Pages

Sunday, November 28, 2010

Sketsa Pendek: Teka Teki

Sketsa pendek ini di buat housemates adik aku. Time ni derang sangap dan nak habiskan masa. Kreatif betul video ni. Kena tengok dari awal sampai habis baru faham.

Kalau ada yang suka dan nak tengok lagi video derang ni, kena tinggalkan komen sebab derang nak tengok sambutan baru idea kreatif derang datang. Apalagi?? Tinggalkanlah komen kalau suka.

Man Utd 7 Rovers 1, Berba gives 5 star performance

5goal hero Berbatov celebrates his goal with Carrick

Manchester United 7
Berbatov (2', 27', 47', 62', 70')
Park (23')
Nani (48')

Blackburn Rovers 1
Samba (83')

Highlights:
  • Old Trafford attendance 74,850.
  • Rooney return to United's first eleven in a league game for the first time since the game against Bolton Wanderers in September. Anderson also starts after long lay off from injury.
  • Berbatov scores after going 538 minutes without a goal for United. Joins Shearer and Defoe who also scored 5 times in a single game.
  • El Hadj Diouf lucky to stay on the pitch after two legged lunge on Evra in 1st half.
  • United go top at least for 24 hours before Chelsea take on Newcastle.

Saturday, November 27, 2010

Apabila si Kaisan demam

Semalam isteri & aku terpaksa mengambil cuti kecemasan @ Emergency Leave @ EL. Bukan sebab malas nak kerja (malas pun ada juga) tapi sebab anak aku Kaisan tu demam. Malam sebelum dah rasa temperature dia naik tapi ingat selepas bagi ubat dan tidurkan dia Insya'Allah sihat. Rupanya tidak.

Malam tu dia tak tidur lena. Banyak kali juga terjaga. Tak selesalah tu sebab tak sihat. Aku pun check temperature dia. Masya'Allah nak cecah 38 degrees. Kami pun decide awal pagi jumpa doktor Kaisan di Kajang. Jumpa doktor dan memang suhu dia tinggi. 38.3 to be exact. Tinggi dah tu. Doktor bagi ubat demam, selesema, batuk dan antibiotik.

Pagi ni bila check, turun sikit suh badan dia. ALhamdulillah. Demam pada kanak-kanak especially babies ni tak boleh buat main-main. Sebab badan diorang belum kuat macam kita. Orang dewasa pun kalau demam merengek macam baby. Betul tak??

Thursday, November 25, 2010

Ish budak nih!

Inilah apa yang terjadi bila Kaisan dibiarkan tolong mama dia memasak.

 
 

Selamat ulangtahun 7 bulan Muhammad Kaisan. Setiap hari bertambah sayang.

Mana nak cari Penguin Race toy ni?


Selamat pagi! 

Semalam memang sibuk betul sampai tak boleh update apa-apa walaupun banyak benda aku rasa nak update. Kerja, rumah dan study untuk exam yang tak lama lagi memang banyak amik masa aku.

Ini aku nak tanya pada yang sudi menjawab. Mana nak cari Playful Penguin Race toy ni? Masa kecik-kecik dulu aku ada lah, tapi sekarang mana ada dah. Aku tanya sebab aku nak beli untuk anak aku tu, si Kaisan. Saja menambahkan koleksi toys dia.

Kalau ada yang tak kenal toy ni, boleh tengok video ni.



So, kalau ada yang tahu mana aku boleh cari toy ni, silalah tinggalkan komen ye.

Tuesday, November 23, 2010

Apa?? Nak bagi saya Blackberry free?? Okay aje!


"Bo, this is your new BB. Please sync with e-mail. Enjoy!!" Itulah yang ada di atas meja saya pagi semalam. Terus hilang Monday blues. Kalau aku sendiri nak pergi beli Blackberry ni memang takdelah (setia kepada Nokia E71 ku). So, bila company bagi aku BB ni, ambil saja lah! Aku sebenarnya dah agak dah akan dapat memandangkan aku kerja company telco.

Model yang aku dapat ni Blackberry 9300 Curve 3G. Dapat pulak warna merah. Nice! Aku masih lagi jahil dengan BB ni. Applications yang aku dah download biasa-biasa aje macam Facebook, FourSquare, Opera Mini dan itu aje.



