Pages

Tuesday, September 28, 2010

Happy Birthday August & September Babies!!!



Hari ni ofis Tune Talk menyambut hari jadi staff yang ber-hari jadi / birthdays (ada ke?) dalam bulan Ogos & September. Majlis-majlis macam ini yang membuatkan Tune Talk family close and very tight knit. Makanan, belon, hadiah-hadiah, gelak ketawa, makanan & makanan ada macam biasa.

Untuk mengelakkan aku melalut lebih2 lagi. Aku letak aje gambar sebab rasanya tengok gambar lagi best.

Banyaknya makanan!!!
Jason mengusha targetnya.
Main target aku....rendang! Terbaik!
Jason sudah bedal & larikan dirilah tu..

Mendengar ucapan Jason tapi semua dah tak sabar nak ngap
Pavan dengan hadiahnya
Vanitha with hers...
Usaha terbaik aku untuk menyorok muka

Nak bersuara tapi......


Sejak kebelakangan ni banyak benda aku nak bersuara. Ada yang agak private, ada yang kaitan dengan kerja & ada juga yang berkaitan dengan orang-orang sekeliling aku. Tapi sebab nak menjaga hati, terpaksalah aku pendamkan apa yang aku nak suarakan. Tapi sampai bila?

Thursday, September 23, 2010

Paramore Live in KL


Paramore is coming to Malaysia! To make it even sweeter the company I work for, Tune Talk (http://www.tunetalk.com) is the main sponsor! Lucky me. Maybe we will get to meet the band and get some autographed goodies. (Hope Jason Lo is reading this).

Paramore popular hits such as Misery Business, That's What You Get, Crush Crush Crush and their latest hit, The Only Exception from their new album, Brand New Eyes.

Paramore's Brand New Eyes album

The concert will be on 19th October 2010, a Tuesday (yeah, I know but I don't care. Half of the team at the office will have a valid reason not to come in). Venue will be National Stadium Bukit Jalil.

Tune Talk is also having their own promos such as:
  • get 20% airtime rebate when you purchase a ticket if you are a Tune Talk user. Meaning that if you bought a RM98 ticket, you will get RM19.60 airtime credited to your mobile phone. Nice huh?
  • stand a chance to win Limited Rock Zone tickets DAILY worth RM358 just by sending Paramore to 3333 after top up a minimum RM30 to you Tune Talk mobile number. Winners will be announced daily.
You can also buy tickets from:
Don't forget, 19th October 2010, Bukit Jalil National Stadium....PARAMORE!

So, what are you waiting for? Get yourself a Tune Talk sim card or book your number at www.tunetalk.com. I have already got mine and can't wait to rock on with Paramore.

Kebodohan Cinta

 Fazli dijatuhkan hukuman gantung sampai mati

Semalam keputusan perbicaraan pembunuhan adik Syafiah Humaira, 3 tahun telah di capai. Teman lelaki ibu adik Syafiah, Mohd Fazli Bin Jamil, 28 tahun telah di jatuhkan hukuman mati oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohtarudin Baki.

Allahyarham Adik Syafiah Humaira

Kes adik Syafiah Humaira di mana dia di dera berulang kali oleh bintang bertopengkan manusia ini & akhirnya meninggal dunia apabila di sepak & di belasah di padang bolasepak di hadapan orang ramai. Fazli mengatakan Syafiah mati terjatuh semasa mandi pada hari kejadian & juga pada hari kejadian dia (Fazli) mabuk & 'high' kerana mengambil ganja. Kedua-dua alasan tidak di terima oleh hakim.

Ibu pesalah dua kali pengsan setelah mendengar hukuman di jatuhkan, manakala ibu adik Syafiah masih mengatakan dia menyayangi & mencintai lelaki tersebut dan tidak menyalahkannya dalam kematian anaknya itu. Mereka mempunyai seorang anak berumur 18 bulan hasi perhubungan haram mereka.

Sepatutnya ibunya sekali patut di humban ke dalam penjara atau di rotan cukup-cukup. Cinta boleh membuatkan orang jadi bodoh & buta. Apa-apa pun, hukuman setimpal telah di jatuhkan dan kita semua hanya boleh mendoakan adik Syafiah di kalangan mereka-mereka yang beriman. Amin. Al-Fatihah.

Wednesday, September 22, 2010

9 ekor anjing adik-beradik peguam di bunuh

Anjing-anjing peguam bersaudara setelah di matikan oleh Pegawai Daerah Kuala Langat

Semalam, 9 ekor anjing adik-beradik peguam yang terlibat di dalam kes pembunuhan Datuk Sosilawati di Banting telah di matikan oleh Pegawai-pegawai Daerah Kuala Langat. Anjing-anjing itu yang terdiri dari 6 ekor Rottweiler, 2 ekor Dalmations & seekor Bulldog telah di matikan kerana ganas & menyerang haiwan-haiwan lain di dalam ladang yang menjadi tempat penyiasatan polis.

