Pages

Tuesday, October 11, 2011

Punca air cond Myvi ku tak sejuk akhirnya terjawab

Gambar selepas air cond kena repair.
Sudah dekat 3 bulan air cond Myvi tak sejuk. Mula-mula kena tukar condensor and compressor sebab dah memang rosak. Walaupun banyak belanja untuk repair, kenalah bayar. Takkan nak beli kereta baru pulak kan? Lagi mahal option tu.

Ingatkan selesai sudah masalah air cond ni, rupanya tidak. Angin ada, sejuk ada juga rasa tapi tidaklah sejuk macam biasa. Bila drive boleh terasa pening kepala sebab tak berapa sejuk. Mula sumpah seranah dalam senyap-senyap ingatkan kena tipu dengan bengkel air cond tu. Ambil keputusan pergi balik workshop tu.

Repairmen pelik sebab dua-dua part tu baru, original parts lagi. Aku siap tengok lagi certificate kata original part. Last-last ambil keputusan letih "ubat hijau" plus top up balik gas and minyak untuk air cond untuk determine kalau ada leakage kat mana-mana. Maybe condensor bocor, mungkin cooling coil bocor atau ada leak lain.

Lepas satu minggu, check balik kat workshop tu, rupanya memang ada leak. Ada batu kecik sudah kasi lubang pada kondensor. Repairmen tu pun tak pernah tengok benda macam ini terjadi. Dia kata memang nasib aku tak baik sebab memang jarang benda ni terjadi.

Total damage air cond repair dekat seribu ringgit lebih. Nak buat macam mana kan? Kenalah repair kalau nak selesa dalam cuaca panas kat Malaysia ni.
Lepas letak

59 comments:

  1. patut abang beli aircon jenama Daikin Inverter 7HP baru sejuk myvi abang tu siap leh

    ReplyDelete
  2. saya kena 2400 reapir aircond myvi saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape yg rosak tu ye cik Ghani? ade buat flushing skali ke?

      Delete
  3. kdai air cond ni mmg sk tipu org.. aku wat c.coil kat kdai mmbe aku rm150 je.. slalunye 2 je mslh air cond myvi kalau rosak dia kata..kalau di sbb kn c.coil smp 300 ke ats 2 pnipu..abs mhl pn 250..harap maklum sume jgn tertipu..

    ReplyDelete
  4. kdai air cond ni mmg sk tipu org.. aku wat c.coil kat kdai mmbe aku rm150 je.. slalunye 2 je mslh air cond myvi kalau rosak dia kata..kalau di sbb kn c.coil smp 300 ke ats 2 pnipu..abs mhl pn 250..harap maklum sume jgn tertipu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk kencing pun agak2 la.

      Delete
  5. en zulfikri>>kot kwn encik zul je yang tipu>>cooling coil myvi pun dh 200 lebih ..lg mau angkat dashboard>>

    ReplyDelete
  6. Yalahh.. cooling coil myvi saja 200. masuk servis + gas + bukak dashboard 250. total 450

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun dh kena aircond rosak ni..kesnye compresor jem disebabkan lama tak tukar minyak compresor..ni senarai harga yang saya kena...
      cooling coil denso & oil_rm380
      copresor TR jepun recond_rm400
      condensor & filter_rm240
      valve jepun_rm100
      gas_rm45
      cuci piping_rm25
      upah_rm80..berbaloikah harga ni???

      Delete
    2. Rasanya berbaloi,sbb sy br je tkr compressor kat myvi,same case,jammed..tukar guna denso jg tp toyota avanza nyer cmprssor.hrga cmprsor 980,valve 95,cci piping + chemical 65,gas 65,upah 65,..tp yg heran,np u pnye c.coil pn tukar?cmprssor jem,x smestinya tkr c.coil.

      Delete
    3. Bos advanza pnya bpe cc tu 1.3 ke 1.5..plug n play ke

      Delete
  7. mana2 kedai saya tanya kalau nk repair air cond myvi memang semua hrga dalm 400 - 450....

    ReplyDelete
  8. Sy kena 1600.... tukar kondensor ngan compressor.... tp x sejuk jgk.... mcm mana 2..... harga da siap flush semua.... dah pening kepala dah ni.....

    ReplyDelete
  9. Sy kena 1600.... tukar kondensor ngan compressor.... tp x sejuk jgk.... mcm mana 2..... harga da siap flush semua.... dah pening kepala dah ni.....

