Pages

Showing posts with label Career N Money. Show all posts
Showing posts with label Career N Money. Show all posts

Tuesday, August 2, 2011

Maafkan aku.....

Tempat baruku mencari rezeki
Mungkin masih belum terlambat hendak di ucapkan selambat menyambut bulan Ramadhan yang mulia. Semoga kita dapat memuliakan bulan ini dengan amalan-amalan kita, ibadat dan penhayatan ibadat puasa kita. Amin.

Maafkan aku!! Blog ini tidak dapat di update sehari dua bersebab. Aku sekarang sudah bertukar kerja bersama Sime Darby setelah meninggalkan Tune Talk dua bulan lepas. 

Walaupun terpaksa meninggalkan kawan-kawan dan hubungan-hubungan yang memang best di Tune Talk, namun aku terpaksa mengambil keputusan meninggalkan semua itu dan menjadi ahli keluarg baru Sime Darby.

Masih lagi nak biasakan diri dengan naik public transport dan mencari rutin baru selepas rutin yang biasa selama 3 tahun semasa bekerja di Tune Talk. Di tambah pula dengan menghayati bulan Ramadhan, ujian juga makin berat.

Sekali lagi, aku minta maaf dan berjanji akan kembali selepas membiasakan diri dengan rutin yang baru.


Monday, July 25, 2011

Borong Sakan di Maybank Treats Fair 2011

Minggu lepas ada singgah di Maybank Treats Fair 2011 di Midvalley Convention Centre, Midvalley. Tak pernah pergi dan kali ini sebab ada free time sikit singgahlah kejap. Treats Points pun boleh tahan banyak,  teruslah terjah. 

Kali ini nak biarkan gambar-gambar tell the story of my trip to Maybank Treats Fair 2011.

Fire drill outside Midvalley with fire trucks
Entrance Maybank Treats Fair

Display di luar yang buatkan teruja nak masuk 
Boleh check Treats Points kita di Customer Service Centre
EpiCentre target utama....boleh dapat ke iPad2 dengan point yang ada?
Ramai pulak orang belek iPad. Hot item!
Booth Maxis, Samsung dan Lumix
Terjah booth Canon..DSLR menarik minat
Tawaran-tawaran percutian menarik di booth MAS
TV and audio display di booth Samsung
Booth ini jual barang-barang permainan kanak-kanak
Cash Twister. Grab duit yang berterbangan dalam tu. Dapat 5 ringgit aje
Will surely come again next year. Need to collect more points!
End of the day, boleh tahan juga barang-barang yang aku dapat. Walaupun tak dapat iPad2 idaman hati tu walaupun boleh aje tambah sikit duit untuk cover points yang tak cukup, tapi puas hati sebab dapat barang-barang untuk wife dan Kaisan.

Remote control helicopter.
Jam original Casio G-Shock yang dah lama target 
Sony walkman 
Music Laptop untuk Kaisan
Beg laptop dan rechargeable batteries

Tuesday, June 14, 2011

Pelaburan ASN/ASB haram atau tidak? Fatwa Mufti Negeri Islam tidak tepat dan mengelirukan

Isu yang selalu juga di bincangkan iaitu haram atau tidak pelaburan ASN & ASB sekali lagi timbul apabila laman islamituindah.my menyiarkan surat kenyataan fatwa dari Mufti Selangor menyatakan kedua-dua peaburan itu haram.

Hari ini keluar lagi dalam UtusanOnline kenyataan dari Presiden & CEO PNB Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman bahawa pelaburan dengan ASN dan ASB adalah halal dan harus. Ini telah di pututskan oleh fatwa yang di keluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada Februari 2008. Beliau juga menyatakan bahawa pelaburan PNB adalah bebas dari unsur-unsur judi, arak dan sumber was-was.

Persoalan hukum pelaburan dalam ASN & ASB mula timbul semula apabila di ketahui bahawa PNB juga mempunyai pegangan dalam Malayan Banking Berhad (MAYBANK). Tan Sri Hamad menyatakan Maybank juga mempunyai perbankan Maybank Islamik dan ia merupakan yang terbesar di rantau asia tenggara.

Surat fatwa yang di terima oleh pengendali islamituindah.my ditujukan untuk simpanan peribadi dan bukan untuk di siarkan untuk bacaan orang ramai. 

