Pages

Tuesday, January 27, 2015

Terima kasih Bonuslink




Hari ni dapat bungkusan courier. Rasanya ini voucher KFC yang di janjikan Bonuslink 2 minggu lepas sebab saya ada points Bonuslink yang dah nak expired. Katanya rugi kalau dibiarkan camtu aje, so saya pun on aje. Tak sia-sia swipe kad Bonuslink kat Shell, Parkson, Caring Pharmacy dan partners yang lain..

Nampaknya malam ini kita makan KFC lah ye. Ke Pizza Hut? Takpun Ayamas...hmmm..



Thursday, November 27, 2014

Let's get studying!!!

Crunch time! Doa for me guys to do well.

Taking 1 week study leave from work to do my exams next week. Kinda hard when you have all these distractions.


p/s: updating during my coffee break :P

Tuesday, April 8, 2014

Dah 6 bulan dah umur Hannah Rose & Harris Reza

Hannah Rose dengan Abang Long Kaisan
Sekejap aje rasa, tup tup anak kembar saya Hannah Rose & Harris Redza dah cecah 6 bulan. Macam-macam kerenah, perangai dan keperluan. Umur macam dua-dua ni dah seronok dah nak bermain-main dengan diorang. Badan pun dah tegap sikit especially si Harris, sampai Atok Mi di pun dah "give up" nak timang dia.

Harris Redza & Abang Long Kaisan
Ayah & mama suka melayan Harris & Hannah dan tiap-tiap hari mendoakan korang berdua jadi hamba Allah S.W.T. yang beriman & bertakwa. Amin.

Friday, April 4, 2014

Rebate tambahan RM 2,000 untuk Taksiran Cukai Tahun 2013 sahaja

Website LHDN: http://www.hasil.gov.my/

Lama betul saya tak update blog ni. Agak sibuk melayan si kembar Hannah & Harris tu. Dah masuk 6 bulan lega sikit. Ada sikit time untuk update blog sikit-sikit.

Semalam ada pegawai-pegawai dari LHDN datang buat penerangan tentang tax return tahun 2013 dan kita pun boleh tanya apa-apa kalau ada musykil. Salah satu yang menarik pegawai tu highlight ialah tambahan rebate RM 2,000 kepada yang income bawah RM 8,000 sebulan atau RM 96,000 setahun. Confirmlah saya boleh claim sebab tak cecah angka tu sekarang. Masa depan tak tahulah. In sya Allah.


Tarikh tutup untuk submit tax returns tahun 2013 ialah 30 April 2014, so janganlah lengah-lengahkan. Mana tahu boleh reclaim balik duit PCB tu.

Senarai rebate yang boleh claim untuk pulangan cukai taksiran: http://www.hasil.gov.my/goindex.php?kump=5&skum=1&posi=3&unit=1&sequ=1

Monday, December 16, 2013

Sunday, December 1, 2013

Yang Mana Satu Kakak, Yang Mana Satu Adik?

Kembar Bo ni dah 2 bulan umur. Cepat betul masa berjalan.

Cuba teka yang mana satu Hannah Rose,  yang mana satu Harris Reza?

Saturday, November 30, 2013

Beli Kambing Untuk Majlis Aqiqah Kembar



Amalan kebiasaan apabila menyambut kedatangan anak-anak ialah dengan adakan acara aqiqah qurban. Di buat dengan ikhlas dan sempurna, in sya Allah hidup anak-anak dan keluarga di berkati Allah SWT.

Lupa pulak nama tuan punya ladang, cuma memang seorang yang peramah dan baik hati. Sampai-sampai aje di pelawa makan sarapan pagi mihun dengan teh O. Memang layan bila di kenangkan belum lagi sarapan pagi.

Pergi ke sana untuk dapatkan seekor kambing tapi alhamdulillah dapat dua ekor sebab tuan ladang sedekah seekor. Kenapa pergi cari seekor aje padahal kembar sepasang? Patutnya 3 ekor kambinglah kan? Betul tu. Tapi dua ekor tu kami dah buat melalui eZQurban. Sedekah pada saudara-saudara Islam di negara lain yang lebih memerlukan. 