    ReplyDelete
  10. Sy kena 1600.... tukar kondensor ngan compressor.... tp x sejuk jgk.... mcm mana 2..... harga da siap flush semua.... dah pening kepala dah ni.....

    ReplyDelete
  11. Sy kena 1600.... tukar kondensor ngan compressor.... tp x sejuk jgk.... mcm mana 2..... harga da siap flush semua.... dah pening kepala dah ni.....

    ReplyDelete
  12. Saya gi workshop tukar abis satu set rm1800. Dekat 5 kali tukar compressor recond, akhirnye saya decide nak ambil compressor baru tp bukan ori. Compressor tu toyota avanza/rush yg pakai. Modified utk myvi. Made in china dan xde warranty. Malangnye x menjadi aircond cam hampeh jgak. Bile jalan rase sejuk. Bile stop, aircond mula rase panas. Bile saya siram air kat kondenser, aircond rase sejuk balik. Sebab ape yek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kipas problem tu.Kondenser tak dapat sejukkan gas bila berenti.Thats why bila jalan ekon sejuk balik sebab ada angin dari luar.

      Delete
    2. Acon myvi ni mmg rumit ckit...tp sy rase kipas die ok tu,klu x msti da kong enjin sbb kipas die kongsi skali dgn tangki radiator..dlm hal ni sy rasa minyak comprssor tlebih..mnyk ni bkn suke2 taruk je..ade sukatan die..bile tlebih nnt prjlanan mnyk kat valve kurg lancar,so tekanan jd tggi n condensor jd tlampau panas..try cek blk meter kt high pressure..klu lebih dr 150psi maknanya mmg ade problem..

      Delete
    3. kipas ok.. tp x cukup laju.. try cek dgn myvi lain laju same x

      Delete
  13. Saya gi workshop tukar abis satu set rm1800. Dekat 5 kali tukar compressor recond, akhirnye saya decide nak ambil compressor baru tp bukan ori. Compressor tu toyota avanza/rush yg pakai. Modified utk myvi. Made in china dan xde warranty. Malangnye x menjadi aircond cam hampeh jgak. Bile jalan rase sejuk. Bile stop, aircond mula rase panas. Bile saya siram air kat kondenser, aircond rase sejuk balik. Sebab ape yek?

    ReplyDelete
  14. pakcik sy wat c.coil utk vios dia kena charge rm200 je..
    sy pegi bengkel cine area semban, dia ckp c.coil rm800 utk myvi..wahh sebab sy perempuan kot suka-suka dia cong..kena tinggal kereta dua hari.

    sy pon pergi kedai lain..harga memang tak semahal tu utk myvi la. rm180-250 kot

    ReplyDelete
  15. cooling coil brand DENSO saya kena RM400 kat penang ni...

    ReplyDelete
  16. Sy boleh bagi compressor myvi rm700 baru..kalau nak murah lagi rm 550(tanpa pulley..boleh guna yg lama)..cooling coil rm190..condenser rm240..
    kalau beli 3 barang dapat lagi murah..kwsn shah alam,klang dan kaw. sekitar biasa sy hantar..minat sms/whattsapp 0183929680

    ReplyDelete
  17. Berhati-hati workshop nie....nak2 perempuan (mohon maaf, bukan racist, tapi memang hakikatnya). Semua nak ditukar.

    Step paling senang bila g kedai air cond suh dia check dulu....kalau dia tak check just terus cakap compressor jangan di iyekan. Suh dye letak gas dulu sikit, nape? sebab kadang2 kalau gas habis terus compressor tak jalan jugak. Lagi satu alang2 dia letak gas suh dia letak minyak+dye...untuk check kalau ada leaking.

