hope Solo
She's good in handling balls *hik*hik*
But beware, she can kick em too *ouch*
What? Soccer? Not football? I'll call it whatever you wan me to call it

Saturday, July 2, 2011

Saudara Eyriqazz pemberi semangat dengan check RM 5K

Gambar ihsan dari Eyriqazz.com
Happy dan kembali bersemangat aku bila membaca entri terbaru dari saudara Eyriqazz. Entri terbaru "My Biggest Cheque from Nuffnang" membuktikan yang blogging bukan hanya dapat memberi kepuasan sebab dapat meluahkan apa yang kita fikirkan, ideas yang kita ada dan juga just nak cerita apa yang berlaku dalam hidup kita tapi dapat bagi pulangan dari financial.

Sebab apa entry saudara Eyriqazz ini bagi semangat pada aku? Aku seperti orang lain perlu mencari income sampingan untuk memberi keselesaan hidup pada family aku. 

Ingat tak pada entri aku pada 2-3 hari yang lepas bertajuk "Pentingnya ber " Networking" dengan Bloggers Lain" ? Dalam entri tu aku ada mengatakan yang bloggers lain boleh menjadi inspirasi kepada kita. Inilah bukitnya. 

Aku nak ucapkan tahniah kepada saudara Eyriqazz sebab bukan mudah untuk meneruskan semangat blogging dengan menguruskan hal kerja, keluarga dan anak kecil sebab aku juga ada anak kecil dan kerja yang tak habis-habis. Now I am inspired and motivated.

Friday, July 1, 2011

ASTRO patut pertimbangkan semula review harga kata Datuk Seri Ismail Sabri

Astro patut lebih sensitif kepada pengguna mereka
Akhirnya, salah satu menteri menyuarakan ketidakadilan review harga yang di umumkan oleh Astro 7 June lalu (sila baca entry Pakej ASTRO naik mulai 11 Julai). Datuk Seri Ismail Sabri, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan telah menyuarakan pendapatnya tentang isu ini semasa merasmikan Perhimpunan Pengguna Kebangsaan 2011 di KL Sentral semalam.

Astro berada di bawah pengawasan Kementerian Penerangan dan Komunikasi yang berada di bawah Datuk Seri Dr Rais Yatim. Ismai Sabri akan berbincang dengan Rais Yatim tentang isu ini supaya rakyat tidak dibebankan dengan review harga ini. 

Di ingatkan supaya mendapatkan kebenaran SKMM sebelum menaikkan harga
Astro telah diingatkan bahawa mereka perlu mendapatkan dahulu kebenaran dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sebelum menaikkan harga pakej-pakej mereka. Rais Yatim telah mengingatkan Astro pada 15 June lalu bahawa kenaikan harga pakej ini tidak sah kerana tidak mendapat kebenaran SKMM terlebih dulu.

Pada aku, kenaikan ini tak masuk akal sebab sah-sah mereka sahaja yang monopoli market siaran berbayar dan di katakan kenaikan ini sebab kenaikan kos untuk mendapatkan hak penyiaran sesetengah channel. Mungkin perlu di boikot Astro seperti yang cuba di lakukan oleh NGO pengguna hari tu.

Ads by Nuffnang