Pages

Showing posts with label Daily Thoughts. Show all posts
Showing posts with label Daily Thoughts. Show all posts

Wednesday, March 21, 2012

Hump Day Quotes: Humbling



"Always be humble because you will never know when you will some day be humbled"

Everyday you might meet new people, in different sizes, maneurisme and personalities. Don't forget also race, religion and nationalities. You will never know when you will be humbled by them. Be humble.

If you like this reminder, make a contribution here.

Monday, March 19, 2012

Tuesday, February 14, 2012

Mana arah tuju? Mana jalan keluar?


Banyak pulak benda-benda yang buat kepala ini serabut.

Kerja, duit, studies, kesihatan. Semua benda ini sebenarnya boleh handle tapi lately isu-isu ini makin menonjol pulak. Menjadi isu yang susah nak handle orang lain mula express risau.

Rasa macam duduk dalam "Maze". Ada banyak jalan tapi hanya ada satu saja jalan untuk keluar.


P/s: Aku hanya mampu beristighfar bila akal mula berserabut dan perkara-perkara keji muncul. Syaitan mula melakukan kerja.

Saturday, January 14, 2012

Khairul Fahmi Che Mat @ Apex allergic dengan Beautifulnara


Semalam ada baca tentang Khairul Fahmi @ Apex yang mengatakan dia "allergic" dengan blog-blog hiburan dan salah satu blog yang di sebut ialah blog hiburan terkenal Beautifulnara. Ayat dari Apex masa interview dengan mynewshub tu "Saya kalau dengan blog-blog ini "allergic" sikit, memang pantang dengar. Contohnya kalau dengar nama Nara aje, terus saya takde mood". (Baca: Apex kecam blog hiburan heretnya ke kancah kontroversi)

Nara of Beautifulnara (Gambar ehsan dari mynewshub.my)

Kesian Nara sebab kena "single" out dari banyak-banyak blog hiburan. Dalam hal ni tiada yang salah, tapi mungkin Nara menjadi mangsa populariti blognya sendiri, which saya rasa is a good thing tapi ada sedikit tak best. Boleh aje Apex sebut ohbulan ke, ohartis ke atau nama blog-blog hiburan lain tapi sebab Nara yang popular, sebab itu kena mention.


Nara pun ada cakap dia kecewa sikit dengan Apex tentang kenyataan itu tetapi dia akan terus support Apex secara positif sepertimana dia lakukan sebelum ini (baca: Nara kecewa dengan Apex). Memang pun Nara banyak buat entri tentang Apex tapi tidak semuanya kontroversi, malah memang nampak betul support dari Nara ini buat Apex.

Photoshoot dengan Apex tahun lepas. (Bo paling kiri sekali)
Pada pendapat peribadi saya, Apex ni seorang yang down to earth, budi bahasa dan agak peramah. Saya sendiri pernah jadi "supir" dia tahun lepas. Sempatlah juga berborak dengan dia tentang pasukan Kelantan, Harimau Malaya, dunia bolasepak sehingga kereta apa yang dia drive. Masa photoshoot pun dia banyak bergurau dengan kami, attitude masa photoshoot pun memang professional dan nampak komitment bila dia pun bagi idea untuk pose-pose. 

Mungkin sebab profile tinggi macam artis yang buat orang nak tahu apa perkembangan baru Apex ini sehinggakan ada yang cuba sensasikan berita. Apa-apa pun, di harapkan ada perdamaian di antara Apex dan Nara walaupun sebenarnya Nara hanya kecewa dan tak lebih dari itu.

P/s: Malu betul malam photoshoot tu sebab pakai jersey Holland. Sorry Apex.

Saturday, January 7, 2012

Dahaga weihh...

Kaisan suka minum soya
Kalau korang perasan, sekarang makin panas hari-harinya kalau nak di bandingkan sebulan yang lepas. Walaupun ada sesetengah negeri lain especially di Pantai Timur yang masih mengalami musim hujan dan banjir, rasanya negeri-negeri Pantai Barat ini makin panas pulak. 

