Pages

Friday, March 27, 2015

Drama Slot Akasia "Harris dan Hannah"

"Kakak, Harris nak tengok pulak iPad..."
"Ok, tengok kejap je tau. Kak Hannah nak tengok pulak lepas tu..."
"Ayaah, adik tak nak share tengok sama-sama.....*waa waaa*...."
"Waaa....waaa......Hannah nak tengok...."
 

Tuesday, March 24, 2015

Hot Wheels Rally Set

Kaisan setting up his next run

I love collecting Hot Wheels. Hunting. Collecting. Trading and sometimes selling those extra pieces so that I can buy more Hot Wheels.
 
So, not surprising that I am trying to get my eldest son Kaisan hooked to this hobby as much as I am hooked on it. He has his "starter" cars, which I would buy for him (reluctantly), those cars that are deemed normal and not really collectible cars for die-cast enthusiasts.


Bought him his first Hot Wheels Race set (with my wife's full blessing) from Toys R' Us which was on a Star Deal going for RM 59.90 (Normal price RM 69.90). Got back home and immediately got it assembled and watched gleefully as Kaisan continue having so much fun with his hot wheels set. He is hooked! Success!
 
I guess the saying is right. The apple won't fall far from the apple tree. Well something like that.

Looks like fun!

p/s: Maybe will wait until he gets his driving license before passing on my Skylines, Datsun Wagons, Honda 1990 efs and Morris Minis. Well......

Thursday, March 19, 2015

Sibling Rivalry

Like every parent, sibling rivalry is something that will cross our thoughts. Even before adding to the current herd (yeah, I call them a herd, in a nice way *smile*) we will already think about this.

Harris & Hannah

With twins, it is something that will definitely happen and it has already started. Initially, my wife and I did not pay too much attention and brushed it off as a normal once or twice occurrence. But apparently it has been getting out of hand with some biting involved. 


This would be the work of Miss Hannah
Usually this happens when they are eyeing for something or just want some space. Hannah is like picky when it comes to her personal space, while Harris is more defensive when it is during feeding time. Like he is trying to say "Harris don't share food" ala Joey Tribbiani in Friends.

We will definitely keep an eye on them from now on. But I don't actually blame Hannah because Harris is kinda very "biteable".

Saturday, February 28, 2015

Harga minyak naik semula mulai 1 Mac 2015



Mulai 12:01 pagi nanti harga runcit petrol RON 95, RON 97 dan Diesel akan naik sebanyak 25 sen. Harga baru setiap jenis petrol:

  • RON 95 - RM 1.95 seliter
  • RON 97 - RM 2.25 seliter
  • Diesel - RM 1.95 seliter
Nampaknya peniaga-peniaga yang tak menurunkan harga bila harga minyak turun akan rasa "justified" dalam tidak menurunkan harga barangan sebab sekarang harga petrol sudah naik sedikit semula.

Sunday, February 22, 2015

Rezeki terjumpa lagi Super Treasure Hunt

'69 Ford Mustang Boss 302


Terjumpa kali ke-3 Super TH ni di peg masa keluar beli roti di 7-Eleven berdekatan. Memang nampaknya ada "ong" dengan casting ini.

Kali pertama join carboot sale

Dah lama dah saya nak cuba join carboot sale atau pasar karat ni tapi tak sempat. Tak sempat nak tengok barang-barang terpakai apa boleh jual.
 
Mingu lepas join kat tapak carboot sale dekat dengan rumah hari Ahad dengan sewa satu tapak promotion RM 5 sekali dengan ahli keluarga yang lain. Bulan depan naik jadi RM7. Oklah rate tu, nak balik modal pun tak susah.

 

Tempat masih baru, so trafik pengunjung pun tak ramai. Suam suam kuku gitu tapi untuk percubaan pertama tu ok jugalah.
 
Dapat jual kereta-kereta hotwheels dan beberapa pasang baju anak-anak yang dah lama. Nanti boleh try lagi kat tapak yang lain. Sambil berniaga dan duit masuk, boleh juga clearkan sikit area rumah.
 





 
Kepada yang nak cari barang terpakai yang masih elok, mehlah singgah di Carboot Sale Galaxy Seksyen 4 Bandar Baru Bangi dari 7:30 hingga 11:30 pagi. Macam-macam ada :)
 
 

Tuesday, January 27, 2015

Terima kasih Bonuslink




Hari ni dapat bungkusan courier. Rasanya ini voucher KFC yang di janjikan Bonuslink 2 minggu lepas sebab saya ada points Bonuslink yang dah nak expired. Katanya rugi kalau dibiarkan camtu aje, so saya pun on aje. Tak sia-sia swipe kad Bonuslink kat Shell, Parkson, Caring Pharmacy dan partners yang lain..

Nampaknya malam ini kita makan KFC lah ye. Ke Pizza Hut? Takpun Ayamas...hmmm..



Thursday, November 27, 2014

Let's get studying!!!

Crunch time! Doa for me guys to do well.