Bangkai-bangkai anjing di bawa ke tapak pelupusan Sungai Sedu untuk di tanam.

Tuesday, September 21, 2010

Is it hard to follow rules?

A cyclist not using the bike lanes

This was a picture I took of a motorcyclist just refusing to use the motorcycle lanes that are made especially for them along the Federal Highway. I have seen quite o few accidents where motorcyclist knocked down by cars when they change lanes.

Cannot blame the car drivers because they wouldn't expect cyclist to use the main road. They would expect them be using the bike lanes.  So, why just they cannot use the bike lanes provided for them and not endanger their lives and also others?

Wow..my luck..there is another one not following the rules

Thursday, September 16, 2010

Hot Dog ada, Pari Bakar ada, Ayam BBQ ada...macam-macam ada!

 
Seperti hari raya pada setiap tahun, keluarga besar aku di Taiping akan buat BBQ and pot luck pada malam raya ke-2. Memang seronok bila semua orang berkumpul sebab susah nak dapat kumpul semua orang due to komitment kerja, family, studies dan lain-lain komitment.

Master Chef Pak Teh Amir, Mak Teh & Asst. Chef Kimi

Setiap tahun juga BBQ akan di terajui oleh Master Chef, Pak Teh Amir. Pak Teh memang pakar bab masak. Rugi kalau siapa yang tak join kalau dia yang jadi cook-nya. Tahun ni di sebabkan aku terikat dalam menjaga si Kaisan, adik aku pulak mengambil alih sebagai assistant chef. Gadingan mantap kali ini.

Nur & Faten

Meja-meja & kerusi plastik setting baik punya kat depan rumah tok ni. Bagus juga rumah tok ni corner lot, boleh setting ala-ala kedai mamak. Pujian & penghargaan penyediaan tempat duduk & makan di beri kepada Paksu Zambri.


BBQ!

Berbalik pada aspek utama BBQ......THE FOOD! Ada ikan pari, ikan siakap, ikan kembung, ayam, udang, potato salad, mashed potato (siap dgn gravy lagi) & macam-macam drinks. Makanan dah best, crowd pun best, memanglah seronok raya di Taiping pada tahun ini. Burrpp...alhamdulillah...excuse me =P

Chefs starting the BBQ
ikan ada, ayam ada...
Sha menghiburkan makcik-makcik
Ikan Pari Bakar
BBQ in process
Terbaik!!!
Semua happy....& kenyang..burrrrppp..alhamdulillah.

Wednesday, September 15, 2010

Kaisan Beraya Sakan

Alhamdulillah. Tahun ini saya & isteri menyambut kedatangan Syawal bersama buah hati kami, Muhammad Kaisan. Kaisan baru nak masuk 5 bulan tapi dah pandai macam-macam. Eidu-fitri kali ini memang seronok tengok telatah dia lagi-lagi bila tok-tok, uncle-uncle & aunty-aunty dia berebut-rebut nak main-main dengan si Kaisan ni.

Gambar-gambar ni sempatlah saya ambil untuk kenangan Eidu-fitri pertama buat putera kami.

Bersama nenek di pagi Syawal
Atuk mencium Kaisan
Bermain kaki dalam perjalanan ke kampung Taiping
Pandangan tajam Kaisan
Keletihan
Bersama Tok di Rumah Nenek Ngah
Kita minum dulu! Lepas tu sambung kutip duit raya...
Gambar 4 generasi
Kaisan take over driving duties dari saya
Keletihan selepas beraya sakan. Selamat Hari Raya Kaisan =D


Tuesday, September 14, 2010

Adik beradik kembar di laporkan hilang hantar sms pada ibu

Ibu kepada adik beradik kembar 14 tahun dari Kampar yang di laporkan hilang beberapa hari lepas telah menerima sms daripada salah seorang anaknya yang berbunyi "jangan risau kami selamat". Buletin Utama tadi ada melaporkan perkara ini ada juga mengatakan mereka pergi bersama teman lelaki masing-masing. Ibu bapa teman lelaki mereka pun tidak tahu ke mana mereka pergi.

Yang menjadi persoalan aku, apa yang budak dua ekor ni nak buat selepas dah habis berseronok dengan pasangan masing-masing? Dan bila pula diorang akan decide nak balik ke pangkuan family? Selepas dah mengandung baru nak balik ke? Pada pandangan aku, budak-budak mentah yang hanya baru Form 2 ni patut di ajar cukup-cukup oleh orang tua mereka kalau kembali. Apalah nak jadi dengan bebudak sekarang ni?