Pada pendapat aku, apa-apa pelaburan perlulah di teliti sebaik mungkin supaya tidak terlibat dengan perkara-perkaran yang dilarang Islam. Kita hanya mampu bertawakal akan tindakan kita tetapi hanya Allah yang dapat menentukan apa yang kita usahakan adalah yang terbaik di sisi-Nya.

P/s: Nak menambahkan pelaburan dalam Tabung Haji, tapi giliran nak buat haji  macam lama aje lagi.

Thursday, June 9, 2011

You are over-qualifed for this position. What??

Hari ini dengan julung kalinya aku di beritahu aku "over-qualified" untuk satu position di sebuah syarikat penyiaran berbayar kat Malaysia ni. Interview tu senang and interviewer pun nampak baik. Dia selak-selak resume dengan certs aku, terus dia kata aku over-qualified. Apakah??

Bila dia kata macam tu, kembang betul hidung aku macam terowong SMART. Ingat dah hebatlah aku bila dia cakap macam tu. Tapi bila fikir balik, company mana yang tak nak pekerja yang bagus? Lepas tu, aku pun dah okay dengan pakej kerja yang di offer.

Apa pengalaman korang masa interview kerja? Pernah tak terjadi macam aku ni?

P/s: Interviewer tadi kata nak forward pada subsidiary companies untuk post yang lebih sesuai. Bring it on!

Friday, December 31, 2010

Income Tone Excel untuk Bulan December 2010

Screenshot Tone Excel account aku

Alhamdulillah. Sekali lagi aku mendapat side income dari Tone Excel aku. Bulan ni dapat lah RM 233.61. Mungkin tak banyak tetapi lebih baik dari tiada langsung. 

Business ini takdelah susah, tidak perlukan banyak masa dan paling penting modal pun rendah iaitu hanya RM70. Siapa yang berminat boleh PM saya di comment box di bawah atau visit www.toneexcel.com. Selain dari income pasif, dapat insurance dari ETIQA Maybank dan flight tiket Air Asia percuma!!!

Marilah sama-sama kita buat business ini memandangkan harga barang-barang keperluan harian kita makin naik dan bertambah.

Tuesday, September 28, 2010

Happy Birthday August & September Babies!!!



Hari ni ofis Tune Talk menyambut hari jadi staff yang ber-hari jadi / birthdays (ada ke?) dalam bulan Ogos & September. Majlis-majlis macam ini yang membuatkan Tune Talk family close and very tight knit. Makanan, belon, hadiah-hadiah, gelak ketawa, makanan & makanan ada macam biasa.

Untuk mengelakkan aku melalut lebih2 lagi. Aku letak aje gambar sebab rasanya tengok gambar lagi best.

Banyaknya makanan!!!
Jason mengusha targetnya.
Main target aku....rendang! Terbaik!
Jason sudah bedal & larikan dirilah tu..

Mendengar ucapan Jason tapi semua dah tak sabar nak ngap
Pavan dengan hadiahnya
Vanitha with hers...
Usaha terbaik aku untuk menyorok muka

Thursday, August 19, 2010

Tahniah Tune Talk!!!

www.tunetalk.com

Hari ini Tune Talk menyambut hari ulang tahun pertama. Pada tahun lepas, 19 August 2010 Tune Talk di lancarkan di Hangar Pesawat Air Asia di LCCT. Banyak perkara yang di lalui sepanjang 1 tahun kami beroperasi. Walaupun Tune Talk masih lagi kecil berbanding "big boys" lain dalam industri telco mobile, kami masih berusaha untuk mencapai tahap mereka dan jadi terbaik.

Untuk meraikan hari yang gilang gemilang ni, Tune Talk menawarkan panggilan percuma di antara talian Tune Talk dan 10% kredit bonus bila top up RM 10 ke atas. Top up lah cepat.

Pengguna Tune Talk juga akan mendapat:
  • The lowest call and sms rates at 16 sen/minute & 5 sen/sms kepada mana-mana network & bila-bila masa.
  • 100k PA Insurance from Etiqa Maybank.
  • Peluang memenangi voucher penerbangan percuma dari Air Asia setiap hari.
  • dan berbagai lagi.
Tunggu apa lagi??!! Dapatkan sim pack Tune Talk anda dari pengedar terdekat atau tempah nombor and di www.tunetalk.com dan nikmatilah kelebihan-kelebihan ini.