Taking 1 week study leave from work to do my exams next week. Kinda hard when you have all these distractions.


p/s: updating during my coffee break :P

Tuesday, April 8, 2014

Dah 6 bulan dah umur Hannah Rose & Harris Reza

Hannah Rose dengan Abang Long Kaisan
Sekejap aje rasa, tup tup anak kembar saya Hannah Rose & Harris Redza dah cecah 6 bulan. Macam-macam kerenah, perangai dan keperluan. Umur macam dua-dua ni dah seronok dah nak bermain-main dengan diorang. Badan pun dah tegap sikit especially si Harris, sampai Atok Mi di pun dah "give up" nak timang dia.

Harris Redza & Abang Long Kaisan
Ayah & mama suka melayan Harris & Hannah dan tiap-tiap hari mendoakan korang berdua jadi hamba Allah S.W.T. yang beriman & bertakwa. Amin.

Friday, April 4, 2014

Rebate tambahan RM 2,000 untuk Taksiran Cukai Tahun 2013 sahaja

Website LHDN: http://www.hasil.gov.my/

Lama betul saya tak update blog ni. Agak sibuk melayan si kembar Hannah & Harris tu. Dah masuk 6 bulan lega sikit. Ada sikit time untuk update blog sikit-sikit.

Semalam ada pegawai-pegawai dari LHDN datang buat penerangan tentang tax return tahun 2013 dan kita pun boleh tanya apa-apa kalau ada musykil. Salah satu yang menarik pegawai tu highlight ialah tambahan rebate RM 2,000 kepada yang income bawah RM 8,000 sebulan atau RM 96,000 setahun. Confirmlah saya boleh claim sebab tak cecah angka tu sekarang. Masa depan tak tahulah. In sya Allah.


Tarikh tutup untuk submit tax returns tahun 2013 ialah 30 April 2014, so janganlah lengah-lengahkan. Mana tahu boleh reclaim balik duit PCB tu.

Senarai rebate yang boleh claim untuk pulangan cukai taksiran: http://www.hasil.gov.my/goindex.php?kump=5&skum=1&posi=3&unit=1&sequ=1

Monday, December 16, 2013

Sunday, December 1, 2013

Yang Mana Satu Kakak, Yang Mana Satu Adik?

Kembar Bo ni dah 2 bulan umur. Cepat betul masa berjalan.

Cuba teka yang mana satu Hannah Rose,  yang mana satu Harris Reza?

Saturday, November 30, 2013

Beli Kambing Untuk Majlis Aqiqah Kembar



Amalan kebiasaan apabila menyambut kedatangan anak-anak ialah dengan adakan acara aqiqah qurban. Di buat dengan ikhlas dan sempurna, in sya Allah hidup anak-anak dan keluarga di berkati Allah SWT.

Lupa pulak nama tuan punya ladang, cuma memang seorang yang peramah dan baik hati. Sampai-sampai aje di pelawa makan sarapan pagi mihun dengan teh O. Memang layan bila di kenangkan belum lagi sarapan pagi.

Pergi ke sana untuk dapatkan seekor kambing tapi alhamdulillah dapat dua ekor sebab tuan ladang sedekah seekor. Kenapa pergi cari seekor aje padahal kembar sepasang? Patutnya 3 ekor kambinglah kan? Betul tu. Tapi dua ekor tu kami dah buat melalui eZQurban. Sedekah pada saudara-saudara Islam di negara lain yang lebih memerlukan. 

Bila tengok ladang tu, ada kambing, lembu, ayam, rasa macam nak keluarkan diri dari rat race sekarang tapi belum berani. Tuan punya ladang dulu pun sama juga perasaan masa kerja dengan kerajaan dan nekad buka ladang. Alhamdulillah dah 10 tahun ladang dia dan makin banyak order dan ternakan dia. In sya Allah, mungkin boleh planning dari sekarang.

Sikit gambar-gambar semasa pergi ke satu ladang di Semenyih. 

Kambing biri-biri

Lembu pun ada di ladang ni

Sunday, November 3, 2013

Perkenalkan anak kembar Bo, Hannah Rose dan Harris Reza

Kaisan dengan Hannah Rose (kiri) & Harris Reza (kanan)
Sorry lama tak update. Busy sikit dua bulan yang lepas ni. Memang tak ada masa nak update blog. Terikat habis melayan kembar kami, Hannah Rose dan Harris Reza. Yup, pasangan kembar sepasang kami atas tu. Tengah-tengah tu anak sulong kami, Muhammad Kaisan.

Macam mana pun, saya akan cuba juga untuk cari masa untuk update blog. Passion blogging kena maintain. Kipas susah mati kata orang kalau cerita tentang passion blogging ni.

Kalau ada yang nak bagi hadiah untuk Hannah & Harris, boleh klik bawah ini atau di Tabung Anak Kembar Bo di sebelah tu



Take care guys!

