Pages

Showing posts with label Childhood. Show all posts
Showing posts with label Childhood. Show all posts

Friday, March 27, 2015

Drama Slot Akasia "Harris dan Hannah"

"Kakak, Harris nak tengok pulak iPad..."
"Ok, tengok kejap je tau. Kak Hannah nak tengok pulak lepas tu..."
"Ayaah, adik tak nak share tengok sama-sama.....*waa waaa*...."
"Waaa....waaa......Hannah nak tengok...."
 

Thursday, March 19, 2015

Sibling Rivalry

Like every parent, sibling rivalry is something that will cross our thoughts. Even before adding to the current herd (yeah, I call them a herd, in a nice way *smile*) we will already think about this.

Harris & Hannah

With twins, it is something that will definitely happen and it has already started. Initially, my wife and I did not pay too much attention and brushed it off as a normal once or twice occurrence. But apparently it has been getting out of hand with some biting involved. 


This would be the work of Miss Hannah
Usually this happens when they are eyeing for something or just want some space. Hannah is like picky when it comes to her personal space, while Harris is more defensive when it is during feeding time. Like he is trying to say "Harris don't share food" ala Joey Tribbiani in Friends.

We will definitely keep an eye on them from now on. But I don't actually blame Hannah because Harris is kinda very "biteable".

Sunday, August 18, 2013

Sokongan padu untuk Kaisan

Kaisan dengan rasa bangga tunjuk alphabet block tower


Tiap-tiap hari ada aje benda baru yang Kaisan tunjuk. Kadang-kadang ada yang elok, kadang-kadang tu memang tak elok. Yang tak elok tu kenalah tegur. Kalau tidak nanti makin melarat sampai ke besar.

Bila Kaisan tunjuk pada saya dan isteri benda baru yang dia belajar, kami pastikan dia dapat sokongan atau encouragement. Biar dia tahu apa dia buat tu bagus, biar dia rasa nak belajar lagi. Walaupun kita letih, tapi penting kena bagi attention yang Kaisan perlukan.

Seronok sebenarnya tengok benda baru yang Kaisan belajar ni. Saya tutup post ni dengan ucapan dari Kaisan.

Yup, Kaisan yang susun

Sunday, July 21, 2013

Suka dia dapat "up and down"


Suka betul Kaisan dapat bermain playground atau "up and down" kata Kaisan. "Up and down" sebab ada jongkang jongket. Tiap-tiap hari dia minta turun main kat playground tapi sebab penat kerja, tak dapat nak bawa. Nanti esok tu rasa menyesal dengan diri sendiri sebab tak penuhi kehendak dia yang simple.



Posting ini untuk ingatkan diri yang anak-anak berharga dan derang hanya jadi kecil sekali. Kena lah treasure saat-saat ini dengan anak-anak. Betul tak?


Monday, March 12, 2012

Macam ada yang tak betul aje nih


Haa....bagus bagus. Khusyuk betul Kaisan mengaji. Siap bersongkok lagi tu.


Laaaa.....pakai seluar pendek?? Mengaji cara apa nih?


Takpe-takpe. Janji ada minat nak belajar.

Melentur buluh biar dari rebungnya, betul tak?

Friday, February 10, 2012

Zaman kanak-kanak ..tiada kerisauan..tiada beban...




Seronok (jeles pun ada) tengok telatah Kaisan bermain-main tanpa beban hidup dewasa. Teringat zaman kanak-kanak masa tinggal di kampung.

Perlu ke hantar anak-anak pergi pra-tadika?

Ads by Nuffnang