Pages

Sunday, June 19, 2011

Malaysia mengalahkan Myanmar 2 - 0

gambar ehsan dari Berita Harian Online
Pasukan Malaysia mengekalkan rekod tanpa kalah sejak memenangi Piala AFF Suzuki pada December tahun lepas. Pada perlawanan persahabatan melawan Myanmar di Stadium Sultan Mohammad ke-IV ini, Malaysia membenamkan Myanmar 2-0.

Hujan lebat sebelum perlawanan bermula hampir menjejaskan rentak permainan apabila air bertakung di beberapa tempat di atas padang. Namun, kedua-dua pasukan masih beraksi baik dengan pasukan negara menunjukkan aksi menyerang yang teratur dan mengambil peluang dari keadaan padang yang licin dengan melakukan rembatan dari luar kotak penalti.

Jaringan gol yang membawa kepada kemenangan pasukan Malaysia di lakukan oleh Mohd Amirul Hadi Zainal pada minit ke 28 dan Baddrol Bakhtiar pada minit ke 53. 


Kemenangan ini diharap dapat meniup semangat pemain-pemain negara dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia pusingan pertama menentang Taiwan pada 29 June nanti.

Happy Father's Day Ayah

Happy Father's Day Ayah.
Ayah with my lil one, Kaisan
Thank you Ayah for all the support, love and dedication that you have poured into all of your sons' lives. Eventhough we rarely show our appreciation, we all know how important you are in our lives. Happy Father's Day Ayah.

Saturday, June 18, 2011

Will be right back...on vacation


Tak sempat nak update blog sebab bercuti bersama keluarga. Nanti aku bercerita tentang percutian yang dah memang lama overdue.

P/s: Ini aje yang sempat blog sebab tak nak miss anything masa bercuti ni.

Thursday, June 16, 2011

Pandai-pandailah buat sendiri

Kaisan tengah makan carbonara dengan bergaya

Aku perasan anak aku Kaisan ni memang suka buat kebanyakan benda sendiri. Minum, makan, tukar channel ASTRO & mandi pun dia nak buat sendiri walaupun mandi besen. Jangan risau, aku dan mama sentiasa ada masa dia mandi. Baru 14 bulan umurnya. Memang seronok dia belajar benda baru dan membesar setiap hari.

Tengok telatah dia nak buat semua benda sendiri mengingatkan aku yang kalau kita nak maju atau kehadapan, tiada siapa yang boleh bawa kita ke situ selain kita. Kita sendiri kena buat dan belajar macam mana nak buat supaya maju. Fikirkanlah.

P/s: Saja nak buat entry motivasi. Motivasi pada diri sendiri.

Wednesday, June 15, 2011

Suit up! It's your birthday Barney Stinson


I don't usually do this but the awesomeness of Barney Stinson on the ever popular sitcom "How I Met Your Mother" just requires me to do this. 


Happy birthday to Neil Patrick Harris aka Barney Stinson aka Doogie Howser MD.

You are # Legendary! Please gimme the Bro Code Book. Please!

Nokia menang saman hakcipta terhadap Apple


Nokia akhirnya berjaya menang dalam saman paten hakcipta terhadap Apple selepas pertama kali mengemukakan saman pada tahun 2010. Nokia menyaman Apple kerana penggunaan teknologi transmisi data dan teknologi antenna pada produknya. Penggunaan teknologi ini di katakan melanggar paten hakcipta Nokia.

Saman pertama Nokia telah memihak kepada Apple apabila hakim ITC memberi keputusan bahawa dia tiada nampak tiada penyalagunaan hakcipta oleh pengeluar iPhone ini. Nokia seterusnya mengemukakan saman kedua beberapa hari kemudian yang berjaya memihak kepada syarikat gergasi dari Finland ini.

Di antara perjanjian kewangan di antara dua syarikat ini ialah Apple perlu membayar bayaran satu kali dan bayaran royalti kepada Nokia yang akan di bayar dari masa ke semasa.

Keputusan ini membuktikan bahawa Intelligence Property (IP) adalah amat penting dalam industri wireless. Pada Nokia, ini akan dapat membantu gergasi yang sedikit ketinggalan ini untuk mengukuhkan semula kedudukan dalam industri telefon mobil.