Lagi gambar-gambar Hannah & Harris:

Hannah Rose & Harris Reza

Hannah Rose, 2.5 kg berat masa di lahirkan
Harris Reza, 2.6kg berat masa di lahirkan
Kaisan sayang benar dengan adik-adik dia
Doakan mereka menjadi anak-anak yang soleh dan beriman

Thursday, August 29, 2013

Sudah 33 minggu

Sudah dekat dengan tarikh bersalin. Ikut kata doktor mungkin sampai minggu ke 36 atau 37.

Makin dekat dengan tarikh makin berdebar. 

Doakan semuanya berjalan lancar dan di permudahkan oleh-Nya.

P/S: Kalau nak isi TABUNG KEMBAR BO pun boleh sini.

Wednesday, August 28, 2013

Minum Petang di Char Koay Teow Simply Delicious Penang Mai milik Serina Redzuawan


Restoran milik anak Chef Wan, Serina yang di beri nama Char Koay Teow Simply Delicious Penang Mai ini terletak di Kota Damansara, The Strand. Landmark paling senang ialah SunSuria Avenue @ Sportsplanet Kota Damansara.

Singgah minum petang sini since isteri mengidam nak makan char koay teow, alang-alang boleh try kedai baru. Restoran ni takdelah susah nak jumpa cuma tempat letak kereta mungkin susah nak dapat sebab memang tempat yang sibuk.

Kita boleh pilih nak koay teow basah atau koay teow kering. Saiz hidangan boleh pilih mengikut selera dan juga bajet. Selain dari koay teow, makanan gorengan lain macam nasi goreng dan mee goreng pun ada. Kalau nak makan Western food pun ada.

Overall, suasana restoran very simplistic. Menu pun straight to the point dan simple.Harga berpatutan dengan rasa dan saiz hidangan. Isteri suka, anak suka, saya pun suka.

Boleh datang lagi ke Char Koay Teow Simply Delicious! Two thumbs up!

Tuesday, August 20, 2013

Tempat pembuangan kuih raya

Ini baru sikit..ada lagi tu..

Bila dah tak lalu nak pandang kuih raya, apatah lagi nak makan, opis lah yang menjadi tempat "pembuangan" kuih raya. 

Pergi tiap-tiap meja mesti ada aje kuih raya, takpun kerepek raya (eh? ada ke "kerepek raya"?)

Bagus juga bawak pergi opis, takdelah membazir kuih raya, sampai ada yang last-last masuk tong sampah.

P/s: Korang dah tengok Gadget baru dari Sony ni? Mehlah tengok.


Sunday, August 18, 2013

Sebulan saje lagi

Kalau perhatikan betul-betul, nampak dua kepala dalam gambar ultrasound tu kan?
 
Insya Allah, saya dan isteri akan menyambut kelahiran kembar sepasang kami (seorang lelaki dan perempuan). Mereka akan menjadi adik-adik pada Kaisan.
 
Harap kawan-kawan bloggers dan pembaca dapat mendoakan semuanya selamat urusan kami kelak. Amin.
 
 
 

Sokongan padu untuk Kaisan

Kaisan dengan rasa bangga tunjuk alphabet block tower


Tiap-tiap hari ada aje benda baru yang Kaisan tunjuk. Kadang-kadang ada yang elok, kadang-kadang tu memang tak elok. Yang tak elok tu kenalah tegur. Kalau tidak nanti makin melarat sampai ke besar.

Bila Kaisan tunjuk pada saya dan isteri benda baru yang dia belajar, kami pastikan dia dapat sokongan atau encouragement. Biar dia tahu apa dia buat tu bagus, biar dia rasa nak belajar lagi. Walaupun kita letih, tapi penting kena bagi attention yang Kaisan perlukan.

Seronok sebenarnya tengok benda baru yang Kaisan belajar ni. Saya tutup post ni dengan ucapan dari Kaisan.

Yup, Kaisan yang susun

Wednesday, August 14, 2013

Kalau nak "LIKE" pun, mesti kenalah dengan tempatnya.


Tanda "LIKE" Facebook ini dah jadi benda biasa dengan yang ada FB account. 

Baca status best = LIKE! 
Tengok gambar Burger Bakar Abang Burn = LIKE! 
Tengok gambar Instagram Neelofa = Super LIKE! 
Eh tak tak, Super Like reserved untuk wife aje. Cover baik punya.

Tapi satu benda yang saya rasa tak patut LIKE ialah status-status yang datang dari FB friends yang sedang menghadapi kesusahan atau sedang kesedihan seperti kehilangan orang yang tersayang.  

Mungkin niat untuk mengatakan kita sudah baca status tapi rasanya lebih baik kalau tinggalkan komen yang simple pun takpe. Mungkin "LIKE" itu akan di salah ertikan dan mungkin menyebabkan rasa marah atau tak puas hati.

Berhati-hati ye korang bila nak tekan LIKE tu. Kalau salah LIKE, tak pasal-pasal karang kena UNFRIEND.

P/S: Nak pergi check tahap kolestrol dekat BP Healthcare.

Ads by Nuffnang