Paling penting masa time panas-panas ini kena banyak minum air terutama sekali air kosong. Kita hilang air masa bernafas, berpeluh, buang air dan bercakap pun guna air. Air liur. Betul tak? Penting tu kena minum air.

Kalau lelaki sebaik-baiknya 3 liter sehari atau 13 gelas. Saya pun tak terminum banyak tu. Selalunya satu hari mungkin satu botol besar Coke. Tapi bukan minum Coke lah. Purata dalam 2 liter kot sehari. Oklah tu.

Kalau perempuan pulak, sebaik-baiknya 2 liter. Minum air untuk orang perempuan especially lagi penting sebab boleh control mood. Saya perasan kalau orang perempuan yang kurang minum air mesti gelisah atau suka meragam tak tentu pasal atau tentang hal-hal kecil. Pfft..

Itulah pentingnya kena minum air. Terbaik sekali kalau air kosong. Elakkan minuman bergas, bergula dan air batu. 

P/s: Korang cukup tak minum air?


Thursday, November 10, 2011

Diam kalau takde apa-apa yang elok untuk cakap


Pernah sekali dalam perjalanan balik dari kerja, boleh terlepas geram pulak kat sorang brader superbike. Saya turunkan tingkap, lepas tu cakap benda yang tak berapa elok sebab dia potong betul-betul depan kereta sampai kena emergency brake. Ikut perasaan time tu, terus cakap je benda yang terlintas.

Paling best, kena pulak berhenti kat lampu isyarat. Brader tu datang sebelah kereta saya tanya apa yang saya cakap tadi. Cakap kat dia apa yang tak puas hati & dia pun tak puas hati apa yang saya cakap. Nasib baik dia jenis boleh terima bincang. Lega. Mahu kena hempuk dengan helmet.

Kadang-kadang lebih baik tutup mulut dan jangan cakap benda pertama yang terlintas kat otak. Sebab mulut badan binasa. Peringatan untuk sesiapa yang singgah-singgah kat sini.

P/s: Kalau nak marah orang pun, tengok-tengok dulu kalau ada lampu isyarat kat depan.

Wednesday, July 20, 2011

Lebih Baik Diam Dari Menyesal


Kadang-kadang mendiamkan diri lebih baik dari cakap benda yang kita akan menyesal kemudian. Kalau boleh guna duct tape tu, dah lama dah nipis satu roll tape tu.

Mungkin belum matang, mungkin tak reti nak appreciate tapi sebab kita lebih tua dan perlu lebih kuat, kenalah sabar dan terus diam. 


It's the best for everyone.

Thursday, July 14, 2011

Harimau Malaya Kena Boo Masa Lawan Arsenal Semalam di Tempat Sendiri? Betul ke?

Berbaloikah kemungkinan kehilangan khidmat Aidil Zafuan untuk perlawanan Singapura nanti?
Perlawanan semalam dah selesai. Rasanya Arsenal pun dah berangkat pergi destinasi seterusnya dalam Far East Tour 2011 mereka. Tapi perlawanan semalam masih lagi menjadi bualan peminat-peminat bola sepak. Ada yang kata skud Harimau Malaya kita kena "boo" dengan rakyat Malaysia sendiri di dalam stadium sendiri. Betul ke ni?

Sedih pulak mendengar benda ini boleh terjadi kat pasukan kita. Korang jangan cepat lupa, pasukan yang pakai jersey kuning semalam tu JUARA ASEAN! Pasukan inilah yang korang semua sokong dan banggakan apabila Safiq Rahim menjulang Piala AFF akhir tahun lepas. Dari gambar-gambar, nampak lebih macam Stadium Emirates dan bukan rupa macam Stadium Nasional Bukit Jalil dah. Penyokong lagi gemar pakai baju Arsenal berbanding jersey Malaysia. Kecewa.

