Pages

Thursday, August 29, 2013

Sudah 33 minggu

Sudah dekat dengan tarikh bersalin. Ikut kata doktor mungkin sampai minggu ke 36 atau 37.

Makin dekat dengan tarikh makin berdebar. 

Doakan semuanya berjalan lancar dan di permudahkan oleh-Nya.

P/S: Kalau nak isi TABUNG KEMBAR BO pun boleh sini.

Wednesday, August 28, 2013

Minum Petang di Char Koay Teow Simply Delicious Penang Mai milik Serina Redzuawan


Restoran milik anak Chef Wan, Serina yang di beri nama Char Koay Teow Simply Delicious Penang Mai ini terletak di Kota Damansara, The Strand. Landmark paling senang ialah SunSuria Avenue @ Sportsplanet Kota Damansara.

Singgah minum petang sini since isteri mengidam nak makan char koay teow, alang-alang boleh try kedai baru. Restoran ni takdelah susah nak jumpa cuma tempat letak kereta mungkin susah nak dapat sebab memang tempat yang sibuk.

Kita boleh pilih nak koay teow basah atau koay teow kering. Saiz hidangan boleh pilih mengikut selera dan juga bajet. Selain dari koay teow, makanan gorengan lain macam nasi goreng dan mee goreng pun ada. Kalau nak makan Western food pun ada.

Overall, suasana restoran very simplistic. Menu pun straight to the point dan simple.Harga berpatutan dengan rasa dan saiz hidangan. Isteri suka, anak suka, saya pun suka.

Boleh datang lagi ke Char Koay Teow Simply Delicious! Two thumbs up!

Tuesday, August 20, 2013

Tempat pembuangan kuih raya

Ini baru sikit..ada lagi tu..

Bila dah tak lalu nak pandang kuih raya, apatah lagi nak makan, opis lah yang menjadi tempat "pembuangan" kuih raya. 

Pergi tiap-tiap meja mesti ada aje kuih raya, takpun kerepek raya (eh? ada ke "kerepek raya"?)

Bagus juga bawak pergi opis, takdelah membazir kuih raya, sampai ada yang last-last masuk tong sampah.

P/s: Korang dah tengok Gadget baru dari Sony ni? Mehlah tengok.


Sunday, August 18, 2013

Sebulan saje lagi

Kalau perhatikan betul-betul, nampak dua kepala dalam gambar ultrasound tu kan?
 
Insya Allah, saya dan isteri akan menyambut kelahiran kembar sepasang kami (seorang lelaki dan perempuan). Mereka akan menjadi adik-adik pada Kaisan.
 
Harap kawan-kawan bloggers dan pembaca dapat mendoakan semuanya selamat urusan kami kelak. Amin.
 
 
 

Sokongan padu untuk Kaisan

Kaisan dengan rasa bangga tunjuk alphabet block tower


Tiap-tiap hari ada aje benda baru yang Kaisan tunjuk. Kadang-kadang ada yang elok, kadang-kadang tu memang tak elok. Yang tak elok tu kenalah tegur. Kalau tidak nanti makin melarat sampai ke besar.

Bila Kaisan tunjuk pada saya dan isteri benda baru yang dia belajar, kami pastikan dia dapat sokongan atau encouragement. Biar dia tahu apa dia buat tu bagus, biar dia rasa nak belajar lagi. Walaupun kita letih, tapi penting kena bagi attention yang Kaisan perlukan.

Seronok sebenarnya tengok benda baru yang Kaisan belajar ni. Saya tutup post ni dengan ucapan dari Kaisan.

Yup, Kaisan yang susun

Wednesday, August 14, 2013

Kalau nak "LIKE" pun, mesti kenalah dengan tempatnya.


Tanda "LIKE" Facebook ini dah jadi benda biasa dengan yang ada FB account. 

Baca status best = LIKE! 
Tengok gambar Burger Bakar Abang Burn = LIKE! 
Tengok gambar Instagram Neelofa = Super LIKE! 
Eh tak tak, Super Like reserved untuk wife aje. Cover baik punya.

