Pages

Showing posts with label DSLR Camera. Show all posts
Showing posts with label DSLR Camera. Show all posts

Friday, February 24, 2012

Ada apa dengan Canon G12?


Mungkin kena cari camera yang lebih bagus untuk menangkap kenangan bersama keluarga terutama anak-anak. Canon G12 mungkin menjadi pilihan sebab ada function DSLR tetapi lebih kepada point and shoot features macam compact camera. 

Siapa yang ada pandangan tentang Canon G12? Ada alternatif lain?

Thursday, November 3, 2011

Canon 1100D atau Nikon D3100 yang bagus?

Wife saya baru-baru ini ada mengeluh kata camera Canon kami dah tak mampu nak mengambil gambar Kaisan yang makin aktif. Bila nak ambil gambar dia, mesti dia tengah bergerak. Hasilnya, gambar jadi blur dan cantik. Terlepas banyak moments yang best-best.

Inilah peluang untuk push beli camera DSLR dan wife setuju pulak. Cantiklah tu. Bincang pun bincang, wife saya kata yang penting harga bawah RM 2,000 dan mesti, bukan mesti aje, WAJIB boleh ambil gambar bergerak dengan cantik dan tak blur.

Lepas buat research sikit, ada dua option yang saya rasa okay. Canon 1100D (sebab wife suka Canon) dan Nikon D3100. Dua-dua bawah RM 2,000 dan boleh ambil gambar movement dengan agak ok.


Saya prefer Canon 1100D juga sebab lense boleh tukar-tukar tapi ramai juga kawan-kawan photographer kata Nikon pun ok. 

Apa pendapat korang? Canon yang bagus atau Nikon lagi kualiti gambarnya?

Ads by Nuffnang