Pasukan Malaysia membanggakan negara
Pada aku, perlawanan semalam tiada makna. Maksud aku, ia hanyalah perlawanan pertunjukan dan coach K. Rajagobal gunakan sebagai pemanas badan. Selain it, perlawanan semalam juga sekadara untuk kutip experience lawan dengan team yang memang skill dan teknik yang lebih superior dari kita. Pemain Malaysia pun boleh belajar teknik dan dari cara Arsenal control game semalam. 

Arsenal jauh lebih hebat. Pasukan kita pulak masih lagi dalam proses kebangkitan selepas berapa tahun berada kat bawahan. Peminat patut berilah sokongan pada pasukan kita, tak kiralah team mana yang datang sekalipun. Bukanlah kata tak boleh pakai jersey team kelab yang disokong, tapi cuba tunjukkan pada pasukan yang datang kita bangga dengan skuad Harimau Malaya kita. Mungkin boleh mula dengan sabtu ini masa Malaysia lawan Liverpool.

P/s: Betul ke lagu "Negaraku" pun tak dimainkan semalam sebelum perlawanan? 

Saturday, July 2, 2011

Saudara Eyriqazz pemberi semangat dengan check RM 5K

Gambar ihsan dari Eyriqazz.com
Happy dan kembali bersemangat aku bila membaca entri terbaru dari saudara Eyriqazz. Entri terbaru "My Biggest Cheque from Nuffnang" membuktikan yang blogging bukan hanya dapat memberi kepuasan sebab dapat meluahkan apa yang kita fikirkan, ideas yang kita ada dan juga just nak cerita apa yang berlaku dalam hidup kita tapi dapat bagi pulangan dari financial.

Sebab apa entry saudara Eyriqazz ini bagi semangat pada aku? Aku seperti orang lain perlu mencari income sampingan untuk memberi keselesaan hidup pada family aku. 

Ingat tak pada entri aku pada 2-3 hari yang lepas bertajuk "Pentingnya ber " Networking" dengan Bloggers Lain" ? Dalam entri tu aku ada mengatakan yang bloggers lain boleh menjadi inspirasi kepada kita. Inilah bukitnya. 

Aku nak ucapkan tahniah kepada saudara Eyriqazz sebab bukan mudah untuk meneruskan semangat blogging dengan menguruskan hal kerja, keluarga dan anak kecil sebab aku juga ada anak kecil dan kerja yang tak habis-habis. Now I am inspired and motivated.

Thursday, June 30, 2011

Pentingnya ber'Networking' dengan bloggers lain

Selalunya bloggers "blogwalking", "singgah blog" dan meninggalkan komen pada entri bloggers lain pada blog mereka. Semua ini di lakukan sebagai marketing strategy supaya trafik yang lebih banyak dan lebih konsisten untuk blog masing-masing. 

Aku pun admit strategy ini pun aku buat juga tanpa segan silu, tapi aku semenjak dua menjak ini sedar kalau bina hubungan dengan bloggers lain banyak lagi benefits  boleh dapat selain trafik. Mesti ada sebab lain kita buat "networking" dengan bloggers lain.

Inspirasi


Pernah tak jumpa tajuk entri "Dapat lagi check! Yeahoo!" atau "Trafik tiba-tiba naik. Sukanya aku!" atau "Aku muncul di majalah Manggis"? Bila kita baca atau nampak tajuk entri macam ini, mesti kita terus rasa nak baca. Mungkin masa tu kita cuba mendapat extra income dari blogging atau menaikkan trafik pada website/blog atau cuba menjadi blogger famous macam Hanis Zalikha, Beautifulnara atau Justkhai.

Sebab apa kita interested nak baca? Sebabnya kita nak be "inspired" atau mendapat inspirasi untuk mencapai   apa yang kita hajat. Kita pun boleh bagi inspirasi pada orang melalui blogging kita. Tak perlulah sehebat Dato' Fadhilah Kamsah mahupun Dr Azizan Osman ataupun Dr. Phil. So, bila kita berjaya, kita juga boleh motivate pembaca kita untuk berjaya. Bila pembaca itu rasa motivated, insya'Allah dia akan datang lagi.


