Pages

Thursday, September 16, 2010

Hot Dog ada, Pari Bakar ada, Ayam BBQ ada...macam-macam ada!

 
Seperti hari raya pada setiap tahun, keluarga besar aku di Taiping akan buat BBQ and pot luck pada malam raya ke-2. Memang seronok bila semua orang berkumpul sebab susah nak dapat kumpul semua orang due to komitment kerja, family, studies dan lain-lain komitment.

Master Chef Pak Teh Amir, Mak Teh & Asst. Chef Kimi

Setiap tahun juga BBQ akan di terajui oleh Master Chef, Pak Teh Amir. Pak Teh memang pakar bab masak. Rugi kalau siapa yang tak join kalau dia yang jadi cook-nya. Tahun ni di sebabkan aku terikat dalam menjaga si Kaisan, adik aku pulak mengambil alih sebagai assistant chef. Gadingan mantap kali ini.

Nur & Faten

Meja-meja & kerusi plastik setting baik punya kat depan rumah tok ni. Bagus juga rumah tok ni corner lot, boleh setting ala-ala kedai mamak. Pujian & penghargaan penyediaan tempat duduk & makan di beri kepada Paksu Zambri.


BBQ!

Berbalik pada aspek utama BBQ......THE FOOD! Ada ikan pari, ikan siakap, ikan kembung, ayam, udang, potato salad, mashed potato (siap dgn gravy lagi) & macam-macam drinks. Makanan dah best, crowd pun best, memanglah seronok raya di Taiping pada tahun ini. Burrpp...alhamdulillah...excuse me =P

Chefs starting the BBQ
ikan ada, ayam ada...
Sha menghiburkan makcik-makcik
Ikan Pari Bakar
BBQ in process
Terbaik!!!
Semua happy....& kenyang..burrrrppp..alhamdulillah.

Wednesday, September 15, 2010

Kaisan Beraya Sakan

Alhamdulillah. Tahun ini saya & isteri menyambut kedatangan Syawal bersama buah hati kami, Muhammad Kaisan. Kaisan baru nak masuk 5 bulan tapi dah pandai macam-macam. Eidu-fitri kali ini memang seronok tengok telatah dia lagi-lagi bila tok-tok, uncle-uncle & aunty-aunty dia berebut-rebut nak main-main dengan si Kaisan ni.

Gambar-gambar ni sempatlah saya ambil untuk kenangan Eidu-fitri pertama buat putera kami.

Bersama nenek di pagi Syawal
Atuk mencium Kaisan
Bermain kaki dalam perjalanan ke kampung Taiping
Pandangan tajam Kaisan
Keletihan
Bersama Tok di Rumah Nenek Ngah
Kita minum dulu! Lepas tu sambung kutip duit raya...
Gambar 4 generasi
Kaisan take over driving duties dari saya
Keletihan selepas beraya sakan. Selamat Hari Raya Kaisan =D


Tuesday, September 14, 2010

Adik beradik kembar di laporkan hilang hantar sms pada ibu

Ibu kepada adik beradik kembar 14 tahun dari Kampar yang di laporkan hilang beberapa hari lepas telah menerima sms daripada salah seorang anaknya yang berbunyi "jangan risau kami selamat". Buletin Utama tadi ada melaporkan perkara ini ada juga mengatakan mereka pergi bersama teman lelaki masing-masing. Ibu bapa teman lelaki mereka pun tidak tahu ke mana mereka pergi.

Yang menjadi persoalan aku, apa yang budak dua ekor ni nak buat selepas dah habis berseronok dengan pasangan masing-masing? Dan bila pula diorang akan decide nak balik ke pangkuan family? Selepas dah mengandung baru nak balik ke? Pada pandangan aku, budak-budak mentah yang hanya baru Form 2 ni patut di ajar cukup-cukup oleh orang tua mereka kalau kembali. Apalah nak jadi dengan bebudak sekarang ni?

Sunday, September 5, 2010

Majlis Berbuka Puasa Tune Group

Pada hari Khamis lepas, Tune Group (Tune Hotels, Tune Money, Tune Talk, ABL, Lotus F1 Team, KLEC, LCCT & Tune Tones) telah mengadakan majlis berbuka puasa kami di perkarangan Plaza Hamodal Seksyen 13 PJ.

Dapatlah semua warga Tune Group berkumpul untuk sama-sama berbuka puasa. Tetamu kehormat yang hadir seperti Datuk Seri Tony Fernandez, Dato' Kamaruddin Meranun, YB Mentri Besar Perak, Zambry Abdul Kadir, CEOs Tune companies dan seluruh warga Tune Group.

Tahun ini lebih meriah berbanding tahun lepas di mana semua dapat berkumpul. Selalunya masing-masing buat majlis berbuka sendiri.

Sempatlah aku dapat mengambil beberapa gambar untuk buat kenang-kenangan.