Tuesday, June 14, 2011

Pelaburan ASN/ASB haram atau tidak? Fatwa Mufti Negeri Islam tidak tepat dan mengelirukan

Isu yang selalu juga di bincangkan iaitu haram atau tidak pelaburan ASN & ASB sekali lagi timbul apabila laman islamituindah.my menyiarkan surat kenyataan fatwa dari Mufti Selangor menyatakan kedua-dua peaburan itu haram.

Hari ini keluar lagi dalam UtusanOnline kenyataan dari Presiden & CEO PNB Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman bahawa pelaburan dengan ASN dan ASB adalah halal dan harus. Ini telah di pututskan oleh fatwa yang di keluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada Februari 2008. Beliau juga menyatakan bahawa pelaburan PNB adalah bebas dari unsur-unsur judi, arak dan sumber was-was.

Persoalan hukum pelaburan dalam ASN & ASB mula timbul semula apabila di ketahui bahawa PNB juga mempunyai pegangan dalam Malayan Banking Berhad (MAYBANK). Tan Sri Hamad menyatakan Maybank juga mempunyai perbankan Maybank Islamik dan ia merupakan yang terbesar di rantau asia tenggara.

Surat fatwa yang di terima oleh pengendali islamituindah.my ditujukan untuk simpanan peribadi dan bukan untuk di siarkan untuk bacaan orang ramai. 

Pada pendapat aku, apa-apa pelaburan perlulah di teliti sebaik mungkin supaya tidak terlibat dengan perkara-perkaran yang dilarang Islam. Kita hanya mampu bertawakal akan tindakan kita tetapi hanya Allah yang dapat menentukan apa yang kita usahakan adalah yang terbaik di sisi-Nya.

P/s: Nak menambahkan pelaburan dalam Tabung Haji, tapi giliran nak buat haji  macam lama aje lagi.

Monday, June 13, 2011

Kaisan yang bercita-cita tinggi




Mavs are the NBA Champions after beating the Heat in Game 6

MVP Dirk Nowitzki holding aloft the NBA Championship trophy


The Dallas Mavericks are the new NBA Champions after winning game 6 of the NBA Finals over the Miami Heat. The Mavs were led bt the Finals MVP, Dirk Nowitzki.

The Miami Heat lead by LeBron James had come back from a 2-0 deficit and tied the Finals at 2-2 before the Mavs took games 5 & 6 to clinch the title. The Heat were banking on their three superstars LeBron James, Dwayne Wade and Chris Bosh to lead them to another title after the heroics of Wade and Shaq in 2006.

German, Dirk Nowitzki was selected as the Finals MVP after a great showing throughout the Finals which included a sprained ankle and fever. The win by the Mavs also sees vetaran point guard, Jason Kidd picking up his first championship ring after failing to do so with the New Jersey Nets.

Nowitzki with his MVP trophy and Jason Kidd with the NBA Championship trophy


Mavs are the NBA Champions after beating the Heat in Game 6

MVP Dirk Nowitzki holding aloft the NBA Championship trophy
The Dallas Mavericks are the new NBA Champions after winning game 6 of the NBA Finals over the Miami Heat. The Mavs were led bt the Finals MVP, Dirk Nowitzki.

The Miami Heat lead by LeBron James had come back from a 2-0 deficit and tied the Finals at 2-2 before the Mavs took games 5 & 6 to clinch the title. The Heat were banking on their three superstars LeBron James, Dwayne Wade and Chris Bosh to lead them to another title after the heroics of Wade and Shaq in 2006.

German, Dirk Nowitzki was selected as the Finals MVP after a great showing throughout the Finals which included a sprained ankle and fever. The win by the Mavs also sees vetaran point guard, Jason Kidd picking up his first championship ring after failing to do so with the New Jersey Nets.

Nowitzki with his MVP trophy and Jason Kidd with the NBA Championship trophy


Bloggers emotional dan blog tak guna otak...

Tekejut aku 2 minggu lepas sebab kena panggil dengan someone yang ada authority dan kena tegur pasal status yang aku letak pada status aku. Pelik juga aku sebab benda yang remeh macam tu pun boleh jadi isu. 