Tapi satu benda yang saya rasa tak patut LIKE ialah status-status yang datang dari FB friends yang sedang menghadapi kesusahan atau sedang kesedihan seperti kehilangan orang yang tersayang.  

Mungkin niat untuk mengatakan kita sudah baca status tapi rasanya lebih baik kalau tinggalkan komen yang simple pun takpe. Mungkin "LIKE" itu akan di salah ertikan dan mungkin menyebabkan rasa marah atau tak puas hati.

Berhati-hati ye korang bila nak tekan LIKE tu. Kalau salah LIKE, tak pasal-pasal karang kena UNFRIEND.

P/S: Nak pergi check tahap kolestrol dekat BP Healthcare.

Sunday, August 11, 2013

Community Shield 2013: Manchester United v Wigan Athletic


11 Ogos 2013
9:00 malam (waktu Malaysia)
LIVE @ ASTRO Supersport (CH 811) & Supersport HD (CH 833)

Nampaknya tak lama lagi musim bola akan mula balik dan preview bermula dengan perlawanan pembuka tirai Community Shield 2013 antara Juara EPL 2012/2013, Manchester United dengan Juara Piala FA 2013, Wigan Athletic. Manchester United lawan Wigan Athletic pukul 9 malam di ASTRO.

Pengurus baru Manchester United, David Moyes

Untuk Manchester United, ini perlawan kompetitif pertama untuk David Moyes selepas menjadi pengurus baru Juara EPL tahun lepas. 

Selepas siri perlawanan persahabatan yang tak berapa memberangsangkan dan juga dengan spekulasi masa depan Wayne Rooney bersama Manchester United yang tak menentu, memang menarik untuk tengok macam mana Moyes akan menghadapi perlawanan pertama malam ni selepas menggantikan Sir Alex Ferguson.

Juara EPL 2012/2013, Manchester United Football Club

Wigan Atletic pula walaupun menang Piala FA 2013, relegated dari EPL dan akan bersaing dalam Championship musim ini. Pasti menjadi favourite untuk kembali ke EPL pada musim depan. Mereka juga mempunyai pengurus baru, Owen Coyle selepas Roberto Martinez mengambil alih tempat Moyes di Everton FC.

Juara Piala FA 2013, Wigan Athletic


Mari kita tengok perlawanan malam ini dan memang tak sabar rasanya untuk musim bola untuk bermula kembali.

P/S: Belilah jersi pasukan kesayangan anda di RAJA JERSI dengan harga yang berpatutan.

Saturday, August 10, 2013

Awang Selampit kutip duit raya

Awang Selampit @ Kaisan
Kanak-kanak yang paling happy bila Hari Raya. Dapat makan, jumpa cousin-cousin dan paling best dapat duit raya.


Samalah dengan anak saya, Muhammad Kaisan atau Awang Selampit kata ayah saya, Tok Mi pada Kaisan. Sekarang Kaisan dah umur 3 tahun, so lagilah dia faham apa tu Hari Raya. Semua orang layan dia sebab dia aje yang budak kecik dalam rumah Tok & Wan.


Tahun depan (jika dipanjangkan umur) keluarga kami akan lebih meriah dengan kehadiran kembar yang isteri sedang kandungkan, adik perempuan dan adik lelaki buat Kaisan. Kenalah Kaisan kongsi spotlight dengan adik-adik nanti.

Perlawanan Barcelona lawan Harimau Malaya di pindahkan ke Stadium Shah Alam


Stadium Shah Alam akan menjadi venue baru untuk perlawanan antara Barcelona FC dengan Harimau Malaya pada malam ini. Di beritakan keadaan padang Stadium Nasional Bukit Jalil menjadi sebab utama pertukaran venue untuk perlawanan yang menjadi sebahagian dari Asian Tour 2013 FC Barcelona.

Walaupun belum rasmi di umumkan, padang Stadium Nasional yang memang selalu menjadi rungutan, menjadi sebab utama pertukaran saat akhir ini.


