Pages

Saturday, June 19, 2010

Penting ke berapa ramai followers kita ada?


Aku tergerak nak tulis tentang followers blog selepas ada officemate aku tanya berapa ramai followers blog aku dan diikuti dengan komen "ramai itu aje ke followers kau. Baik tak payah blogging". Walaupun, hati panas & tangan dah ringan, aku fikir balik soalan "kawan" tadi tu, ramai atau tak followers ni penting ke?

Kenapa orang follow blog kita? Sebab layout cantik? Entri yang memang layan atau sebab dia pun follower blog kita (balas budi punya case)? Aku terus terang cakap aku follow blogs yang memang aku suka cara penulisan dia, cara dia present blog dia dan entri blog tu. Aku tak follow membuta tuli semata-mata untuk follow.

So, aku nak tahu, apa sebab korang follow blog orang lain and penting ke berapa ramai followers untuk satu blog?

39 comments:

  1. tak penting..
    yg penting sronok blogging

    ReplyDelete
  2. 300 lebih dorang kata x ramai..

    ReplyDelete
  3. it depends on each bloggers.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i agree with your politically correct comment :)

      Delete
  4. follower penting tp berapa ramai tu tak penting sangat kot...setuju ngn boy, yg penting seronok berblogging...bile ramai follower, lagi bersemangat nk blogging...

    sy akan follow satu2 blog tu kalo entry best, penulisan sempoi n banyak info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogging memang seronok, tapi betul, lagi ramai followers, lagi semangat rasanya.

      Delete
  5. yup, depends on individual.
    tapi betul lah. kalau ade ramai followers baru semangat nak tulis sebab tau ade yang baca. hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogging mmg lagi seronok kalau ada pengikut..

      Delete
  6. currently I ade 2 follower kat google and 3 kat feedburner tapi I x pernah putus asa sebab I tau yg 5 orang tu, appreciate what I write.

    no nid to peduli orang tu. biar je la :D

    ReplyDelete
  7. aku tau, kawan ko tu xtau erti blogging yang sebenarnya..
    aku pun tensen melayan member2 sekolah, siap main perli2 cakap aku polis trafik.
    Macam laa aku menyusahkan dia bila aku blogging? Ni semua kes org mendengki..dengki bila tgk kita ada kebolehan lebih dr diorang. Sebab tu dekat blog aku dok citer performance, earning dsb di samping memerli diorang yg main FB xdtgkan faedah tu... mender tu semua aku nak tunjuk pada diorang. Even skrg, Pegawai atasan aku duk kagum ngan aku, lagiklah banyak diorang memerli.

    ReplyDelete
  8. bgus,,,,jujur penting kan,,,ala,,,pedulikan la diorng yg ckp tuh,,,,diorng jeles jew tuh,,,heheheh,,lalu erk,,,nang la blek klu rase nk,,,hehheh,,,,klu free,,,

    ReplyDelete
  9. aah oleh kerana itu saya sudah lama meng remove kan widget follower saya.. hahahah

    ReplyDelete
  10. soal follower agak susah sikit. ada yang folow sebab nak ikut perkembangan blog kita ada juga yang suka2 sebab nak ramai folower.

    bagi seri itu terpulang kepada sikap dan pengertian mereka terhadap kepentingan folower ini.

    ReplyDelete
  11. klau follower berjimba2 pun tp komen 2-3 je
    baek xyah kn??
    hihihi..
    biar sket jnji keep in touch..

    ReplyDelete
  12. Entah. Depends pada orang..
    Tapi sampai sekarang tak letak widget followers tu.. hehhe. sapa yang rajin singgah, kompem akan singgah balik.. so win-win situation. Kalau follow pun, follow yang menarik perhatian je.

    Follow dgn xchange links tu beza kan? hehe

    ReplyDelete
  13. It's nice to think that people who follow you actually like your blog (bersangka baik).. and it kinda works as a motivation to continuously make the blog better (but the biggest motivator should always be self fulfillment).. coz in the end if you blog just to stisfy others.. what's the point?

    My humble opinion as a newbie blogger :)

    ReplyDelete
  14. hehehehe agaknya kawan kamu tu amalkan u follow i, i follow u back sebab tu follower berduyun tibaaaa =P

    ReplyDelete
  15. rasnya tak kish la followr ramai or tak,coz bnda lagi pnting adalah enrty kita..rasanya aku lagi malu bila followr aku beribu2 tapi entry entah kemna..

    skdar pndgn keci dari aku^^

    ReplyDelete
  16. x penting..yg penting kita puas ati dgn apa yg kita tulis...:) chaiyok chaiyok..

    ReplyDelete
  17. Terima kasih for the comments! Bagi semangat lagi untuk aku utk terus blogging.

    Happy blogging guys!!

    ReplyDelete
  18. depends.

    tp kite suke bile org suke entry kite.
    itu lg puas hti lps brtungkus lumus cri idea nk update.
    hehe

    :P

    ReplyDelete
  19. follower cepat je naik kalau aqish yang promotekan...
    tadi aku tgk 502 sekarang 520

    ReplyDelete
  20. ehehehe... yang penting enjoy jer... dari blog boleh dapat info menarik.. dari blog boleh dapat kawan baik, dari blog boleh dapat resipe masyukkkkk... dari blog macam2x la boleh dapat.. yang penting.. enjoy!! yieeehahhhhaaa.. hehe..

    ReplyDelete
  21. ahaha..bagi blog neslo..rase2nye mmg follower tak penting..yang penting berape ramai yang bace..kekadang follower tu bukan bace gak juzz follow je kan..tapi skurang kurangnye follower tu macam mnghargai blog kite..so kite pon kena hargai le deorang gak..yer tak..yang penting sekali niat..

    ReplyDelete
  22. terpulang.
    tapi yang penting intipati sesuatu belog tue.
    apa yang cuba disampaikan.

    ReplyDelete
  23. kdg2 klu entri tak best tp dia pnya layout or theme blog tu bg impressi awal pd pngunjung yg mampu menarik mouse utk klik folo,ehehhe...gimik.

    ReplyDelete
  24. numpang promosi donk.
    tolong follow blogku ya.
    www.saidoto.co.cc
    terima kasiho.cc
    terima kasih

    ReplyDelete
  25. tak penting gak. sudi datang, baca, takde sudah.

    ReplyDelete
  26. tul..xkesah la bape ramai pon..janji blog itu sy punyaaa

    ReplyDelete
  27. i like ur style bro.. kita x perlukan follower di atas nama sahaja.. yg penting hasil karya kita dibaca dan dihargai.. itu sahaja

    ReplyDelete
  28. salam ziarah.

    bagi pc entri yang paling penting..isinya.flwr rami tp tak ade sorang pun baca dan komen entri kita buat apa..hehe;)

    ReplyDelete
  29. bergantung pada individu. bagi saya, kalau ramai follower tapi blog tak meriah pun tak guna juga.

    tapi kan, ada juga silent reader yang tak jadi follower tau ... yang penting, kita berkarya sejujurnya & mengikut apa stail yang kita suka ...

    ReplyDelete

Comment here

Ads by Nuffnang