Pages

Friday, February 26, 2010

Al Fatihah Untukmu Wahai Kawanku

Al Fatihah aku sedekahkan pada kawan ku, Mohd Shukor Tahir yang telah menyahut seruan Illahi pada hari Khamis, 25hb Februari 2010

Semoga roh saudaraku ini di tempatkan di kalangan mereka yang beriman. Amin.

AL-FATIHAH


Read more in Berita Harian~


Tuesday, February 23, 2010

Bahasa Melayu or English to Blog?


Aku buat pemerhatian trafik ke blog aku ini, kalau aku buat entry dalam bahasa Melayu, ramai juga yang tinggalkan komen. Bila banyak komen yang di tinggalkan (takdelah banyak mana, lebih dari 5 pun dah cukup bagus) bermakna ramai yang baca. Tapi bila aku buat posting dalam English, kurang pulak komen yang dapat bermakna tak ramai yang berminta membaca. Mungkin juga sebab entri aku tu membosankan untuk di baca, tak tahulah.

So, aku decide untuk selang seli between posting dalam bahasa Melayu & English. Kadang-kadang aku buat bahasa rojak atau mix both languages. Maybe some people akan kata merosakkan bahasa, tetapi aku tak berapa setuju dengan pendapat tu. As long as apa yang aku nak get across di fahami, then good enough untuk aku.

 Bahasa rojak ke rojak buah lagi sedap?

Aku jarang jumpa bloggers Melayu yang totally blog dalam English. Adik aku blog guna English & dia nak tutup blog dia (www.braincellkilla.blogspot.com) sebab katanya tak ada yang nak baca. Ada juga aku cakap pada dia kalau nak get more readers, kenalah tukar berblogging dalam bahasa Melayu. 

Pada aku, jika kita blogging in English, kita ada peluang untuk dapat readers from outside Malaysia. Blogging dalam English pun boleh tolong kita improve pemahaman English dalam hidupan harian dan bukan aje dalam kelas atau di sekolah.

Pernah tak korang fikir macam tu? So, apa pendapat kawan-kawan bloggers tentang bahasa dalam berblogging?? Bahasa Melayu? English? Suka hati bahasa apa nak di guna??

P/s: Minta maaf jika rojak bahasa yang aku buat ni tak berapa sedap. Kuah rojak tak cukup pedas kot?


Sunday, February 21, 2010

Burger Hunt: Carl's Jr Charbroiled Burgers @ One Utama Damansara

 Carl's Jr. One Utama Damansara

My wife & I went to One Utama Damansara yesterday to start shopping for baby stuff. Got to get the shopping done before she gets too big (she is already quite pregnant now, 7 months to be exact) and it's in a nice way of bigness (is there such a word?). We took some time out for lunch and the wife being a virgin to Carl's Jr, so we headed that way. Which way? Carl's Jr lah wei...hehehe...yeah, lame joke. Tough crowd.

This is my second trip to Carl's Jr (first was at Mid Valley, thanks to Hanafi) and the wife's first, so she took quite a while to "study" the menu. Finally, she decided on the Chicken Crispy Combo (RM 17.20) and I tried the Portobello Mushroom Combo (RM 22.90). I got an additional 10% discount using my UOB One credit card, great! 

free refills....i like!!!

They gave us our order number (to be put on the table) and told us to wait for our orders to be sent to our table. The funny thing was, the person sending our order had to wait for us because both of us took our sweet time to fill up our drinks at the drinks station.
Crispy Chicken & Portobello Mushroom
The burgers were juicy and fresh but a little bit smaller than the last time I remember. Carl's Jr fries could give McDonald's fries a run for their money. I particularly like the free refills that are not limited to just Coca Cola (like McDonald's).

The wife could not contain herself for her first bite and I just managed to get a shot in.

See how big her smile is....

Back to the burgers, my words won't do them justice. So, here they are.


Will surely come again to Carl's Jr. to try out the other burgers, sandwiches and the intriguing Chili.



