Pages

Tuesday, April 6, 2010

Betul ke nak kahwin nih?


Checklist
Kerja yang stabil -Okay
Kereta atau ada sedikit harta - Okay
Simpanan wang - Okay
Girlfriend yang sedap mata memandang, baik & memahami - Okay
Parents dah tanya "Bila nak bagi cucu?" - Oooooookaaayyy
===============================================
Checklist atas tu boleh di gunakan panduan untuk tahu samada dah ready untuk kahwin atau tidak. Tapi betul ke itu aje yang perlu untuk tahu samada dah ready atau tidak untuk kahwin.

Ada isu-isu lain yang yang tak boleh nampak di mata yang perlu di fikirkan. Benda-benda ni selalunya tak di fikirkan orang bila nak menikah. Selalunya yang di fikirkan duit hantaran, barang hantaran, duit untuk buat majlis atau pun kebebasan selepas kahwin nanti. Antara benda lain yang perlu di fikirkan:

  • Kurangkan tahap ego. Kena mula bertimbang rasa pada pasangan.
  • Sedar berkahwin ni satu partnership. Talking and listening is important.
  • Kahwin ni bukan hal main-main macam break lepas tu baik balik semula.
  • Emotional pun kena pandai jaga. Kekadang kalau ikut perasaan, hancurlah relationship.
  • Tanggungjawab lebih. Kalau lelaki, bila dah kahwin nanti kena tanggung dosa isteri dan anak-anak.
Mungkin ada lagi benda yang aku tertinggal, tapi benda penting aku nak sampaikan ni ialah kalau nak kahwin, make sure dah betul-betul ready. Tak boleh agak-agak ready, terus decide nak kahwin.

p/s: Tergerak nak tulis entri nih sebab perjalanan seorang kawan yang sepatutnya sampai ke jinjang pelamin tak kesampaian. Itulah namanya takde jodoh.

2 comments:

  1. betoltu..kalau asik gado clash je..dah tak leh wat mcmtu kawin nnt..huu..salam perkenalan

    ReplyDelete
  2. erm perkahwinan tu satu perjudian hidup...
    apapun, kena selalu meminta padaNya dan kahwinlah kerana Nya..


    DaHLia pun belum bersedia...pernah bersedia tp gagal...skrg ni rasa dah bersedia tp calon lak xdek...hahaha xmenjadi gak kan...

    ReplyDelete

Comment here

Ads by Nuffnang