Selepas pemain-pemain Barcelona mengadakan sesi latihan semalam, satu perjumaan tergempar di adakan di Hotel One World di mana pemain-pemain Barcelona menginap untuk membincangkan keadaan padang Stadium Nasional.

Akhirnya satu persetujuan di capai untuk perlawanan di tukarkan ke Stadium Shah Alam yang menjadi venue perlawanan Chelsea FC lawan Harimau Malaya pada bulan lepas.

Walaupun ini akan dapat membantu mutu permainan nanti dari pemain bertaraf dunia FC Barcelona seperti Lionel Messi, Neymar, Iniesta dan Xavi, ia akan menjadi suatu yang akan memeningkan kepala penganjur, penaja-penaja dan team penyiaran.

Baca lebih lanjut dari website official FC Barcelona

Wednesday, August 7, 2013

Kalau aku pakai baju melayu Aaron Aziz, nanti raya dia pakai apa?

Tadi sempat lari ke Jalan Masjid India cari baju melayu lepas kerja tadi. Nasib baik office bagi half day. Kalau tidak memang confirm tak berbaju melayu raya kali ini.

Niat di hati nak sambar aje baju melayu ikut harga yang murah dan kualiti pun kenalah boleh di terima. Takde nak kejar brand mana-mana pun.

Tapi macam mana entah, boleh sampai Jakel. Tengok offer baju melayu Aaron Aziz by Jakel RM 89 dengan sampin songket dan butang baju melayu free. Zass...suruh budak sales tu bungkus, hulur duit dan cabut.

Tapi memang betullah, nama Aaron Aziz ni memang ada tarikan sampai ramai yang beli termasuk saya.

P/S: Apa warna tema raya korang tahun ni?



Sunday, August 4, 2013

Tak sempat nak jumpa Hari Raya ni

Kuih Kaca @ Kuih Mazola
Nampak gaya macam tak sempat aje kuih kacang ni sampai Hari Raya nanti. Dah setengah balang dah ni.

Kalau korang nak tahu, kuih raya favourite saya, Kuih Kacang. Nama lain Kuih Mazola. 

Dulu masa kecik-kecik (sekarang usia remaja..hik hik..please!) Mak Lang saya pakar buat kuih ni and selalunya dia akan reserve satu tin besar susu Dutch Lady untuk saya. Punya kedekut tak nak bagi orang lain, siap simpan dalam almari baju lagi. Tahanlah 2-3 bulan kuih tu.

Kuih favourite lain pulak Kuih Batang Buruk dengan Kuih Tart Nenas. Layan dengan teh O atau kopi O memang terbaik.

Apa pulak kuih raya favourite korang?


Saturday, August 3, 2013

Kami tak nak makan! Kami nak duit raya!



Biasa tak korang dengar ayat ni bila ada budak-budak datang beraya? Tahun ni nak tengok ada lagi tak ayat power ni dari bebudak yang datang beraya. 

Selesai sudah satu tugas untuk prepare duit raya untuk tahun ini. Tunggu part nak hulur aje. Seronok tengok muka budak-budak yang dapat nanti.

Tapi kalau ada rezeki yang lebih, jangan lupa pada yang lebih memerlukan,  SUCI BERSERI BERSAMA LIFEBUOY

P/S: Berapa budget duit raya korang tahun ni?

Sampul raya untuk semua group age

Berbuka puasa di office WP

Acara wajib di bulan Ramadhan di office. Dah jadi RUMAH KEDUA pun. Wajiblah berbuka bersama "family".

Variety of food and quantity yang ridiculously (but should be like that) a lot. People enjoying themselves. Good times. 

Bila dok perhati sekeliling, semua orang happy bila ada event yang involve makanan. Team saya memang dah happy dan good bunch of people tapi jadi extra cheerie bila bab makan. Patutlah aku makin "sihat".

The berbuka puasa @ iftar spread

People enjoying the spread

Did I forget to mention there was food?

All time favourite! Satay!

P/S: Apa favourite menu korang untuk berbuka?