Sebelum kedatangan tetamu

Nyanyian dari penghibur majlis
Ucapan oleh Datuk Seri Tony Fernandez
Boss aku kat Tune Talk Jason Lo, macam biasalah menyanyi
Warga Tune Group yang hadir
Berbaris mengambil makanan, Aku, orang ke 5 sebelah kanan
Kerabu mangga
Ikan & Mixed veggies
Makanan lagi!
Kambing golek.....terbaik!
Datuk Seri & YB menderma Tabung Tune Group

Saturday, September 4, 2010

Dah bayar zakat fitrah anda tahun ini?







Aidilfitri dah makin dekat. Persiapan raya semua dah almost lengkap. Tiket balik kampung pun dah beli. Ada lagi ke benda yang tak buat lagi untuk Aidilfitr tahun ni? Zakat fitrah belum lagi? Haaa...kalau tak bayar zakat fitrah, tak gunalah persiapan raya tahun ni sebab zakat fitrah melengkapkan kesemuanya.

Tahun ni untuk Wilayah Persekutuan kadar fitrahnya ialah RM 7 untuk seorang. Macam aku sebab ada tanggungan (isteri & anak seorang), kenalah bayar RM 21.

Tunggu apa lagi? Pergi lah bayar cepat. Tempat pungutan boleh di jumpai di masjid, surau, pejabat pungutan zakat negeri & ada juga di sediakan di shopping complex.

Wednesday, September 1, 2010

Duit raya tahun ni berapa mahu kasi daaa???

Kita tengok sampul mana yang paling banyak nilainya!

Sejak aku mula bekerja 5-6 tahun yang lepas, aku mula di selubungi satu soalan besar (yang juga membawa isu-isu lain) yang agak memeningkan kepala setiap kali Syawal menjelma....berapa nak kasi duit raya??? 

Mungkin ada sesetengah akan fikir,"Kalau susah sangat, jangan bagi, nanti tak ikhlas". Betul juga. Ada juga yang akan fikir "Ala...setahun sekali saja, apa salahnya" Betul juga tu. Banyak juga faktor yang perlu di fikirkan bila datang bab nak bagi duit raya ni.

Berapa nak bagi setiap seorang ni??

Macam aku mudah sahaja untuk decide jumlah & siapa yang patut terima, iaitu:


  • Beri secara ikhlas supaya di berkati. Kalau bagi tapi dalam hati mengomel-ngomel, baik tak payah bagi.
  • Tengok juga pada peringkat umur & kategori. Contohnya, kalau dah kerja (walaupun single) tak masuk dalam list penerima. Dari segi jumlah pulak, yang sekolah rendah sederhana jumlahnya, sekolah menengah lebih sikit jumlahnya dan kalau ada yang datang beraya ke rumah tu, RM 1 + kuih-kuih ajelah ye.
  • Paling penting aku mesti akan beri ialah pada datuk, nenek serta kedua ibu & ayah saya serta mak & ayah mertua. Mereka ini yang banyak berjasa pada kita, so inilah masanya kita pula untuk sedikit sebanyak cuba membayar semula jasa mereka walaupun pada hakikatnya sampai akhir hayat kita pun tak terbayar.
  • Tak bagi duit tapi bagi hadiah. Ini untuk sesetengah yang kita tahu memang tak kisah terima duit (memang ada!) tapi lebih menghargai hadiah-hadiah.
Macam mana pun, bila nak beri sentiasalah ikhlas, dengan senyuman dan juga waras. Kenapa saya kata waras? Sebab tak nak nanti bila habis aje Hari Raya ikat perut makan kuih raya untuk 2-3 bulan.

Monday, August 30, 2010

NameWee is looking for cheap publicity.....again.

Happy Birthday Malaysia!!!

This guy is again creating a bit of a stir in the midst of us celebrating our 53rd Independence. His latest video is kinda like a retaliation to the racial issue that was caused by a headmaster of a public school last week, which I have to admit was really poor judgment on behalf of the headmaster. Instead of being a person to look up to and guidance of the whole school, he blundered big time with something that he shouldn't say. But, I think the whole matter is already dealt with by those in power in the Ministry of Education.

Coming back to this guy, who first created a nuisance with his total disrespect of the "Negaraku" anthem, I really hope the proper authorities really throw the book to him this time around. If no action is taken, then I'm afraid he'll continue to create tension among Malaysians.

I am also really intrigued to know whether this guy has deep-lying issues that makes him act in this way. Maybe he has daddy issues, maybe he was dropped on his head when he was a baby or maybe he wears that stupid hat to hide the fact that he has a large gaping hole where his brain used to be (last know location of his brain: halfway to the sun due to humiliation of association).


We'll never know.

Let the proper authorities take care of this insect & focus on improving our lives. Let's celebrate Malaysia's 53rd Merdeka. Remember the sacrifices that our leaders of the past and also of those that came before us made in order for us to have this freedom.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

P/s: No picture of this guy was put up because this blog is trying to keep a certain high level of integrity and class.

Wednesday, August 25, 2010

Nice haircut but....

M. Selvakumar, 15 year old from Sentul

Found this picture of a young dude showing off his very patriotic haircut. I applaud his gesture as our country will be celebrating it's 53rd Merdeka anniversary but there is a question for him. He is 15 years old, so I assume he is in Form 3. 