Memberi semangat kepada bloggers lain

Kadang-kadang kita ada baca kawan-kawan bloggers menghadapi kesusahan, kehilangan orang tersayang atau baru terkena kegagalan. Selalunya aku akan meninggalkan kata-kata yang mungkin boleh menaikkan semangat atau bagi comfort pada blogger tu. Bloggers must stick together.

Peluang

"Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia kita tidak tahu". Itulah kita harus bersedia dan cuba menggunakan peluang untuk lebih rapat dengan bloggers lain untuk mendapatkan peluang untuk maju atau mendapat manfaat dan mungkin juga kita pun boleh beri peluang kepada orang lain.

Contohnya kalau kita buat entry "Siapa tahu mana nak dapat cupcakes yang sedap tapi harga berpatutan?" Mungkin kebetulan kita memang buat cupcakes dan kita boleh cuba offer product kita. Bukan ke peluang tu?

Apa lagi ye benefits blogger networking?

Thursday, June 23, 2011

Kalau lebih pun tak bagus juga

Teksi di Lembah Klang lebih banyak dari di New York?

Akhbar The Malay Mail semalam ada mengatakan jumlah teksi di Lembah Klang adalah lebih dari di New York, USA. Setakat Mac tahun ini, terdapat 37,000 teksi di Lembah Klang berbanding 13,237 teksi di New York. Mungkin baguslah ada banyak teksi di atas jalanraya di Lembah Klang, tetapi quantiti yang banyak tak menjanjikan quality service yang bagus. Mesti ramai yang setuju kan? Bukanlah aku nak meletakkan SEMUA pemandu teksi dalam kategori BERMASALAH ini, tetapi di sebab segelintir yang kurang berdisiplin , yang lain pun terkena tempiasnya.

Di antara rugutan yang selalunya datang dari orang ramai:

  • pemandu teksi enggan menggunakan meter dan mengenakan caj tinggi.
  • enggan membawa penumpang ke tempat tujuan di sebabkan alasan-alasan tertentu.
  • pemandu teksi menghisap rokok semasa memandu.
  • kelakuan kurang sopan di tunjukkan oleh pemandu teksi.
Mungkin ada lagi rungutan lain tetapi tak perlulah di panjang-panjangkan lagi. Bukanlah nak mengatakan service teksi di New York Yellow Cab Services adalah lagi bagus (aku personally rasa pemandu sana pun ada cacat celanya) cuma kita selalu sangat dengar tentang kekurangan pemandu teksi kita.

Yellow Cab Services di New York yang terkenal
Mungkin pihak kerajaan atau pihak berkuasa melakukan "screening" dahulu sebelum memberikan permit pemandu teksi. Mungkin juga pemandu teksi perlu di berikan latihan (di wajibkan) oleh syarikat teksi yang mengambil mereka. 

Tindakan denda atau membatalkan permit juga mungkin perlu dilakukan. Walaubagaimanapun, sesuatu haruslah dilakukan untuk meningkatkan mutu servis teksi kita. 

Perkhidmatan teksi adalah penting dalam public transportation negara kita serta mereka adalah duta negara kepada pelancong-pelancong yang datang ke negara kita.

So, apa pengalaman korang dengan teksi dan rasanya macam mana nak meningkatkan mutu perkhidmatan teksi kita?

P/s: Tengah hari tadi ada teksi menolak bawak aku pergi ke Subang dari Kota Damansara sebab kononnya jauh. 

Thursday, June 16, 2011

Pandai-pandailah buat sendiri

Kaisan tengah makan carbonara dengan bergaya

Aku perasan anak aku Kaisan ni memang suka buat kebanyakan benda sendiri. Minum, makan, tukar channel ASTRO & mandi pun dia nak buat sendiri walaupun mandi besen. Jangan risau, aku dan mama sentiasa ada masa dia mandi. Baru 14 bulan umurnya. Memang seronok dia belajar benda baru dan membesar setiap hari.