    Kedai yang bagus akan isi gas lama sikit. Kadang2 ada kedai isi gas kejap, dah cabut then caj Rm 70

    ReplyDelete
  18. Salam..sy bru beli keta bulan 2 nie..ari pertama amek mmg sejuk gler la ltak kipas no 1 pon amek paling minimum tahap sejuknya..lama2 bla je x sampai bpe hari da trase x sejuk mcm hari ptama..contohnya da parking keta bwh panas terik nk jalan je keta kuarkan haba buka tingkap..then bkak aircond lambat je nk sejuk..da lama jalan bru sejuk tu pon x bpe sangat walaupun bkk kipas dye no besa ckit..kire smpi skang simptom ni blaku dan bla je nak jejalan rase nk mengamuk pulak bab aircond x sejuk nie..nak2 pulak kalau jalan jem mmg makin panas la dalam keta..bkk tingkap kene angin semulajadi pulak yg sejuk..tp skang bru nk cdang g SC x taw la hape yg dye ckp..dahla aircond hampeh stereng pulak problem..kekanan okey mantap tp kiri ringan pulak n bla amek corner kiri dye x membalas full stereng jadi centre time lpaskan stereng..mase servis first 1000km da buat allignment balik mmg dyorang ckap da lari..pastu x smpi seminggu da mcm cibai balik..time laju stereng lurus same berat tp time pelahan pulak asik nk pegang stereng mengarahkan kekiri bru nk lurus keta..hadoiai..!!

    ReplyDelete
  19. Sy pun dh kena aircond rosak ni..kesnye compresor jem disebabkan lama tak tukar minyak compresor..ni senarai harga yang saya kena... cooling coil denso & oil_rm380 copresor TR jepun recond_rm400 condensor & filter_rm240 valve jepun_rm100 gas_rm45 cuci piping_rm25 upah_rm80..berbaloikah harga ni???

    ReplyDelete
  20. cooling coil aku pun pernah rosak... aku p tukar cina tu kata baru RM200++ ori perodua punya... aku takmo, last2 dia kata ada barang 2nd.. dapat la RM150 jek coil tu.. cuma tukar coil je..

    ReplyDelete
  21. so, apa ststep yang betol bila terjadi ekon sejuk bila brenti nih..condenser, kompresor da tuko....

    ReplyDelete
  22. Helpme , sy da 2kli wt aircond , tp sjuk ttap kurg ... Klo time panas , psg aircond 4 pon still rse angin je , sjuk lgsg x de ... Sdih la ....
    Hmmmm

    ReplyDelete
  23. Sepnjg pengalaman aku bukak bengkel aircon kereta...xpernah kereta yg aku repair buat hal...syukur pelanggan berpuas hati...yg pnting pomen tu kena jujur dan ikhlas...bila taw nk kencing orang je..ni la jadinya.....yang nanye nya pelanggan..kursus 6 bln sekali kena pergi...coz kenderaan baru sentiasa ada...hati2 semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. bengkel kt manr bro?cooling coil aku rosak..nak kena 1.1k..mmg tak laa

      Delete
    2. blh sy tau bengkel saudara ktner?
      aircond sy rosak jgk..kata pomen tu compressor dh out..kena tukar skali ngn condensor...dlm 2k jgk la...

      Delete
  24. Tgk kat mudah legasi garage.pakar repay econ myvi.kalau sistem hitam nak kena tkr compressor.coling coil.drier.expansion valve.condensor.gas n vacuum.upah br rm1320.warranty compressor 3bln.warranty coling coil n condensor 1tahun.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Baru tukar satu system ekon myvi semalam. Semua barang baru and ori termasuk piping. Kena RM2k lebih (mcm nak nangis). Mula2 sebab compressor bunyik bising sgt dan ekon sejuk intermittent. Anto kedai bukak piping antara condensor and compressor tgk minyak dah hitam. Katenye mmg kene tukar satu system. Aku pun tuko la satu system termasuk cooling coil, filter sensor dan ntah ape kebende lg x tau. Kedai ni siap bg replament keta masa keta aku repair ekon (dah masuk dlm bil la tu kot, tu yg mahal nak mampus). Klu minyak dah hitam tukar compressor and condensor mmg x kan jadi (katenye). Aku pun ade gak bace yg byk myvi owner tukar compressor and condensor tp still problem gak. tu yg aku ambik keputusan tukor semua..Sebabnya aku tak pernah service ekon selama 8 tahun..padan muka aku..hehehe. skrg kereta sejuk hati pun sejuk (tp bila pk kena rm2k lebih panas gak hehehe). Tengahari pasang kipas no 2, temperature separuh. Warranty kedai bg satu tahun. tu yg aku rasa ok la kot..Kedai area batang kali selangor, kedai mata sepet. Servis puas hati gak la, siap ambik gambar whassap kat aku ape benda yg dia bukak dan tukar. Masa bg bil print lg gambo tu and siap hantar kat rumah..kesimpulannya bia la mahal, janji hati senang huhuhu

    ReplyDelete
  27. Saya baru semlm tukar cooling coil + kipas Myvi 1.5 (saya pakai 1.3) dgn service air cond ( dah 6 tahun x pernah service)...Cooling coil jenama Denso...Total RM780 shj...Kedai Bobby Chin, Kajang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai bobby chin kajang ni kat area mana?sg jelok ke? sg chua ke? kajang prima ke? jln reko ke?