Terbukti!!! Tajuk sensasi memainkan peranan. Posting di Innit @ Nuffnang


Aku saja bukak innit@nuffnang sebab nak baca-baca entri yang terbaru. Aku suka tengok-tengok kat sini untuk belajar cara berblogging untuk naikkan lagi blog aku yakni Bo Is A Nerd.

Tapi aku terkejut entri aku yang agak budus boleh termasuk Top 10 Innit. Tolong lah nang kalau sudi http://innit.nuffnang.com/view.php?id=184358

Ini dah kali ke-5 posting aku masuk Top 10 Innit. Pada aku, masuk Innit tolong sedikit sebanyak menaikkan traffic kita. Lagi satu, boleh kita kenal blogging style orang lain.

So, rajin-rajinlah kawan-kawan melawat Innit sebab lagi banyak kita belajar dari orang lain (blogger lain), lagi bestlah blog kita nanti, insya'Allah.

Keep on blogging guys!

Saturday, February 20, 2010

Berapa baru nak cashout Nuffnang earnings?

 Gambar ihsan dari kancilbiru

Selalunya bila kita dah tengok earnings Nuffnang dah lepas RM50, kita dah gatal tangan nak cashout. Tapi bila fikir balik, macam tak best pulak tengok dapat cheque nanti dapat RM 49 aje (seringgit Nuff dah ambil untuk processing fee). Betul tak? Kalau amount sekurang-kurangnya ratus-ratus memang lah lagi seronok dan teruja. Nak update blog pun lagi bersemangat sampai meleleh-leleh keluar telinga.

Aku selalu cashout monthly sebab nanti tahulah at least tiap-tiap bulan ada jugaklah nak buat simpanan ke buat bayar-bayar bila sesak-sesak ke. Selalunya lepas lah earnings tu untuk aku bayar Streamyx dengan ASTRO.

 Nak buang movie package dari ASTRO...cerita-cerita tak best..

Tapi aku nak kasi tukar sebab aku rasa kalau biar dia "grow" pun ok juga. Macam orang selalu kata, sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Sekali cashout RM 1 ribu..hahaha....in your dreams Bo!

So, apa pendapat korang tentang berapa amount yang paling best untuk cashout? Cecah RM50 terus cashout atau biar dia jadi ribu riban?

Aku hampir di baham singa

Aku bersyukur aku masih hidup selepas kejadian ngeri ini...




Friday, February 19, 2010

Mana lagi best...hadiah ke duit?


Apa yang korang nampak kat atas tu ialah benda yang aku akan kena cari minggu ini dengan wife aku yang masih lagi bersemangat nak pergi shopping walaupun dah 7 bulan mengandung. Gagah lagi tu. Hebat betul tarikan shopping pada wanita.

Berbalik pada entri kali ini. Tiap-tiap kali kalau ada wedding mesti persoalan ini timbul. Nak bagi duit ke nak bagi hadiah? Duit ke hadiah? Picture frame ke angpow RM 30? Masa wedding aku dulu, dengan tanpa segan silu aku memang mintak kawan-kawan bagi duit dari hadiah sebab nanti mesti ada yang bagi hadiah berulang-ulang. 

Kalau korang tak tahu apa maksud hadiah berulang-ulang ini, dia adalah hadiah yang sama jenis seperti mendapat dua sandwich maker warna putih berjenama Pensonic atau dapat sampai empat foto album. Hadiah-hadiah ini akan ku recycle pada majlis kahwin yang aku pergi. Kesian pasangan yang tak berdosa tu. Tak pasal-pasal dapat hadiah reject. Minta ampun.

Aku dapat dua biji sandwich maker jenama Pensonic ini, siapa nak lagi satu?

Sebab itu kalau ada majlis kahwin aje mesti aku bagi duit. Senang dan rasanya pasangan pengantin pun suka. Macam dapat duit hari raya pun ada juga. Part hadiah kita biarkan pada orang lain sebab memang ada orang bagi hadiah kahwin. 

Tapi bagi hadiah kahwin pun seronok juga sebenarnya. Mesti pengantin seronok juga dapat koyakkan bungkusan yang orang bertungkus lumus  beli dan bagi pada orang kedai Memory Lane untuk bungkus. Jangan tipulah kalau ada yang mengaku masih lagi bungkus hadiah.