Aku akan explore lagi kebolehan Blackberry ni. So far, aku suka BB Messenger sebab its free and boleh buat conference. Oh yeah, aku guna pakej Celcom XPAX BB. Bukan sebab aku belot Tune Talk (insya'Allah, Tune Talk pun akan ada BBM service end of the year). Tapi sebab kalau ada BB tapi tak boleh pakai BBM apa cerita? Exactly! Tengoklah table bawah ini untuk pakej Celcom XPAX BB.


Nak activate pun senang aje kalau memang dah pengguna Xpax. Ikut aje instruction ni.

P/S: Blackberry lagi bagus dari iPhone in my eyes.

Sunday, November 21, 2010

Kaisan ada kereta baru....vrooom!

Kaisan dah makin lasak tapi cepat letih bila meniarap. So, kami pun pergilah beli kereta baru Kaisan. Tempat tujuan? One Utama Bandar Utama dan lebih spesifik Jaya Juco. Jaya Jusco sekarang ada year end sale bermula semalam. Cantiklah!

Sampai aje Jusco, terjumpalah kereta idaman pertama Kaisan (lepas-lepas ni mesti ada lagi). Teruslah beli. Ada diskaun 20%. Bagus,bagus! Angkat kasi bungkus.

Kereta apa yang Kaisan dapat?? Ferrari F430? Mini Cooper S? Audi A4? Maybe Proton Inspira? Mari kita tengok!

Sweet Cherry Baby Ace F1




Moist Chocolate Cake


Moist Chocolate Cake di atas tu adalah hasil usaha kakak ipar aku @ kakak pada isteri aku. Dia memang menjual cake ini part time. Cari extra income lah katakan. Memang sedap dan moist. Tak manis sangat sampai boleh dapat kancing gigi. Officemates aku kat Tune Talk ramai yang dah jadi regular customers.


Tempahan buat masa ini hanya restricted pada area Lembah Klang sahaja. Harga cakes:
  • Size sederhana - RM 20 (termasuk kos penghantaran pos)
  • Size besar - RM 24 (termasuk kos penghantaran)
Kalau ada yang berminat boleh email saya alamat di affendij@gmail.com.  Selepas tu kita diskus mode pembayaran. 

Tunggu apalagi? Orderlah. Memang sedap!!

Jaga-jagalah bahasa tu


Selamat pagi!! 

Aku nak cerita sikit pasal kejadian yang aku tengok semalam masa tengah dinner dengan wife and anak di McDonalds.

Aku rasa memang sudah menjadi kebiasaan bagi budak-budak sekarang untuk MESTI masukkan perkataan-perkataan lucah dan mencarut dalam bercakap. Kadang-kadang malu juga aku mendengar, Tiba-tiba terdengar "what the f#%k!", "s&%t" dan juga version-version local macam "pan#$t lah" dan macam-macam tu.

Kejadian semalam pun ada kaitan dengan isu ini. Ada satu group budak-budak college, macam biasalah dengan laptop masing-masing, duduk lepak situ. Dalam diorang lepak dan berborak, bolehlah mendengar perbualan diorang sebab kuat macam nak bagi satu dunia dengar. Mungkin hebat sangat rasa or cool bila cakap kuat ni. 

Dalam diorang bercakap tu bolehlah dengar perkataan-perkataan lucah. Ayat terakhir sebelum kejadian yang aku dengar "what the f^?% are you doing?. That's shit, man!" sorang tu cakap pada kawan dia.

Datanglah sorang uncle ni tegur "Can you please not use that word around here? There are small kids here that might pick up on what you say. And also tone it down please." 


Say no to swearing

Amik kau. Kan dah kena sound. Tak sampai 5 minit, diorang blah. Malulah kot. Rasanya uncle tadi tu dah tak tahan dan lagipun memang orang keliling tengok kat meja tu sambil menggeleng kepala. Respek uncle itu.

Ingat. Bahasa melambangkan keperibadian kita. Jaga-jagalah percakapan dan budibahasa.

Premier League Results - Week 14

Arsenal 2 - Tottenham Hotspurs 3 (Emirates Stadium)

Kaboul celebrates heading in the winner

Arsenal opened the scoring with a Samir Nasri goal (9th min), then followed by a Marouane Chamakh's second (27th min). The first half was totally controlled by the home team.