Bila tengok ladang tu, ada kambing, lembu, ayam, rasa macam nak keluarkan diri dari rat race sekarang tapi belum berani. Tuan punya ladang dulu pun sama juga perasaan masa kerja dengan kerajaan dan nekad buka ladang. Alhamdulillah dah 10 tahun ladang dia dan makin banyak order dan ternakan dia. In sya Allah, mungkin boleh planning dari sekarang.

Sikit gambar-gambar semasa pergi ke satu ladang di Semenyih. 

Kambing biri-biri

Lembu pun ada di ladang ni

Sunday, November 3, 2013

Perkenalkan anak kembar Bo, Hannah Rose dan Harris Reza

Kaisan dengan Hannah Rose (kiri) & Harris Reza (kanan)
Sorry lama tak update. Busy sikit dua bulan yang lepas ni. Memang tak ada masa nak update blog. Terikat habis melayan kembar kami, Hannah Rose dan Harris Reza. Yup, pasangan kembar sepasang kami atas tu. Tengah-tengah tu anak sulong kami, Muhammad Kaisan.

Macam mana pun, saya akan cuba juga untuk cari masa untuk update blog. Passion blogging kena maintain. Kipas susah mati kata orang kalau cerita tentang passion blogging ni.

Kalau ada yang nak bagi hadiah untuk Hannah & Harris, boleh klik bawah ini atau di Tabung Anak Kembar Bo di sebelah tu



Take care guys!

Lagi gambar-gambar Hannah & Harris:

Hannah Rose & Harris Reza

Hannah Rose, 2.5 kg berat masa di lahirkan
Harris Reza, 2.6kg berat masa di lahirkan
Kaisan sayang benar dengan adik-adik dia
Doakan mereka menjadi anak-anak yang soleh dan beriman

Thursday, August 29, 2013

Sudah 33 minggu

Sudah dekat dengan tarikh bersalin. Ikut kata doktor mungkin sampai minggu ke 36 atau 37.

Makin dekat dengan tarikh makin berdebar. 

Doakan semuanya berjalan lancar dan di permudahkan oleh-Nya.

P/S: Kalau nak isi TABUNG KEMBAR BO pun boleh sini.

Wednesday, August 28, 2013

Minum Petang di Char Koay Teow Simply Delicious Penang Mai milik Serina Redzuawan


Restoran milik anak Chef Wan, Serina yang di beri nama Char Koay Teow Simply Delicious Penang Mai ini terletak di Kota Damansara, The Strand. Landmark paling senang ialah SunSuria Avenue @ Sportsplanet Kota Damansara.

Singgah minum petang sini since isteri mengidam nak makan char koay teow, alang-alang boleh try kedai baru. Restoran ni takdelah susah nak jumpa cuma tempat letak kereta mungkin susah nak dapat sebab memang tempat yang sibuk.

Kita boleh pilih nak koay teow basah atau koay teow kering. Saiz hidangan boleh pilih mengikut selera dan juga bajet. Selain dari koay teow, makanan gorengan lain macam nasi goreng dan mee goreng pun ada. Kalau nak makan Western food pun ada.

Overall, suasana restoran very simplistic. Menu pun straight to the point dan simple.Harga berpatutan dengan rasa dan saiz hidangan. Isteri suka, anak suka, saya pun suka.

Boleh datang lagi ke Char Koay Teow Simply Delicious! Two thumbs up!

Tuesday, August 20, 2013

Tempat pembuangan kuih raya

Ini baru sikit..ada lagi tu..

Bila dah tak lalu nak pandang kuih raya, apatah lagi nak makan, opis lah yang menjadi tempat "pembuangan" kuih raya. 

Pergi tiap-tiap meja mesti ada aje kuih raya, takpun kerepek raya (eh? ada ke "kerepek raya"?)

Bagus juga bawak pergi opis, takdelah membazir kuih raya, sampai ada yang last-last masuk tong sampah.

P/s: Korang dah tengok Gadget baru dari Sony ni? Mehlah tengok.


Sunday, August 18, 2013

Sebulan saje lagi

Kalau perhatikan betul-betul, nampak dua kepala dalam gambar ultrasound tu kan?
 