So, apa yang paling best? Bagi hadiah ke bagi duit?

Wednesday, February 17, 2010

Ada Apa Dengan Australia?? (Mind Your Own Business Australia)


Hari ini 300 orang rakyat Malaysia yang di ketuai oleh Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin dan di sertai ahli-ahli Pemuda MIC, beberapa organisasi bukan kerajaan (NGOs), bloggers serta rakyat Malaysia yang lain telah mengadakan demonstrasi bantahan terhadap campur tangan Australia dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Satu memorandum di hantar ke Suruhanjaya Tinggi Australia dalam membantah tindakan 50 ahli Parlimen Australia yang "menyuruh" kerajaan Malaysia gugurkan kes liwat terhadap timbalan bekas PM Malaysia itu dengan menghantar memorandum kepada Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra pada hari Jumaat lepas.

Memorandum yang di serahkan kepada Duta Australia, Penny Williams itu juga inginkan 50 MP Australia itu meminta maaf pada kerajaan Malaysia dan rakyatnya di atas sikap kurang ajar mereka.

 

Tindakan kurang ajar 50 ahli Parlimen Australia ini seperti nak kata sistem kehakiman Malaysia ini tak boleh di percayai. Walaupun aku pun tak mampu untuk komen panjang tentang kes liwat Anwar ini, tapi orang-orang asing ini (MP Australia) sepatutnya menjaga tepi kain diorang sendiri. 

Negara yang asalnya menjadi tempat pembuangan banduan British ini memang selalu suka masuk campur dalam hal-hal dalaman Malaysia. Begitulah pemikiran 50 MP ini yang bernenek moyangkan banduan-banduan terkutuk. So, tak heranlah mereka boleh bersikap biadap sebegini.

Kenapa nak masuk campur hal dalaman Malaysia? Ada apa dengan Australia?



Monday, February 15, 2010

Console Wars..PS3....Wii.....Xbox 360


Sejak PS2 aku dah tamat perkhidmatan (rosak sebab lanyak Winning Eleven je memanjang) dia tahun lepas, aku masih belum dapat mencari penggantinya. Mesti ada yang kata membazir aje beli benda nih, buang duit dan buang masa. Tapi pada view aku, kalau ada anak-anak saudara datang, bolehlah biar derang layan game dari memekak dan berlari-lari dalam rumah.

Berbalik pada tujuan asal aku letak posting nih. Aku tahu sikit-sikt aje kelebihan setiap console nih. Aku malas nak buat research sangat. Baik minta pandangan orang lain. Ini apa yang aku tahu:

Nintendo Wii
User interaction memang paling best sebab boleh detect body movement. Bagus untuk group and family activites.

Microsoft XBOX 360
Gambar cun. Saingan terdekat PS3. Pilihan game banyak.

Sony Playstation 3
Leader dalam game console sekarang rasanya. Gambar superb sebab guna Blu Ray technology.

Itu aje yang aku  tahu. Harga, senang atau tak dapat game dan ketahanan semua aku tak tahu. 
Nak mintak pendapat kawan-kawan blogger kalau ada yang ada info.....

Lama tak berentap PES dengan adik-adik...





It's an early start to the day & holiday..but she is not complaining...

Got up at 6 today eventhough its a holiday.....
Brushed my teeth, cleaned my face a bit...
Did my subuh prayers and got ready to send my wife to the office...
Yup...she is working today & tomorrow...why??
Because her company follows the American calender as its an American company.....

In the time I woke up, cleaned up myself & got ready, not a single whine or complaint came out of her....
She just got her stuff together and made herself cute a usual......
She is already 7 months pregnant, ankles swollen, tired and all...
But she is ready for work with a smile.....
That is my wife....

Sunday, February 14, 2010

Wahai Saudara Islamku, Tak Perlulah Sambut Valentine's Day



Tanggal 14hb Februari setiap tahun, muncullah Valentine's Day atau Hari Kekasih. Aku tak pernah sambut Valentine's Day sebab dari dulu sedar ini adalah satu perayaan agama Kristian. Terdapat pelbagai version tentang sejarah Valentine's Day, so aku pun tak nak lah cerita.