Saturday, June 26, 2010

Duit Extra Guna Telefon aje...


Empat soalan aku nak tanya kawan-kawan:
  1. Ada 10 orang kawan/saudara mara yang hendak sama-sama cari extra income?
  2. Ada RM 68 untuk modal permulaan & RM 38 setiap bulan?
  3. Pernah tak perkhidmatan telefon bimbit (Digi, Celcom, Maxis dsb) yang kawan-kawan guna sekarang pernah bagi pendapatan dalam bentuk wang kerana menggunakan line atau service diorang?
  4. Nak extra duit untuk berbelanja tiap-tiap bulan?
Aku baru masuk satu program di mana pengguna di beri ganjaran dalam bentuk duit dengan hanya menggunakan telefon seperti biasa. Sebab aku join program ni, sebab aku bekerja di salah satu syarikat telefon mobile kat Malaysia yang baru di lancarkan (cubalah korang teka yang mana satu).

Program ni bukan Multi Level Marketing (MLM) tapi satu program referral. Korang hanya perlu masuk program ini dan menggunakan talian telefon seperti biasa. Kita boleh pilih samada nak maintain number yang di gunakan sekarang atau guna number baru.

Kalau ada yang berminat, boleh lah contact Bo melalui cara-cara di bawah:
  • affendij@gmail.com
  • fendi_bo@yahoo.com (Boleh juga untuk chat)
  • 019-259 1379
  • Lawatilah www.toneexcel.com. Kalau berminat, sila hubungi saya.

    Insya'Allah, program ini boleh bagi extra income dan kalau ada yang lebih rajin, kebebasan kewangan.Cubalah dengar penjelasan dahulu dan fikirkan. Tiada salahnya untuk kita tahu dahulu sebelum menolak. Mana tahu, ada rezeki di sini.

    Sunday, June 20, 2010

    Pandai-pandailah Bajet....

    BAJET BULANAN BO IS A NERD

    RM RM
    Gaji
    5000
    Blog & other Side Income
    1500

    6500
    Tolak: Belanja Tetap
    Savings 350
    Rumah 2100
    Parents 600
    Minyak,tol & parking 1200
    Loans 1565
    Hiburan & Sukan 300 6115
    Baki
    385

    *Bajet di atas ini hanyalah rekaan semata-mata. Bukan bajet bulanan Bo is a Nerd yang sebenar.*

    Selalu aku dengar kawan-kawan cakap "tak sampai 5 hari gaji, dah habis. Camner nih?" tapi yang paling berat aku nak dengar & selalunya aku buat tak tahu aje, "Bo, boleh pinjam aku sen tak? Gaji dah habis nih." Kalau aku dengar ayat nih, aku senyum aje. Memang aku takde nak kasi pinjam. Bukannya boleh percaya orang akan bayar balik nih.

    Tak nak jadi camnie..

    Alhamdulillah, setakat ni aku masih lagi ada problem ni walaupun aku dah berkeluarga. Bukan nak berlagak atau sombong, tapi aku dari Form 1 lagi aku dah di ajar untuk bajet oleh ayah aku yang bagi aku duit elaun RM 50 sebulan. Itu pandai-pandailah bajet untuk buku, makan waktu rehat & jolly-jolly.

    Kebaikan bajet duit bulanan ni:
    • Tahu mana duit kita pergi.
    • Tahu mana benda yang yang penting & tak penting.
    • Boleh simpan-simpan sikit untuk beli barang yang best atau untuk hari susah.
    • Elakkan dari sengkek/kering dan meminjam dari orang.
    Cara aku bajet selalunya, aku akan ambil dulu duit gaji yang di tetapkan untuk saving & masukkan ke akaun yang susah untuk akses cam Tabung Haji ke, ASB ke. Lepas tu bayar hutang-hutang yang sepatutnya (kereta, rumah, kredit kad dll). Alih-alih, nak dekat akhir bulan, ada lagi duit lebih. Duit tu aku tak jolly habis tapi aku simpan separuh & belanja family aku makan best sikit. Kena hidup jugak, mana boleh kedekut aje selalu.