      Delete
  28. ada kwn keta dia myvi,tak sejuk .. pegi perodua nak 1k++,
    ada kwn rekemen kat brother ni, dia cuma tukar yang perlu je baru kena rm100.00 ++, bearing kat compressor jem.
    lokasi bukit beruntung

    Nazri Aircond - 0193430617

    boleh call cita problem,dan tanya kos..dia boleh bagi anggaran dulu..

    ReplyDelete
  29. Sesiapa yang ada di lembah klang lebih2 lg pompuan mcm sy cuba la g Denso Glenmarie. P2 minta rm2.5k dan dealer Denso kat setapak minta rm1.6k utk tukar satu sistem..tp bila sy g Denso Glenmarie kena caj rm450 je..servis biasa..Denso pesan lepas setahun dtg utk najor servis tp sy x pegi. Ni dah dekat 3 thn aircond sy masih sejuk. Myvi sy dah berumur 10 thn.

    ReplyDelete
  30. Sesiapa yang ada di lembah klang lebih2 lg pompuan mcm sy cuba la g Denso Glenmarie. P2 minta rm2.5k dan dealer Denso kat setapak minta rm1.6k utk tukar satu sistem..tp bila sy g Denso Glenmarie kena caj rm450 je..servis biasa..Denso pesan lepas setahun dtg utk najor servis tp sy x pegi. Ni dah dekat 3 thn aircond sy masih sejuk. Myvi sy dah berumur 10 thn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. P2 tu ape eh? Saya pergi perodua service centre dia quote RM2700++ utk tukar whole set of aircond. Myvi saya 9 tahun

      Delete
  31. Kalau dah repair aircon, tukar semua barang pun masih tak sejuk atau mula repair je sejuk, pasti ada bocor kat sistem aircon. Selalunya bocor di paip hos high pressure atau cooling coil

    ReplyDelete
  32. Pemilik myvi 1.3... thn lepas tukar motor kipas.. kene RM250..
    minggu lepas aircond tak sejuk... pomen check kene tukar compresor magnetic clutch... kene rm350... usia kereta dah 8thn.. kedua-dua pomen kata tak perlu servis dan tambah gas.. hanya tukar filter je..

    ReplyDelete
  33. Sekadar ingin berkongsi pd rakan2, sy baru service aircond myvi 1.3 sy yang berusia 6 tahun dan mmg haram tak pernah service sejak beli. Sbb utama bila mana sy dtg service, pusing aircond 3 baru sejuk. Tombol temp pulas paling sejuk. Bila berjemur pd cahaya mata hari, aircond lambat sejuk, bila mlm sejuk.

    So sy ambil langkah pencegahan sebelum byk benda yang akan rosak pd komponen aircond ni dgn cara hantar ke kedai yg betul2 specialist.

    Pegi check, dan hasil report teknikal.

    Gas aircond masih byk dan tak mungkin bocor.
    Mungkin disebabkan cooling coil penuh dgn hampas dan habuk. (Gegelang penyejuk bahagian luar tersumbat)

    Tindakan,
    Teknikal bukak dasboard dan keluarkan set aircond dan check cooling coil dan joint valve.
    Didapati cooling coil dah kotor dan bercendawan, mula nk suruh dia cuci tapi dia ckp boleh cuma tak tahan lama dan menyebabkan kebocoran, alang2 tukar baru ori denso made from thailand dan joint valve made in japan.
    Lepas tu dia flush semula gas lama, cabut kondensor dan tukar dryer filter pd tepi kondenser tu.
    Habis semua set box aircond dia cuci dan keringkan dgn angin.