Sunday, September 5, 2010

Majlis Berbuka Puasa Tune Group

Pada hari Khamis lepas, Tune Group (Tune Hotels, Tune Money, Tune Talk, ABL, Lotus F1 Team, KLEC, LCCT & Tune Tones) telah mengadakan majlis berbuka puasa kami di perkarangan Plaza Hamodal Seksyen 13 PJ.

Dapatlah semua warga Tune Group berkumpul untuk sama-sama berbuka puasa. Tetamu kehormat yang hadir seperti Datuk Seri Tony Fernandez, Dato' Kamaruddin Meranun, YB Mentri Besar Perak, Zambry Abdul Kadir, CEOs Tune companies dan seluruh warga Tune Group.

Tahun ini lebih meriah berbanding tahun lepas di mana semua dapat berkumpul. Selalunya masing-masing buat majlis berbuka sendiri.

Sempatlah aku dapat mengambil beberapa gambar untuk buat kenang-kenangan.

Sebelum kedatangan tetamu

Nyanyian dari penghibur majlis
Ucapan oleh Datuk Seri Tony Fernandez
Boss aku kat Tune Talk Jason Lo, macam biasalah menyanyi
Warga Tune Group yang hadir
Berbaris mengambil makanan, Aku, orang ke 5 sebelah kanan
Kerabu mangga
Ikan & Mixed veggies
Makanan lagi!
Kambing golek.....terbaik!
Datuk Seri & YB menderma Tabung Tune Group

Saturday, September 4, 2010

Dah bayar zakat fitrah anda tahun ini?







Aidilfitri dah makin dekat. Persiapan raya semua dah almost lengkap. Tiket balik kampung pun dah beli. Ada lagi ke benda yang tak buat lagi untuk Aidilfitr tahun ni? Zakat fitrah belum lagi? Haaa...kalau tak bayar zakat fitrah, tak gunalah persiapan raya tahun ni sebab zakat fitrah melengkapkan kesemuanya.

Tahun ni untuk Wilayah Persekutuan kadar fitrahnya ialah RM 7 untuk seorang. Macam aku sebab ada tanggungan (isteri & anak seorang), kenalah bayar RM 21.

Tunggu apa lagi? Pergi lah bayar cepat. Tempat pungutan boleh di jumpai di masjid, surau, pejabat pungutan zakat negeri & ada juga di sediakan di shopping complex.

Wednesday, September 1, 2010

Duit raya tahun ni berapa mahu kasi daaa???

Kita tengok sampul mana yang paling banyak nilainya!

Sejak aku mula bekerja 5-6 tahun yang lepas, aku mula di selubungi satu soalan besar (yang juga membawa isu-isu lain) yang agak memeningkan kepala setiap kali Syawal menjelma....berapa nak kasi duit raya??? 

Mungkin ada sesetengah akan fikir,"Kalau susah sangat, jangan bagi, nanti tak ikhlas". Betul juga. Ada juga yang akan fikir "Ala...setahun sekali saja, apa salahnya" Betul juga tu. Banyak juga faktor yang perlu di fikirkan bila datang bab nak bagi duit raya ni.

Berapa nak bagi setiap seorang ni??

Macam aku mudah sahaja untuk decide jumlah & siapa yang patut terima, iaitu:


  • Beri secara ikhlas supaya di berkati. Kalau bagi tapi dalam hati mengomel-ngomel, baik tak payah bagi.
  • Tengok juga pada peringkat umur & kategori. Contohnya, kalau dah kerja (walaupun single) tak masuk dalam list penerima. Dari segi jumlah pulak, yang sekolah rendah sederhana jumlahnya, sekolah menengah lebih sikit jumlahnya dan kalau ada yang datang beraya ke rumah tu, RM 1 + kuih-kuih ajelah ye.
  • Paling penting aku mesti akan beri ialah pada datuk, nenek serta kedua ibu & ayah saya serta mak & ayah mertua. Mereka ini yang banyak berjasa pada kita, so inilah masanya kita pula untuk sedikit sebanyak cuba membayar semula jasa mereka walaupun pada hakikatnya sampai akhir hayat kita pun tak terbayar.
  • Tak bagi duit tapi bagi hadiah. Ini untuk sesetengah yang kita tahu memang tak kisah terima duit (memang ada!) tapi lebih menghargai hadiah-hadiah.
Macam mana pun, bila nak beri sentiasalah ikhlas, dengan senyuman dan juga waras. Kenapa saya kata waras? Sebab tak nak nanti bila habis aje Hari Raya ikat perut makan kuih raya untuk 2-3 bulan.

Ads by Nuffnang