In the second half, Gareth Bale got one back (50th min). Rafael Van der Vaart then made it even after converting a penalty after a handball from Fabregas (67th min). Kaboul then headed in the winner (85th min) secure this great comeback for Spurs and condemned the Gunners to their 3rd loss of the season. (85th min)

Birmingham City 1 - Chelsea 0 (St. Andrew's)

Bowyer scores the winner at St. Andrew's

Lee Bowyer scored the winner at St. Andrew's and ensuring a back to back loss for the champions and also giving them their fourth loss of the season. This loss has put Chelsea's manager, Carlo Anchelotti's long term future in doubt.

Man Utd 2 - Wigan 0 (Old Trafford)

Evra heads United's opener

Man Utd became joint leaders with Chelsea after downing 9-man Wigan at the Theater of Dreams. The match saw United scoring through Patrice Evra (45th min) & Javier Hernandez (77th min) and Wigan had Antolin Alcaraz (59th min) & Hugo Rodallega (61st min) sent off.

It also was where Wayne Rooney reintroduced himself back to the Old Trafford faithful after the controversy last month. Apart from a few boos, he was warmly welcomed back into the fold.

Other results:

@ Bloomfield Road:
Blackpool 2 (Luke Varney (3), Marlon Harewood (44))
Wolves 1 (Kevin Doyle (86))

Harewood scores winner

@ the Hawthorns:
West Bromwich Albion 0
Stoke City 3 (Etherington (55), Walters (85) & (90))

Etherington scores

@ Anfield:
Liverpool 3 (Johnson (18), Kuyt (27), Maxi Rodriguez (38))
West Ham 0

Johnson fires Liverpool opener

@ Reebok Stadium:
Bolton Wanderers 5 (Davies (18 & 90), Chung Yong (39), Elmander (50 & 72))
Newcastle United 1 (Carroll (52))

Elmander celebrates his brace

Friday, November 19, 2010

Krriiiingg....sekolah dah mula bercuti! Yeay!!!


Kriiiinggg!!!!

Hari ini hari terakhir persekolahan untuk tahun ini. Mungkin ada yang sudah bercuti awal sebelum Raya Haji baru-baru ini tetapi officially last day persekolahan hari ni.

Aku masih lagi ingat hari terakhir aku masa di sekolah rendah. Kami satu kelas pakat-pakat ramai-ramai basahkan guru kelas kami dengan water balloon, ada yang guna botol air dan ada yang berani bawak water pistol. Nasib baik cikgu lelaki dan paling penting sekali cikgu yang sporting. Kalau tidak naya!

Korang pulak macam mana?? Apa kenangan hari terakhir persekolahan korang?

Thursday, November 18, 2010

Facebook most visited by Malaysians

The Social Network

The Malaysian Digital Association (MDA) says that around 8 million Malaysians visit the popular social network website, Facebook (FB) on a daily basis. Facebook users on an average open their FB accounts twice a day and the users are mainly between the 18-25 year old age group.

Forum sites such as Lowyat, Cari and Fooyoh are the popular local blogs and forums visited by Malaysians. Users usually spend 13.28 minutes in average for all the sites mentioned.

I myself like to go through Mudah.my just to find some bargain items. You can get really good and cheap stuff there.

Which sites do you guys usually go to?

Bukannya kena bayar bil letrik pun...


Aku betul-betul tak faham apa masalah sesetengah drivers kita. Bila dah hujan atau mendung atau cahaya tu dah kurang, pasanglah lampu kereta. Dekat beberapa kali bila aku nak tukar lane, tak nampak ada kereta datang. Sudahlah kereta warna pun gelap, lagi tak pasang lampu. Bukannya kena bayar bil letrik pada TNB kalau pasang lampu. Kalau tak pasang full headlights pun, pasang street light pun takpe. Janji ada nampaklah sikit.

Siapa di antara korang yang pernah terkena macam ni??

Syabas Azizulhasni & Josiah!

Azizulhasni & Josiah meraikan kemenangan 1-2 mereka di Sukan Asia Guangzhou (Ihsan dari Utusan Malaysia)

Tahniah dan syabas kepada Azizulhasni & Josiah kerana mengulangi kejayaan mereka di Sukan Komanwel India bulan lepas apabila berjaya memenangi acara akhir Keirin di Sukan Asia di Guangzhou dengan menamatkan cabaran 1-2. 