Sunday, July 28, 2013

Alhamdulillah. Zakat tahun ini sudah di tunaikan...

Zakat fitrah negeri Selangor @ RM 7.00
Pagi tadi, semasa nak balik dari beli barang dapur di Tesco Extra Mutiara Damansara ternampak meja kutipan zakat fitrah. Alhamdulillah. Sahur tadi dah memang berniat nak bayar zakat fitrah tahun ini. Allah dah tunaikan hajat saya.

Tahun ini bayaran untuk tiga orang tapi insya'Allah tahun hadapan (kalau Allah memanjangkan hidup), akan bayar pula untuk 5 orang. Semoga di permudahkan urusan.

Kalau korang belum bayar, sila cepat bayar. Afdal lagi kalau dekat-dekat nak solat hari raya Eidul Fitri nanti. Cuma takut nanti panjang pula beratur dan tak sempat.

Ini senarai haul zakat fitrah bagi setiap negeri


Untuk kawan-kawan yang menetap di Selangor, klik link ni untuk kaunter-kaunter zakat LZS. Di masjid dan surau-surau pun ada kaunter zakat.

So, korang dah bayar ke zakat fitrah tahun ini?

Thursday, July 25, 2013

Semata-mata untuk mainan Minion Despicable Me 2 McDonalds

Hebat betul penangan mainan minion Despicable Me 2. Tiap-tiap kali keluar yang baru, mesti ada line panjang luar McDonalds.

Ini gambar diambil dari depan McDonald Midvalley pagi ni. Pandai management McD sebab kena beli happy meal baru boleh dapat minion.

Selalu kalau nak toy aje, bayar RM 3 dapat dah. Tak payah beli makanan. Ini aku belajar dari bos aku yang betul-betul gila McD.

Kat McD area korang sama juga ke macam ni?

Tuesday, July 23, 2013

Suka Kaisan dapat Chuggington

Masa kecil dulu, saya dapat set keretapi dari ayah. Memang selalulah mengadap keretapi tu. Sekarang dengan Kaisan pun sejarah macam berulang semula. 

Baru-baru ni dapatkan dia pula set train pertama, Chuggington by Takara Tomy. Set tu ada kepala Wilson dan 7 gerabak. 

Memang seronok tengok Kaisan suka set baru dia ni. Kita pulak ralit tengok train tu berpusing-pusing. Tak kemana pun, pusing-pusing situ aje.

Ingat nak expand rail tren ni. Siapa tahu dekat mana boleh cari set Takara Tomy ini lagi?

Senyum lebar dia dengan set Chuggington dia

Tulisan Jepun tu faham ke Kaisan?
Baru sibuk nak suruh bukak
Set Chuggington Takara Tomy
Rasa macam gergasi tengok train lalu




Monday, July 22, 2013

Jerebu datang balik

Nampak tak tu??!! Bukan fog atau orang main mercun, bunga api ye kawan-kawan. Jerebu datang balik. Kali ini macam lebih teruk aje dari bulan lepas.

Ini view dari office saya. Tak nampak dah bangunan yang ada keliling. Dengar berita, hotspots (bukan hotspot wifi ye) kat Indonesia makin banyak.

Kenapalah derang ni tak faham-faham bahasa?

Sunday, July 21, 2013

Dapat tengok wayang free


Company bagi tiket free untuk tengok movie kat GSC Signatures sebagai reward performance terbaik kat tempat kerja. Kalau nak pergi sendiri memang takdanya sebab mahal tiket Signatures ni.

Boleh bawak isteri tengok movie terbaru sebelum dia bersalin nanti. 

Citer apa yang best sekarang eh kalau nak tengok kat GSC Signatures? Wolverine pun macam best nih....

ASTRO tak tunjuk live game Chelsea lawan Harimau Malaya

ehsan dari Facebook Azuan Zahdi

Nampaknya kalau ada yang plan nak tengok game ni selepas tarawikh nanti kempunanlah. Kedekut betul penganjur dan ASTRO. 
 

Ads by Nuffnang