Insya Allah, saya dan isteri akan menyambut kelahiran kembar sepasang kami (seorang lelaki dan perempuan). Mereka akan menjadi adik-adik pada Kaisan.
 
Harap kawan-kawan bloggers dan pembaca dapat mendoakan semuanya selamat urusan kami kelak. Amin.
 
 
 

Sokongan padu untuk Kaisan

Kaisan dengan rasa bangga tunjuk alphabet block tower


Tiap-tiap hari ada aje benda baru yang Kaisan tunjuk. Kadang-kadang ada yang elok, kadang-kadang tu memang tak elok. Yang tak elok tu kenalah tegur. Kalau tidak nanti makin melarat sampai ke besar.

Bila Kaisan tunjuk pada saya dan isteri benda baru yang dia belajar, kami pastikan dia dapat sokongan atau encouragement. Biar dia tahu apa dia buat tu bagus, biar dia rasa nak belajar lagi. Walaupun kita letih, tapi penting kena bagi attention yang Kaisan perlukan.

Seronok sebenarnya tengok benda baru yang Kaisan belajar ni. Saya tutup post ni dengan ucapan dari Kaisan.

Yup, Kaisan yang susun

Wednesday, August 14, 2013

Kalau nak "LIKE" pun, mesti kenalah dengan tempatnya.


Tanda "LIKE" Facebook ini dah jadi benda biasa dengan yang ada FB account. 

Baca status best = LIKE! 
Tengok gambar Burger Bakar Abang Burn = LIKE! 
Tengok gambar Instagram Neelofa = Super LIKE! 
Eh tak tak, Super Like reserved untuk wife aje. Cover baik punya.

Tapi satu benda yang saya rasa tak patut LIKE ialah status-status yang datang dari FB friends yang sedang menghadapi kesusahan atau sedang kesedihan seperti kehilangan orang yang tersayang.  

Mungkin niat untuk mengatakan kita sudah baca status tapi rasanya lebih baik kalau tinggalkan komen yang simple pun takpe. Mungkin "LIKE" itu akan di salah ertikan dan mungkin menyebabkan rasa marah atau tak puas hati.

Berhati-hati ye korang bila nak tekan LIKE tu. Kalau salah LIKE, tak pasal-pasal karang kena UNFRIEND.

P/S: Nak pergi check tahap kolestrol dekat BP Healthcare.

Sunday, August 11, 2013

Community Shield 2013: Manchester United v Wigan Athletic


11 Ogos 2013
9:00 malam (waktu Malaysia)
LIVE @ ASTRO Supersport (CH 811) & Supersport HD (CH 833)

Nampaknya tak lama lagi musim bola akan mula balik dan preview bermula dengan perlawanan pembuka tirai Community Shield 2013 antara Juara EPL 2012/2013, Manchester United dengan Juara Piala FA 2013, Wigan Athletic. Manchester United lawan Wigan Athletic pukul 9 malam di ASTRO.

Pengurus baru Manchester United, David Moyes

Untuk Manchester United, ini perlawan kompetitif pertama untuk David Moyes selepas menjadi pengurus baru Juara EPL tahun lepas. 

Selepas siri perlawanan persahabatan yang tak berapa memberangsangkan dan juga dengan spekulasi masa depan Wayne Rooney bersama Manchester United yang tak menentu, memang menarik untuk tengok macam mana Moyes akan menghadapi perlawanan pertama malam ni selepas menggantikan Sir Alex Ferguson.

Juara EPL 2012/2013, Manchester United Football Club

Wigan Atletic pula walaupun menang Piala FA 2013, relegated dari EPL dan akan bersaing dalam Championship musim ini. Pasti menjadi favourite untuk kembali ke EPL pada musim depan. Mereka juga mempunyai pengurus baru, Owen Coyle selepas Roberto Martinez mengambil alih tempat Moyes di Everton FC.

Juara Piala FA 2013, Wigan Athletic


Mari kita tengok perlawanan malam ini dan memang tak sabar rasanya untuk musim bola untuk bermula kembali.

P/S: Belilah jersi pasukan kesayangan anda di RAJA JERSI dengan harga yang berpatutan.