Don't you go to school?

Tuesday, August 24, 2010

Perlu ke Smart Tag?



Gambar ehsan dari Google

Akhirnya beli juga Smart Tag aku sendiri selepas beberapa lama berkongsi dengan isteri. Di sebabkan dia pun nak guna (memang dia punya pun), aku pun akhirnya terpaksa beli satu untuk kegunaan harian. Kalau takde Smart Tag ni, mahu sangkut lama aku kat tol (terutama sekali Tol Batu Tiga & Tol Sungai Besi).

Aku beli di pejabat PLUS NKVE (exit Subang Jaya) dengan harga RM 130. Dapat Smart Tag unit satu dan juga free kad Touch N' Go yang ada nilai RM 10. Aku dah ada kad Plus Miles, so aku simpan kad baru ni sebagai emergency. Manalah tahu sesak-sesak nanti boleh pakai.

Perkara yang aku nak tanya, perlu ke ada Smart Tag? Aku tahu aku dah explain boleh elak beratur extra panjang kat tol, tapi perlu ke ada lagi-lagi keadaan sekarang dengan kereta banyak di jalan raya?


Ada yang kata, kalau dah ada kad Touch N Go pun dah cukup. Lain pulak yang kata kalau ada Smart Tag boleh potong line terus (& juga boleh eksyen kat pemandu lain).


Pakai kad Touch n' Go pun dah cukup?

So, apa pendapat korang? Perlu ke guna Smart Tag dalam hidupan harian kita? Rugi ke untung pakai Smart Tag ni?

Thursday, August 19, 2010

Tahniah Tune Talk!!!

www.tunetalk.com

Hari ini Tune Talk menyambut hari ulang tahun pertama. Pada tahun lepas, 19 August 2010 Tune Talk di lancarkan di Hangar Pesawat Air Asia di LCCT. Banyak perkara yang di lalui sepanjang 1 tahun kami beroperasi. Walaupun Tune Talk masih lagi kecil berbanding "big boys" lain dalam industri telco mobile, kami masih berusaha untuk mencapai tahap mereka dan jadi terbaik.

Untuk meraikan hari yang gilang gemilang ni, Tune Talk menawarkan panggilan percuma di antara talian Tune Talk dan 10% kredit bonus bila top up RM 10 ke atas. Top up lah cepat.

Pengguna Tune Talk juga akan mendapat:
  • The lowest call and sms rates at 16 sen/minute & 5 sen/sms kepada mana-mana network & bila-bila masa.
  • 100k PA Insurance from Etiqa Maybank.
  • Peluang memenangi voucher penerbangan percuma dari Air Asia setiap hari.
  • dan berbagai lagi.
Tunggu apa lagi??!! Dapatkan sim pack Tune Talk anda dari pengedar terdekat atau tempah nombor and di www.tunetalk.com dan nikmatilah kelebihan-kelebihan ini.

Sunday, August 15, 2010

Kaisan's 1st Shopping Trip

Our son, Muhammad Kaisan is almost 4 months and he has outgrown most of his clothes. So, why not we take him out for his 1st shopping trip. Our destination: Alamanda Shopping Centre in Putrajaya.

All three of us were looking forward for the trip, well. It also gave us a chance to try out the new baby stroller given by the wife's collegues as a gift. Thanks guys. It's really, and I mean REALLY a nice gesture.

I'm not really good with words, so let the pictures do all the talking.


Saturday, August 14, 2010

Cheque Nuffnang Ke 9

Cheque Nuffnang untuk bulan Julai

Alhamdulillah. Cheque untuk bulan Julai dan juga yang ke-9 dari Nuffnang aku terima minggu lepas. Walaupun kali ini amount dia sikit (terendah aku dapat dari Nuffnang) tapi aku tetap bersyukur. Siapa nak bagi duit macam tu aje.
 
Thanks Nuffnang! Keep the cheques coming.

Football is back!!!


Football season is back!! 

After a boring and forgetful plus most irritating World Cup, thanks to the Vuvuzelas (my team won anyways, Vamos Espana!), the football season is back. Each season when it ends, a part of my life seems incomplete, like a void or blackhole suddenly appears. 

The new season would be a new adventure and also be a testing one for me because the need to juggle between being an attentive dad & husband and a hardcore Red Devil. So far, Kaisan has been watching the pre-season friendlies with me & I guess whenever I am needed to babysit, he wont mind watching some footy with his ayah.

This season WILL BE the season when Manchester United equals Liverpool's record for the most league titles won. Winning the Charity Shield and squashing Chelski on the way winning it was a bright start. Oldies like Giggsy and Scholesy are still there, Nani, Fletcher, Vidic, Rooney and Rio are starting to share the burden and Javier "Chicarito" Hernandez is an exciting prospect that will freshen up the team.
Manchester United Squad for 2010 - 2011 Season

Whatever it is, football is back and it could not be any sooner!

Ads by Nuffnang