Tengok telatah dia nak buat semua benda sendiri mengingatkan aku yang kalau kita nak maju atau kehadapan, tiada siapa yang boleh bawa kita ke situ selain kita. Kita sendiri kena buat dan belajar macam mana nak buat supaya maju. Fikirkanlah.

P/s: Saja nak buat entry motivasi. Motivasi pada diri sendiri.

Monday, June 13, 2011

Bloggers emotional dan blog tak guna otak...

Tekejut aku 2 minggu lepas sebab kena panggil dengan someone yang ada authority dan kena tegur pasal status yang aku letak pada status aku. Pelik juga aku sebab benda yang remeh macam tu pun boleh jadi isu. 

Apa yang aku letak pada status aku tu tak perlulah aku mention kat sini. Takdelah di tujukan pada sesiapa pun. Aku letak pun sebab aku rasa disappointed dan down masa tu. Tapi biasalah manusia, lagi-lagi yang kononnya rasa dia in charge of semua benda (dan orang). Pada  aku, dia yang emotional dan ikut perasaan sebab dia tak tanya pun sebab apa aku letak status message tu. 

Statement yang buat aku terkejut, dia boleh kata "aku tahu korang punya bloggers mentality. Mesti nak balas balik melalui blog. Kalau kau tulis apa-apa yang tak elok, aku akan make sure kau regret". Hohoho, a really strong statement dari seseorang yang percaya pada berani bersuara (freedom of speech). Pada aku, poser saje dia ni.

Betul ke bloggers menulis dengan emosi saja dan tak menggunakan akal bila menulis? Statement dia tu macam nak kata bloggers tak berakal dan menulis blog tanpa sedar effect dan kesan blogging. Bloggers memang diakui ada yang menggunakan emosi, tetapi bila cuba nak generalized semua bloggers sama, then kau dah salah. Time aku menulis entry ni pun ada sikitlah perasaan nak tulis benda-benda tak elok untuk ditujukan pada orang tu tetapi aku rasa tak perlulah aku buang masa pada orang macam tu. Mungkin ada yang akan kata "takutlah tu nak tulis apa-apa sebab dah kena warning". Bukan takut, tapi fikir its no use wasting my time on a useless issue.

Satu perkara yang bagus lepas aku dengar statement tu, aku sedar aku perlu lebih bijak dalam memilih masa untuk blog dan kena pandai pilih masa untuk ambil risiko kalau nak blog about something yang maybe ada menyentuh emosi. 


At the end of the day, what you say shows what type of person you are. So bloggers, please jadi lebih bijak tetapi control emosi apabila blogging.


Sunday, June 12, 2011

Cartoons are not the same as they used to be

This morning while I was having my bowl of cereal, I was watching Mickey Mouse Clubhouse with my son. I thought to myself, that these are very clean and safe cartoons that kids are watching these days.


These are usually the shows that I let my son watch, which mostly are from Playhouse Disney (will be Disney Jr on 1st July). Handy Manny, Chuggington, Special Agent Oso, Imagination Movers and Mickey Mouse Clubhouse are some of the shows that will keep my son glued to the tv.

The shows that I watched when I was a little kid with a bowl of Lucky Charms on a Saturday morning (those were the golden days, miss em) are kinda like these


Silverhawks, Mask, Transformers, Voltron (the lions version and not the other spinoffs) and thundercats are my top 5 pics. I know there are others like G.I. Joe, He-Man, Bravestar and the list goes on. These cartoons, which were affectionately more known as Saturday morning cartoons were very rough and keeps you wanting more.

Maybe I'm a bit old these days but gimme a bowl of cereal and a good Saturday cartoon, I'll be happy. In the meantime, I'll try to educate my son on the joys of cartoons of yesteryear when he is a bit older.