    Kalau kata ada barang yang kita nak beli, memang dah lama mengidam, masukkan sekali benda tu dalam bajet sebagai contohnya "Tabung Playstation 3". Lama-lama simpan mesti dapat punya. Hint kepada isteri sikit..hehehe..

    superb...

    So, itulah cara aku bajet belanja aku bulan-bulan dan elak dari pokai tengah-tengah bulan. Korang pulak macam mana?

    P/s: Duit banyak mana pun, tapi kalau tak berzakat & bersedekah, tak guna juga. Sila bayar zakat & rajin bersedekah ye.

    Wednesday, April 14, 2010

    Cari extra income guna bakat yang ada...


    Aku selalu dengar kawan-kawan mengeluh tak cukup duit, gaji tak cukup, harga barang naik tapi gaji tak naik dan macam-macam lagi. Basically, diorang mengeluh sebab gaji tak cukup.

    Tapi pernah ke korang pernah terfikir yang kita boleh guna bakat-bakat atau skil yang ada pada kita untuk cari extra income setiap bulan? Walaupun takdelah best macam ada business sendiri atau jadi boss, tetapi sekurang-kurangnya ada lebih sekeping dua duit dalam wallet dari wallet kosong.


    Pengalaman aku dulu masa time belajar aku buat kerja catering part time. Memang ada orang rasa kerja tu rendah atau leceh, tapi korang tahu tak selalunya server catering nih selalunya boleh dapat RM30 - RM 100 untuk satu acara? Kalau satu weekend kerja satu acara aje dapat..hhmm..katakan RM50, sebulan dah RM 200. Itu baru 1 acara, kalau rajin pergi 3-4 acara satu weekend, dah berapa dah tu? Pengalaman aku dulu, aku alhamdulillah boleh dapat RM500-800 sebulan. Siapa nak bagi tu, especially pada student cam aku.

    Satu lagi cara aku cari extra income ialah aku jadi coach tenis. Aku dulu ada lah wakil tenis untuk negeri masa time sekolah menengah dan ada juga masuk tournament. Aku guna skil dan pengalaman aku main tenis dengan buat tenis kelas untuk budak sekolah dan orang dewasa yang nak belajar tenis. Dahlah suka tenis, dapat sihat kan badan & paling best dapat extra income. Sekarang aku ingat nak start balik ajar tenis kalau ada yang minat. Aku memang tengah cari students. Kalau ada yang berminat, bagitaulah ye.

    itu bukan aku (gambar hiasan)

    So, itulah. Lebih baik kita kreatif sikit dalam cari duit extra daripada asyik mengeluh. Mungkin ada yang boleh jual dadih ke (hantar kat kedai dekat rumah), tolong type document untuk orang lain (selalunya student selalu cari orang yang sanggup buat kerja ni), ambil gambar untuk surat khabar dan macam-macam lagi. Apalagi, berhenti mengeluh dan usahalah.

    Saturday, January 23, 2010

    Credit Cards.....why do you need them???



    The other day some people from an Islamic bank came to my office and gave a talk on personal financing and loans. Credit cards were also mentioned. Some of the younger staffs started to sat up a bit when it came to the credit card talk and were immediately impressed with what was on offer.I think they applied for the cards soon after that.

    What I was interested was "why did you guys select that bank's credit card?". The answer that I got was, it sound good and its my first credit card. Well, not really a solid reason to have a credit card.

    So, why do you need a credit card. I myself hold a few cards. Each has its own purpose. Groceries (card have special rebates at ALL hypermarkets), entertainment (rebates and also "buy 1 ticket, get 1 ticket free"), bills (again rebates) and petrol (rebates).


    an example of a petrol rebate scheme from a bank

    From the statement above, you can see that I use cards in terms of savings. And yup, I pay my credit cards in full every month. Some might say, better not use credit cards if paying full each time. But for the past 3 years, I've saved a bundle through rebates and offers. It is a an important tool in my finances.

    The Government's decision to put a RM 50 service tax on each credit cards has somehow reduced the need to have too many cards. I am planning to terminate a few. But still, they are an important in my financial plannings.
    So, that is why I need credit cards. What is yours?

