Pages

Tuesday, February 23, 2010

Bahasa Melayu or English to Blog?


Aku buat pemerhatian trafik ke blog aku ini, kalau aku buat entry dalam bahasa Melayu, ramai juga yang tinggalkan komen. Bila banyak komen yang di tinggalkan (takdelah banyak mana, lebih dari 5 pun dah cukup bagus) bermakna ramai yang baca. Tapi bila aku buat posting dalam English, kurang pulak komen yang dapat bermakna tak ramai yang berminta membaca. Mungkin juga sebab entri aku tu membosankan untuk di baca, tak tahulah.

So, aku decide untuk selang seli between posting dalam bahasa Melayu & English. Kadang-kadang aku buat bahasa rojak atau mix both languages. Maybe some people akan kata merosakkan bahasa, tetapi aku tak berapa setuju dengan pendapat tu. As long as apa yang aku nak get across di fahami, then good enough untuk aku.

 Bahasa rojak ke rojak buah lagi sedap?

Aku jarang jumpa bloggers Melayu yang totally blog dalam English. Adik aku blog guna English & dia nak tutup blog dia (www.braincellkilla.blogspot.com) sebab katanya tak ada yang nak baca. Ada juga aku cakap pada dia kalau nak get more readers, kenalah tukar berblogging dalam bahasa Melayu. 

Pada aku, jika kita blogging in English, kita ada peluang untuk dapat readers from outside Malaysia. Blogging dalam English pun boleh tolong kita improve pemahaman English dalam hidupan harian dan bukan aje dalam kelas atau di sekolah.

Pernah tak korang fikir macam tu? So, apa pendapat kawan-kawan bloggers tentang bahasa dalam berblogging?? Bahasa Melayu? English? Suka hati bahasa apa nak di guna??

P/s: Minta maaf jika rojak bahasa yang aku buat ni tak berapa sedap. Kuah rojak tak cukup pedas kot?


15 comments:

  1. kt tulis blog ikut keselesaan...kadang2 tulis campur2 bahasa...taw ada yg tak suka..
    but what to do kan...everyday language pun mmg campur rojak...heheeh...
    by the way..in english is better to get more reader from outside malaysia..sbb senang mereka nak baca..

    notes: sy bila marah mmg guna english sbb lg selesa..heheheh

    ReplyDelete
  2. Honey Bee~

    Yup. Everyday use memang kita akan rojakkan bahasa kita sebab senang.

    Im also the same with you when I get angry or pissed about something. The words just roll off the tongue like butter.

    ReplyDelete
  3. Some of My blog friends write in full english. Most of their readers dont comment. Ghost readers. Well they dont really bother to gain money from blogging

    ReplyDelete
  4. Betul juga apa yang dikatakan..Tapi kalau rojak pun ok juga kan ;)

    ReplyDelete
  5. Farizzet~ When people leave comments on what we have posted, it give a sense of satisfaction that there are people reading their stuff.

    On regards to earning money from blogging or not being bothered to earn money from blogging, that is a choice really.

    ReplyDelete
  6. Saidatul~Yup. Ikut rasa :)

    Bb Hussain~Rojak pun ok aje bro

    ReplyDelete
  7. maybe depend on the topic?? tapi rasanya tak confident kot nak reply comment?? agak2 jela...

    ReplyDelete
  8. for me, I prefer to blog in english :)
    satisfaction and learning first, traffic comes next
    insyaAllah, kalau kita ikhlas blogging trafik tu, mane2 p0n akan ada

    besides, Malaysians are smart enough to understand English
    comprehension issue shouldn't float

    ReplyDelete
  9. English is fine what.. higher chances for more people to read =)

    kenwooi.com

    ReplyDelete
  10. I prefer to blog in English. Bukan nak cakap my English sangat bagus tapi sebab selesa je =)About readers, most of them commented back in BM but that showed they do understand even I blog in English. :)

    ReplyDelete
  11. Salam to Nurfaiz & Aiza and also greetings to Ken~

    Thanks for dropping by and leaving your comments at my site. Really appreciate the feedback.
    Do visit my lil' haven again.

    ReplyDelete
  12. agreee. blogging in english, alamatnye you bce yourself jela. aha. and i tried, to rojak, sbb readers akan ske bace n maybe, paham. :)

    ReplyDelete
  13. FiesyaChacha~

    Yup. Mmg baca sorang2 ajelah. Lagi fulfilling kalau ada orang baca cerita kita.

    Thx for stopping by n leaving ur comment.

    ReplyDelete
  14. Yup.. blogging dalam BI memang x banyak yg tinggal komen.
    Tapi kalau letak adsense memang sedap jugak la income tu.
    Kalau blogging untuk tambah kawan, blog Melayu lagi bagus sebab dapat smpaikan perasaan kita secara efektif.

    ReplyDelete

Comment here

Ads by Nuffnang