Apa yang aku letak pada status aku tu tak perlulah aku mention kat sini. Takdelah di tujukan pada sesiapa pun. Aku letak pun sebab aku rasa disappointed dan down masa tu. Tapi biasalah manusia, lagi-lagi yang kononnya rasa dia in charge of semua benda (dan orang). Pada  aku, dia yang emotional dan ikut perasaan sebab dia tak tanya pun sebab apa aku letak status message tu. 

Statement yang buat aku terkejut, dia boleh kata "aku tahu korang punya bloggers mentality. Mesti nak balas balik melalui blog. Kalau kau tulis apa-apa yang tak elok, aku akan make sure kau regret". Hohoho, a really strong statement dari seseorang yang percaya pada berani bersuara (freedom of speech). Pada aku, poser saje dia ni.

Betul ke bloggers menulis dengan emosi saja dan tak menggunakan akal bila menulis? Statement dia tu macam nak kata bloggers tak berakal dan menulis blog tanpa sedar effect dan kesan blogging. Bloggers memang diakui ada yang menggunakan emosi, tetapi bila cuba nak generalized semua bloggers sama, then kau dah salah. Time aku menulis entry ni pun ada sikitlah perasaan nak tulis benda-benda tak elok untuk ditujukan pada orang tu tetapi aku rasa tak perlulah aku buang masa pada orang macam tu. Mungkin ada yang akan kata "takutlah tu nak tulis apa-apa sebab dah kena warning". Bukan takut, tapi fikir its no use wasting my time on a useless issue.

Satu perkara yang bagus lepas aku dengar statement tu, aku sedar aku perlu lebih bijak dalam memilih masa untuk blog dan kena pandai pilih masa untuk ambil risiko kalau nak blog about something yang maybe ada menyentuh emosi. 


At the end of the day, what you say shows what type of person you are. So bloggers, please jadi lebih bijak tetapi control emosi apabila blogging.


Sunday, June 12, 2011

Cartoons are not the same as they used to be

This morning while I was having my bowl of cereal, I was watching Mickey Mouse Clubhouse with my son. I thought to myself, that these are very clean and safe cartoons that kids are watching these days.


These are usually the shows that I let my son watch, which mostly are from Playhouse Disney (will be Disney Jr on 1st July). Handy Manny, Chuggington, Special Agent Oso, Imagination Movers and Mickey Mouse Clubhouse are some of the shows that will keep my son glued to the tv.

The shows that I watched when I was a little kid with a bowl of Lucky Charms on a Saturday morning (those were the golden days, miss em) are kinda like these


Silverhawks, Mask, Transformers, Voltron (the lions version and not the other spinoffs) and thundercats are my top 5 pics. I know there are others like G.I. Joe, He-Man, Bravestar and the list goes on. These cartoons, which were affectionately more known as Saturday morning cartoons were very rough and keeps you wanting more.

Maybe I'm a bit old these days but gimme a bowl of cereal and a good Saturday cartoon, I'll be happy. In the meantime, I'll try to educate my son on the joys of cartoons of yesteryear when he is a bit older.

Birthday cake massacre by a one year old

This is what is going to happen if you leave a one year old to his own devices with a piece of cake. Please be warned, the visuals is not for the weak hearted.

Kaisan wants to do it his own way
The massacre of a birthday cake

Keputusan akhir Final Piala FA 2011


Terengganu muncul juara Piala FA 2011 selepas mengalahkan pasukan favourite, Kelantan 2 - 1 di Stadium Bukit Jalil malam semalam.

Kelantan membuka jaringan terlebih dahulu pada minit ke-79 melalui Mohd Nurul Azwan Roya sebelum keadaan menjadi 1 - 1 selepas jaringan gol sendiri oleh Mohd Daudsu Jamaluddin pada masa kecederaan.

Gol kemenangan di jaringkan oleh pemain gantian, Ahmad Nordin Alian pada minit ke-109 pada masa tambahan.

Tahniah kepada kedua-dua pasukan kerana memberikan satu perlawanan akhir yang amat menghiburkan.