    Tuesday, December 15, 2009

    My Simple Ways to Budget and Managing Money



    That is most of us at the end of the month, that is even IF we manage to get there. Some of us are even THERE within 5 days after we get our salary. Where did our hard earned money gone??? I just got it, but now its....GONE!!!

    Most of us have gone through this almost every month and it really sucks. No money = sucks. It's as simple as that. From what I can see, these penniless times can be avoided with a little bit of education and also a little bit of common sense. I'll try to share my wisdom and my two cents (well..i'll give you a penny, i'll keep the other penny if that's okay with you) on budgeting and savings based on my own practice and experiences.


    1st Step: Write Down Your Expense
    You need to know where your financial standing is on a monthly basis. Yup. Its a one step thing, man. So, keep your cool. Rome was not built in a day. Okay now, write down your monthly expenses based on these classes of expenses

    Fixed Monthly Expenses
    • average monthly petrol, toll and parking paid, 
    • average utility (water,electricity,phone), 
    • credit card bills, 
    • loan payments (house, car, study etc),
    • average monthly total spent for food at work
    • money given to parents, 
    • average monthly groceries purchases, 
    • ASTRO (IF you own one) and internet (again, IF you have it).
       
    Entertainment & Luxury Items
    • movies
    • sports (futsal, bowling etc)
    • dining out (teh tarik sessions, family outing)
    Savings
    • the amount depends after you calculate both the expenses above.
    • the rule is, should be 10% of your income. the more, the better!!
    2nd Step: How Much You Earn Monthly? Be honest, don't cheat!

    • If you have a fixed income, then that's fine. But if you have an up and down income, take the average. Take into account each sen. Even part time jobs count!
    3rd Step: Add up and Subtract 
    • Add up your expenses & savings, then deduct it from your income. Now you will have a real picture of your expenses.
    • Here is where you can decide where you can cut down on or even take out all together. For example, rather than going to McD every week, make it once every 2 weeks. I myself go there ONCE a month (usually after month end accounts closing) but sometimes I don't even go there. Its true!
    4th Step: Stick to the Game Plan & Stop Impulse (Mengikut kata hati) Buying
    • After the 3rd step above, you know where you can cut down or take out. Now, you must stick to the plan,
    • stop buying on impulse. Even buying a pack of Wrigleys chewing gum at the check out counter will throw you off your budget.
    5th Step: Now you Have Your Budget
    • Now you have a plan, a budget..so stick with it! Write down for a whole month your ACTUAL expenditure. See whether your budget is on the dot or adjustments need to be made. Then after a month, revised your budget to make it better for your savings side, NOT your spending side.
    Ok. Now, I have shared the 1st step on how I manage my money. I will share with you later on how I make money through saving money. So far, I have managed to buy myself a car, paid for my wedding  & honeymoon and bought a condo in Mutiara Damansara from this. See you later and keep on budgeting. Bye!


    My Myvi

    P/S: Let me know whether my ways work for you or if you have other ideas /suggestions on how you do your budgeting and savings. I am always eager to learn and apply.







    Saturday, November 28, 2009

    Tune Talk Reaches 200,000th Subscribers. Now We're Talking!



    Tune Talk, the newest prepaid mobile service with the lowest rates (22 sen per minute calls & 5 sen per sms to all networks) last week reached its 200,000th subscriber since its launch on 19th August 2009. We had a party to celebrate this at Souled Out Restaurant & Bar at Desa Sri Hartamas.

     Souled Out Restaurant & Bar at Desa Sri Hartamas

    Jason Lo, our CEO at Tune Talk presented the lucky 100,000th & 200,000th subscriber with prizes and then had a press conference to mark this occassion. J mentioned that we are targeting to achieve our 400,00th sub by year end.

    Jason attending to questions posed by the Press



    Prize presentation to the lucky winners....congrats!

    I did not stay long after the press oncference and prize giving as I had to fetch my very pregnant wife from work. But I did get to have some of the food and mingled with some guest before making my way. Here are some pictures from the event.

     


    Now I know who not to go against if there is a limbo rock contest..hehe....




    Does look a little bit like Nas and acting like him, dont you think?

     
     "Bo, there are some nice chicks here, *grin*", says Ed.

     
    That really looks like Khairil, dont you think?


    Me with Ed. "Dude, what are you pointing at?"






    Ads by Nuffnang