Pages

Wednesday, July 13, 2011

Home Made Pizza ala Bo, Terpengaruh dgn Masterchef Australia

Latest kitchen experiment, Home Made Pizza ala Bo.

Pizza crust yang memang susah nak di uli.
Pizza crust aku buat by hand. Payah juga nak uli supaya licin dan nipis. Ingredient utama; tepung gandum, air suam, yeast dan sedikit minyak zaitun.

Pizza toppings
Pizza toppings yang simple: Tomato sos, Mozarella cheese, Lada benggala (bell pepper), sosej di hiris-hiris dan cendawan butang yang di hiris.

Terlupa nak ambil gambar selepas meletakkan toppings sebab dah terlalu excited nak masukkan dalam oven. Tabur atau susun aje sesuka hati. Takde siapa nak marah. Oven perlu di "pre-heat" dahulu sebelum memasukkan pizza. Apabila sudah masukkan pizza, temperature perlulah antara 180 - 200 darjah selama 30 minit. Makin nipis crust, makin kejap timer tu.

Pizza yang baru di keluarkan dari oven. Panas!
Pandangan atas
Pandangan sisi pizza yang sedikit hangus cheesenya.
Begitulah terciptanya Home Made Pizza ala Bo. Rasanya memang sedap (kalau tak sedap pun kata sedap juga, tapi memang sedap). Lain kali boleh try toppings lain dan juga teknik lain.

1 comment:

  1. wow!, chef Bo, ada bakat ni, nampak pun sedap pizza tu

    ReplyDelete

Comment here

Ads by Nuffnang