Friday, June 10, 2011

Tips menjadi kaki kipas yang berjaya (without being too obvious)



Orang yang jenis kaki kipas bos di ofis memang antara golongan aku anti selain yang anti-sosial (tak reti nak bercampur dengan officemate yang lain), jenis masuk bakul angkat sendiri dan juga yang terlalu self confident dengan kemampuan diri sendiri. 

Tapi dalam dunia pekerjaan yang kompetitif dan sengit, office politics dan skill mengipas juga penting. Ini antara beberapa cara (dari pemerhatian aku di ofis) untuk jadi kaki kipas berjaya tanpa buat orang lain menyampah kepada kita:

1) Buat/jaga bos kita supaya nampak bagus pada mata orang lain
  • jangan lupa bos kita pun mesti ada mengipas pada bos dia. Basically, cuba elakkan dari mengata perkara buruk atau kritik bos kita pada orang lain. Kesannya lebih buruk pada kita dari bos kita. 
  • jangan sesekali betulkan kesilapan bos kita di depan orang lain. Buruk padahnya monyet.
2) Sesekali (jangan selalu) belanja bos makan ataupun bawa minuman kegemaran dia.
  • yang ini kena pandai sikit. Kena ada skil. Bila nak belanja tu, ajaklah satu atau dua orang lain. Kena cover sikit walaupun kena byar lebih. Bak kata pepatah "invest now, for a better future".
3) Sentiasa tahu perkembangan syarikat & tugas bos walaupun tiada kaitan dengan kita.
  • ini effort kena bagi lebih. Walaupun kerja kita pun tak habis, kenalah tahu hal-hal ini especially tugas bos dan projects dia. Ini supaya kita boleh jadi sumber rujukan pada dia. Munkin sekali dua tu kenalah kita tonjolkan character ni, lama-lama kita akan jadi orang harapan bos tu.
  • tapi ada risiko, takut dia "taichi" kerja dia pada kita. Becareful!
4) Jaga relationship dengan officemates yang lain
  • ini aku rasa amat penting. Sibuk-sibuk kipas bos, tapi orang sekeliling cakap belakang dan kutuk baiiikk punya. Kena jaga perasaan dan hubungan dengan orang-orang bawahan sebab manalah tahu diorang ni mungkin jadi bos kita. 
  • tak naklah nanti lunch duduk makan sorang-sorang. Betul-betul loser kalau jadi macam tu.

5) Minta advice bos tentang sesuatu walaupun hal peribadi
  • tujuan tip ini ialah untuk buat bos tu rasa dia hebat. Cara terbaik untuk fast-track benda ni berlaku ialah lepas bos kita bagi advice, kita tambah ayat ni "Saya dah agak dah bos boleh bagi advice terbaik", walaupun advice tu anak saudara aku yang 8 tahun pun boleh bagi.
  • risiko tip ini ialah nanti bos tu ingat kita ni pulak yang tak pandai. Semua benda nak tanya dia. So, buatlah ikut timing. Jangan kerap sangat.
Aku rasa ada banyak lagi cara untuk jadi kaki kipas tapi semasa aku mengarang benda ni pun buat aku rasa menyampah. Pandai-pandailah menggunakan tips ini (kalau nak) dan cubalah jadi kreatif dan cuba cari cara lain juga. Good luck!

P/s: Aku still pegang teguh pada kata-kata "work hard & work smart" dan juga rezeki itu di tangan Allah.


Wednesday, June 8, 2011

Mungkin aku dah tak nak jadi robot korporat

Tadi aku duduk di cubicle kecik aku, ada sikit masa untuk aku berfikir, termenung kejap dan tengok sekeliling office. "Sampai bila aku nak kerja makan gaji ni?". Itu yang aku terfikir. Memang safe kalau kita makan gaji ni. Akhir bulan check cimbclicks ke maybank2u ke dah ada dah gaji. Alhamdulillah. Tapi sampai bila kita kena ikut telunjuk orang?