Sebagai seorang Muslim, kita wajib menghindari dari menyambut perayaan ini. Mesti ada yang kata, "apa salahnya sambut, bukannya kita berdoa kat church ke, atau peluk Christianity ke". Alasan ini memang selalu aku dengar bila aku buat teguran. Tapi takpelah kalau tak nak dengar atau mengikut sebab aku pun sudah menjalankan tugas sebagai seorang Muslim,
Sebab-sebab seorang Muslim tidak menyambut Valentine's Day:

  1. Bukan hari kebesaran atau sambutan dalam Islam.
  2. Membawa kepada possibilty untuk berzina, seks dan melakukan perkara-perkara di laknati Allah S.W.T.
  3. Pembaziran wang sebab selalunya akan di beli flowers, chocolates, presents dan yang paling best, hotel room untuk melakukan projek. Nauzubillah.
  4. Mengelakkan akidah di gugat.
  5. Menjaga maruah diri dan nama baik keluarga. Ini ada kaitan dengan reason No 2 atas tadi. Kalau kena tangkap khalwat atau mabuk ke, parents dapat tahu, tak ke malu?
  6. Kenapa perlu suatu hari khusus untuk menunjukkan kasih sayang pada yang di sayangi? Tiap-tiap hari pun boleh tapi make sure kita berada dalam perhubungan yang sah dan halal. Ingat!
Bottom line is, Valentine's Day bukanlah sambutan seorang Muslim atau penganut Islam. Elakkanlah menyambutnya.

Happy Chinese New Year


 I would like to wish my fellow Chinese readers and friends a very Happy Chinese New Year!

Lawak Hari Ini: Budak-Budak Sekarang, Terlebih Pandai........

Disclaimer: Lawak jenaka ini hanyalah untuk gelak jadi bahan gelak tawa sahaja.

Rasanya budak sekolah ni nak isi borang kat sekolah dia. Semua dia boleh isi KECUALI ruangan "Bangsa".

Memandangkan ayahnya berbangsa Cina & ibunya berbangsa Singh (orang melayu dulu-dulu panggil Bai), maka inilah jawapan yang budak ni letak kat detail "Bangsa" tu....



Ishh...kesian budak ni ...hehehehe....


Saturday, February 13, 2010

Handphone...Handphone..........Pengalamanku dengan handphone

Handphone pertama aku Nokia 3210. Harga masa aku beli RM 550 & beli kat Pertama Kompleks. Itupun jenuh aku kumpul duit kerja part time catering tahun 2000, tahun pertama Diploma kat UITM Shah Alam. Memang hebatlah time tu rasa, lagi-lagi beli pakai duit sendiri.

Nokia 3210...old school

Sejak Nokia 3210, aku pakai Nokia 8210, kemudian Nokia 8250 (Butterfly), Nokia 7650. Aku curang pada Nokia kejap bila aku guna Sony Ericsson Z800i. Kemudian, bila Z800i telah tamat perkhidmatan 4 tahun, aku kembali pada Nokia. Aku sekarang guna Nokia E71.


Semalam aku terpaksa pujuk adik bongsu aku, yang masih sekolah menengah untuk membatalkan niat dia untuk beli phone Nokia X3 yang harganya RM 550. Phone lama kena curi kat asrama MRSM. Kalau duit sendiri takpe, tapi ini dia mengharapkan duit orang lain. Tapi apa-apa hal pun aku memang tak setuju budak-budak zaman sekarang guna handphone mahal-mahal. Kebanyakan function pun tak dia guna. Membazir aje.

Nokia X3

Kalau korang tertanya-tanya berjaya tak aku mengubah niat adik aku tu, yup aku berjaya pujuk dia beli phone yang lebih murah tapi masih lagi ada function MP3, camera & bluetooth. Cukuplah tu kan.

P/s: Bila dah mula earn duit sendiri nanti, along tak tanya. Janji.





Ads by Nuffnang