Walaupun di India, kemenangan Azizulhasni di batalkan secara kontroversi dan di berikan kepada Josiah, kemenangan ini membuktikan kedua-kedua mereka adalah pelumba bertaraf dunia dalam acara Keirin.

Syabas kepada Azizulhasni & Josiah. Rakyat Malaysia berbangga dengan pencapaian anda. Malaysia boleh!!!

Kembali ke realiti

Selamat pagi readers!

 mmmm.....donuts...

Macam mana Hari Raya Korban masing-masing semalam? Sempat pergi menziarah? Beraya? Kutip duit raya? Mesti ramai tak sempat sebab Raya Haji Korban kali ini betul-betul di tengah-tengah minggu dan mesti ramai yang tak ambil cuti. Apa-apa pun, saya ingin mengucapkan sekali lagi selamat hari raya eidul adha. Moga-moga pengorbanan kita kali ini mendapat keberkatan dari-Nya.

Kembali ke realiti. Sebelum pergi office, layan dulu Krispy Kreme donuts yang adik ipar & adik aku bawak. Memang bagus diorang bawak Krispy Kreme donust original flavour tetapi diorang tahu aku tengah cuba nak turunkan berat aku ni. Tapi apakan daya, aku hanyalah manusia. Lupakan sahaja dan bedal. Ada sesiapa lain yang nak?

only 4 left from the dozen

Wednesday, November 17, 2010

Uniques tinggi sebab kerap update blog


Pagi ini dalam nak bersiap pergi masjid, saja-saja aku tengok graf visitor aku kat site Nuffnang . Rupa-rupanya 14hb lepas merupakan catatan Uniques tertinggi sekali dalam sejarah 2 tahun Bo is a Nerd

Memang ada bloggers lain yang lebih tinggi Uniques-nya tetapi point aku di sini ialah kalau kita post entry lebih kerap dalam sehari, lagi banyaklah pelawat Uniques kita. Ini yang menaikkan semangat aku untuk berblogging lagi nih.

Terima kasih juga pada kawan-kawan semua yang memberi sokongan dengan datang menziarah blog aku yang kecil ini.

P/s: Patutlah blog saudara Ben Ashaari boleh cecah puluhan ribu Uniques sehari.

Prince William & Kate Middleton are to wed next year


 Kate Middleton and Prince William

Prince William and long-time girl friend, Kate Middleton are engaged and plan to get married next year. The second to the throne proposed to Middleton during their holiday in Kenya last month. 

Prince William proposed to Kate using his late mother's, Princess Diana's engagement ring. He had the £28,000 engagement ring with him for three weeks in his rucksack before gathering the courage to ask for her hand. Prince William gave Kate the engagement ring because he wanted his late mother to be part of one of the most important chapter in his and bride to be lives.

Queen Elizabeth II and the Duke of Edinburgh were both very happy for the couple and even sent the royal lovebirds a congratulatory message - on Twitter. His father, the Prince of  Wales was also very delighted with the news.

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1431H


Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada ahli-ahli keluarga serta saudara mara, kawan-kawan dan rakan-rakan bloggers. Semoga tahun ini pengorbanan yang kita lakukan pada tahun ini membawa keberkatan kepada kita tahun ini.

Tuesday, November 16, 2010

Little girl says bad word

Kinda cute seeing this little girl trying to pronounce the word "Frog" but instead turns out horribly wrong. Watch and you'll know what I mean.




Virgin Tycoon Sir Richard Branson losses bet, becomes Air Asia Stewardess

Sir Richard Branson picks up an Air Asia Stewardess

Virgin boss, Sir Richard Branson will cross dress as an Air Asia stewardess on a London - Kuala Lumpur Air Asia flight where the date will be determined later.

This is after he lost the bet that he made with Air Asia boss, Datuk Seri Tony Fernandes. Fernandes is the Principal of Malaysian backed Lotus-F1 Team which place higher than Branson's Virgin Racing Team. Eventhough both teams finish with zero points, Lotus placed higher due to their better finishes in races.

The Air Asia flight which Branson, will be serving as a stewardess will see the seats be auctioned off for charity. At least, Branson will know his suffering of walking in high heels will be worth it.

Ads by Nuffnang