Tapi apa pilihan untuk cari rezeki? Startup bisnes sendiri? Freelancing? Provide services? Mungkin boleh memandangkan banyak juga peluang kat luar tu. Kena pandai cari lubanglah bak kata orang. Bila kerja sendiri ni, masa boleh jadi kawan kita & boleh jadi lawan kita. Kalau yang rajin tu, insya'Allah rezeki akan datang melimpah ruah. Tapi kalau malas, faham-fahamlah sendiri.

Cuba korang fikirkan. Sampai bila kita nak macam ni?

Tuesday, June 7, 2011

Foursquare...bahaya atau tidak?

Pada owners smartphones macam Blackberry, iPhone dan sesetengah Nokia mesti ada yang download app Foursquare (foursquare.com). Mula-mula aku dulu pun takde heran sangat pada app ni tapi sejak dapat guna Blackberry 9300 3G pemberian company untuk testing network dan hal-hal kerja, aku pun addicted sekali.

Tiap-tiap kali jumpa aje tempat baru mesti nak "Check in". Sikit-sikit nak "Check In". Bila kita "Check In" ni, Foursquare app ni akan memberitahu kawan-kawan kita tentang kedudukan kita samada through Facebook, Twitter atau Foursquare sendiri. 

Kalau selalu "Check In" kat satu tempat, boleh jadi Mayor (Datuk Bandar). Kalau jumpa tempat baru atau contohnya pertama kali "Check In" car wash place, dapat pulak Badge.


Foursquare badges..lagi banyak lagi bagus...

Tapi baru-baru ini ada kawan aku tegur tentang asyik sangat dengan Foursquare. Ada bahaya juga kalau kerap sangat beritahu orang tentang kedudukan kita bila "Check In". 

Aku bagi contoh, katakanlah kita Check In kat bank, kalau ada yang berniat jahat and follow pulak Twitter or FB kita, mungkin dia boleh anticipate pergerakan kita untuk merompak. Betul tak?

Fousquare juga di katakan menjadi alat penting untuk stalkers. Maybe stalker tu menjadi follower pada FB atau Twitter kita. Mana kita tahu kan? Kita suka bila ramai follower Twitter kita tapi kita tak kenal pun orang tu.

Tujuan entri ini ialah untuk aku mendengar pendapat korang. Bahaya ke tidak Foursquare ni? Macam mana nak kurangkan risiko kalau still nak guna? 

Tuesday, May 24, 2011

Who says blogging is a waste of time?

Courtesy of eyriqazz.com

With the rising living cost these day, most of us try to find ways to obtain extra income. But the trick is, how to obtain more income while enjoying what we do? Most of us have our daily jobs that we already hate. If we don't do our day jobs, then we don't eat. It's simple as that.Those that do what they love and make a living out of it, I hate you guys. No, just kidding. Well, I'm not. I do really HATE you guys.

www.eyriqazz.com
Nuffnang's featured blogger for May, Eyriqazz just achieved earnings of RM4k for May. You can read his entry on this here.

I have been reading his blog quite some time now and I find him to be an honest, clear and friendly blogger. His entries makes his readers part of his experiences and also informative. On top of that, he always get invitations for Nuffnang events.

He is surely proof that it pays to blog. Other bloggers that are known to be paid well and are considered celebrity bloggers are Red Mummy, Kenny Sia and Hanis Zalikha to name a few.

But blogging is first and foremost must be done with passion and interest. If driven by the monetary side of it, then you won't go far.

Sunday, May 1, 2011

Pippa stole Kate's thunder?

After the dust had settled on the royal wedding on Friday, a new star has been formed. Well, it was not on purpose. Some people are saying that Kate's (or now Catherine's) sister, Pippa Middleton might have stole her older sister's thunder on her big day.

This might be hard to be done as not every day you can say you are marrying a prince but Pippa might have done it. You be the judge.

Ads by Nuffnang