Saturday, August 10, 2013

Awang Selampit kutip duit raya

Awang Selampit @ Kaisan
Kanak-kanak yang paling happy bila Hari Raya. Dapat makan, jumpa cousin-cousin dan paling best dapat duit raya.


Samalah dengan anak saya, Muhammad Kaisan atau Awang Selampit kata ayah saya, Tok Mi pada Kaisan. Sekarang Kaisan dah umur 3 tahun, so lagilah dia faham apa tu Hari Raya. Semua orang layan dia sebab dia aje yang budak kecik dalam rumah Tok & Wan.


Tahun depan (jika dipanjangkan umur) keluarga kami akan lebih meriah dengan kehadiran kembar yang isteri sedang kandungkan, adik perempuan dan adik lelaki buat Kaisan. Kenalah Kaisan kongsi spotlight dengan adik-adik nanti.

Perlawanan Barcelona lawan Harimau Malaya di pindahkan ke Stadium Shah Alam


Stadium Shah Alam akan menjadi venue baru untuk perlawanan antara Barcelona FC dengan Harimau Malaya pada malam ini. Di beritakan keadaan padang Stadium Nasional Bukit Jalil menjadi sebab utama pertukaran venue untuk perlawanan yang menjadi sebahagian dari Asian Tour 2013 FC Barcelona.

Walaupun belum rasmi di umumkan, padang Stadium Nasional yang memang selalu menjadi rungutan, menjadi sebab utama pertukaran saat akhir ini.


Selepas pemain-pemain Barcelona mengadakan sesi latihan semalam, satu perjumaan tergempar di adakan di Hotel One World di mana pemain-pemain Barcelona menginap untuk membincangkan keadaan padang Stadium Nasional.

Akhirnya satu persetujuan di capai untuk perlawanan di tukarkan ke Stadium Shah Alam yang menjadi venue perlawanan Chelsea FC lawan Harimau Malaya pada bulan lepas.

Walaupun ini akan dapat membantu mutu permainan nanti dari pemain bertaraf dunia FC Barcelona seperti Lionel Messi, Neymar, Iniesta dan Xavi, ia akan menjadi suatu yang akan memeningkan kepala penganjur, penaja-penaja dan team penyiaran.

Baca lebih lanjut dari website official FC Barcelona

Wednesday, August 7, 2013

Kalau aku pakai baju melayu Aaron Aziz, nanti raya dia pakai apa?

Tadi sempat lari ke Jalan Masjid India cari baju melayu lepas kerja tadi. Nasib baik office bagi half day. Kalau tidak memang confirm tak berbaju melayu raya kali ini.

Niat di hati nak sambar aje baju melayu ikut harga yang murah dan kualiti pun kenalah boleh di terima. Takde nak kejar brand mana-mana pun.

Tapi macam mana entah, boleh sampai Jakel. Tengok offer baju melayu Aaron Aziz by Jakel RM 89 dengan sampin songket dan butang baju melayu free. Zass...suruh budak sales tu bungkus, hulur duit dan cabut.

Tapi memang betullah, nama Aaron Aziz ni memang ada tarikan sampai ramai yang beli termasuk saya.

P/S: Apa warna tema raya korang tahun ni?



Sunday, August 4, 2013

Tak sempat nak jumpa Hari Raya ni

Kuih Kaca @ Kuih Mazola
Nampak gaya macam tak sempat aje kuih kacang ni sampai Hari Raya nanti. Dah setengah balang dah ni.

Kalau korang nak tahu, kuih raya favourite saya, Kuih Kacang. Nama lain Kuih Mazola. 

Dulu masa kecik-kecik (sekarang usia remaja..hik hik..please!) Mak Lang saya pakar buat kuih ni and selalunya dia akan reserve satu tin besar susu Dutch Lady untuk saya. Punya kedekut tak nak bagi orang lain, siap simpan dalam almari baju lagi. Tahanlah 2-3 bulan kuih tu.

Kuih favourite lain pulak Kuih Batang Buruk dengan Kuih Tart Nenas. Layan dengan teh O atau kopi O memang terbaik.

Apa pulak kuih raya favourite korang?


Ads by Nuffnang