    Lepas semua siap di pasangan, teknikal masukan sedikit minyak pd kompresor, dan dia vakum pipe katanya nk keluarkan angin.
    Selepas selesai, suruh start engin kereta dan on aircond. Putar noob sejuk pd julat tengah2 dengan kelajuan kipas 1, kemudian teknikal masukan gas aircond. Lama juga dia masukan gas tu.
    Dia ada ajar cara nk tau gas cukup ke tak, tengok gauge tu bila kompresor on meter akan tunjuk pd 35psi, bila kompresor off dia naik ke 70-1000psi

    Lepas 10minit, aircond yg keluar pd corong tu mula sejuk memenuhi ruang kereta. Wah, bau angin aircond pun mcm kereta baru kelua kedai. Mmg sangat puas hati.

    Ada akhirnya sy terpaksa korban sedikit utk keselesaan 1 keluarga.

    Kos semua sekali rm700 sahaja, dan hasilnya sangat puas hati.

    Kerja2 dan part yang di tukar adalah

    - service major semua unit aircond, cabut dasboard cuci bersih semua skali.
    - tukar cooling coil denso made in thailand ori myvi
    - tukar joint valve denso made in japan ori myvi
    - tukar dryer filter sebelah kondenser
    - flush semula gas, vacum apa semua dlm pipe
    - tukar kertas filter aircond bawah dasboard

    Apa pun sy ucapkan terima kasih pd encik matt di jati auto cool di kota tinggi johor, salah satu kedai teknikal/pakar aircond kereta dari org muslim yg sangat jujur dan peramah. Saya beri 5 bintang utk encik matt. Insyallah sy akan berkunjung lagi utk buat checkup setahun sekali.

    ReplyDelete
  34. Saya bru lps tukar full system aircond myvi 1.3..rm1300+78(gst)..brg guna cool gear,anak syarikat denso..murah cket..

    Senarai brg yg ditukar:
    1.compressor myvi TO 10S10C SWJ =RM380
    2.cooling coil coolgear = RM280
    3.condenser coolgear=RM280
    4.hose denso =RM 70
    5. Expansion valve =RM 80
    6.Vaccum and fill gas =RM 40
    7.Air Filter=RM 20
    8. Service blower+upah+open dashboard=RM 150

    Alhamdulillah..aircond dah sejuk..walaupun mahal tp berbaloi sebab dh 7 tahun guna myvi..ni bru first time dia meragam sebab sebelum ni xpenah lgsg service aircond..huhu..lps ni kena rajin2 minor and major service aircond..

    Kedai chiang aircond, alor star...recommended..

    ReplyDelete
  35. Pada aku mana2 kereta kalau nak repair aircond terpaksa buka dashboard aku tak akan pakai...moralnya ramai kenalan aku yg pakai kereta rosak aircond kena buoa dashboard majoritinya masalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teknik apa tu tak bukak dashboard? Betul otai la ko ni bang. Kalau cerita langit pun boleh runtuh. Fuyooooo.

      Ada kereta tak perlu buka dasboard, macam kebanyakan dari kereta proton. Tapi tak boleh diguna pakai untuk kenderaan dari perodua.

      Sembang biar pakai ilmu dan pengalaman bang. Bukan tunjuk vodoo sendiri. Biar kita vodoo tapi kita rajin menuntut ilmu. Bukan macam budak tadika sembang.

      Delete
  36. Pada aku mana2 kereta kalau nak repair aircond terpaksa buka dashboard aku tak akan pakai...moralnya ramai kenalan aku yg pakai kereta rosak aircond kena buoa dashboard majoritinya masalah

    ReplyDelete
  37. jgn percaya cina...tu je nk ckp...kbai...

    ReplyDelete
  38. untuk myvi 1st model & 2nd model memang aircond x sejuk lah..saya pun da abes byk duit kt aircond system..tukar semua part baru same gak..x sesejuk myvi model baru..kalau perasan model baru tu kipas radiator die besar lgi dri model sebelumnya..lepas tu pipe aircond die pun nampak agak besar..last choice saya suggest tambah kipas kondenser lgi 1..boleh sejuk sikit lah..modal dlm 100 lebih je..tu yg sy buat..sy guna myvi 2nd model & ayah sy 1st model..dua2 sama..adik ipar pakai myvi model baru,aircond die sejuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah dekat mana? boleh share skit gambarnya untuk kebaikan bersama...tq.

      Delete
  39. Saya pun kena tukar semua, kompressor, kondensor dan valve. Tu xcheck lagi coil kat dalam... Hantar ke Denso Bangsar. Kena dalam RM2k++ Apa nak buat, kalau xde aircond, alamatnya jadi cacing kepanasan.

    ReplyDelete

Comment here

Ads by Nuffnang