Saturday, June 11, 2011

Perlawanan Akhir Piala FA 2011

Terengganu lawan Kelantan
Stadium Bukit Jalil
11 Jun 2011
Kapten dua pasukan yang akan bertarung malam ini. Siapakah yang akan menang?


Siapkah akan menjadi kuasa ulung pantai timur? Adakah Terengganu? Adakah Kelantan? Apa yang pasti, pasti satu pertarungan yang sengit di antara dua pasukan pantai timur ini.

Angry Birds by Rovio.....Awesome (& addictive)

Dapatkan link untuk free download Angry Birds di akhir entry


Siapa sangka game yang simple ini boleh buat jadi fenomena di seluruh dunia? Jalan cerita Angry Birds senang aje, telur-telur Angry Birds di curi babi-babi khinzir jahat. Btw, aku baru tahu beza antara khinzir jahat dengan yang baik ialah yang jahat warna hijau, color lain khinzir baik. So, kalau jumpa khinzir hijau, hati-hati okay! Angry Birds pulak nak dapatkan balik telur-telur tu sambil membelasah babi hijau yang jahat tu.


Taktik Angry Birds senang aje. Kill the green bad pigs! Kill! Kill! Kill! Die! Die! Die! Ok Bo, get hold of yourself...1..2..3..pheww. Getting back to the game, babi-babi hijau ini pulak employ akitek mana entah untuk bina tempat sembunyi yang memang payah nak tembus. Kena pecahkan kaca, kayu dan batu untuk bunuh babi jahat tu. Our aim is untuk bunuh babi jahat ni samada direct hit (tuju tepat) atau guna binaan sekeliling.



Ada banyak levels atau peringkat dalam Angry Birds dan lagi tinggi peringkat, lagi susah untuk bunuh babi hijau yang memang celaka itu. Ada ke patut curi telur-telur burung-burung tu? Ada ke patut? 


Kita akan mendapat 1,2 atau 3 bintang bergantung kepada berapa banyak Angry Birds kita guna. Ada 5 jenis Angry Birds. Warna merah hanya biasa saja, warna biru bersize kecil boleh split 3, warna kuning boleh pergi laju macam misil, burung putih melahirkan telur meletup dan burung hitam meletup macam bom.



Kita di beri satu set burung pada permulaan level dan kena ada strategy untuk bunuh babi-babi hijau tu. Damn those green pigs! Guna setiap Angry Bird sebaik mungkin, collect stars dan juga high score. Simple. Marvellous. Awesome!!




Overall, satu game yang bagus untuk release tension (tapi tension juga kalau tak lepas levels), grafik memang colourful dan simple. Struktur binaan memang hancur realistikly. Audio gameplay memang kelakar dengan bunyi-bunyian yang buat kita tergelak. Contohnya, kalau kita tak dapat bunuh babi hijau tu, kita di gelakkan oleh babi hijau. Gila tak best kena gelak dengan babi hijau yang jahat itu. Memang Angry Birds by Rovio game yang best tetapi hati-hati, it can be addictive!
Kalau nak main free version online, boleh klik Angry Birds!

Friday, June 10, 2011

Tips menjadi kaki kipas yang berjaya (without being too obvious)



Orang yang jenis kaki kipas bos di ofis memang antara golongan aku anti selain yang anti-sosial (tak reti nak bercampur dengan officemate yang lain), jenis masuk bakul angkat sendiri dan juga yang terlalu self confident dengan kemampuan diri sendiri. 

Tapi dalam dunia pekerjaan yang kompetitif dan sengit, office politics dan skill mengipas juga penting. Ini antara beberapa cara (dari pemerhatian aku di ofis) untuk jadi kaki kipas berjaya tanpa buat orang lain menyampah kepada kita:

1) Buat/jaga bos kita supaya nampak bagus pada mata orang lain
  • jangan lupa bos kita pun mesti ada mengipas pada bos dia. Basically, cuba elakkan dari mengata perkara buruk atau kritik bos kita pada orang lain. Kesannya lebih buruk pada kita dari bos kita. 
  • jangan sesekali betulkan kesilapan bos kita di depan orang lain. Buruk padahnya monyet.
2) Sesekali (jangan selalu) belanja bos makan ataupun bawa minuman kegemaran dia.
  • yang ini kena pandai sikit. Kena ada skil. Bila nak belanja tu, ajaklah satu atau dua orang lain. Kena cover sikit walaupun kena byar lebih. Bak kata pepatah "invest now, for a better future".
3) Sentiasa tahu perkembangan syarikat & tugas bos walaupun tiada kaitan dengan kita.
  • ini effort kena bagi lebih. Walaupun kerja kita pun tak habis, kenalah tahu hal-hal ini especially tugas bos dan projects dia. Ini supaya kita boleh jadi sumber rujukan pada dia. Munkin sekali dua tu kenalah kita tonjolkan character ni, lama-lama kita akan jadi orang harapan bos tu.
  • tapi ada risiko, takut dia "taichi" kerja dia pada kita. Becareful!
4) Jaga relationship dengan officemates yang lain
  • ini aku rasa amat penting. Sibuk-sibuk kipas bos, tapi orang sekeliling cakap belakang dan kutuk baiiikk punya. Kena jaga perasaan dan hubungan dengan orang-orang bawahan sebab manalah tahu diorang ni mungkin jadi bos kita. 
  • tak naklah nanti lunch duduk makan sorang-sorang. Betul-betul loser kalau jadi macam tu.

5) Minta advice bos tentang sesuatu walaupun hal peribadi
  • tujuan tip ini ialah untuk buat bos tu rasa dia hebat. Cara terbaik untuk fast-track benda ni berlaku ialah lepas bos kita bagi advice, kita tambah ayat ni "Saya dah agak dah bos boleh bagi advice terbaik", walaupun advice tu anak saudara aku yang 8 tahun pun boleh bagi.
  • risiko tip ini ialah nanti bos tu ingat kita ni pulak yang tak pandai. Semua benda nak tanya dia. So, buatlah ikut timing. Jangan kerap sangat.
Aku rasa ada banyak lagi cara untuk jadi kaki kipas tapi semasa aku mengarang benda ni pun buat aku rasa menyampah. Pandai-pandailah menggunakan tips ini (kalau nak) dan cubalah jadi kreatif dan cuba cari cara lain juga. Good luck!

P/s: Aku still pegang teguh pada kata-kata "work hard & work smart" dan juga rezeki itu di tangan Allah.


Thursday, June 9, 2011

You are over-qualifed for this position. What??

Hari ini dengan julung kalinya aku di beritahu aku "over-qualified" untuk satu position di sebuah syarikat penyiaran berbayar kat Malaysia ni. Interview tu senang and interviewer pun nampak baik. Dia selak-selak resume dengan certs aku, terus dia kata aku over-qualified. Apakah??

Bila dia kata macam tu, kembang betul hidung aku macam terowong SMART. Ingat dah hebatlah aku bila dia cakap macam tu. Tapi bila fikir balik, company mana yang tak nak pekerja yang bagus? Lepas tu, aku pun dah okay dengan pakej kerja yang di offer.

Apa pengalaman korang masa interview kerja? Pernah tak terjadi macam aku ni?

P/s: Interviewer tadi kata nak forward pada subsidiary companies untuk post yang lebih sesuai. Bring it on!

Once you go black, you can still go back...#FACT!


Hari ini selepas satu meeting yang amat bertuah & berbaloi dengan kawan lama, aku pergi buat retail therapy untuk diri aku. 


Kebetulan Nokia E71 aku pun sudah cecah expiry date sebagai main phone.

Korang pernah dengar satu english phrase " Once you go black, you won't go back" kan? Haa, ini buktinya phrase tu salah. Boleh come back, tapi jadi putihlah macam Blackberry 9300 Curve 3G aku ni. 




BB baru aku ni ber-OS-kan Blackberry OS6 yang membuatkan aku terus decide untuk beli. Features lain sama aje macam Curve 3G yang lain, tapi pada aku yang penting senang aku nak BB Messenger dengan family & kawan-kawan sudah cukup. Paired up pulak dengan Blackberry services dari Tune Talk Mobile Prepaid (RM 0.98/day atau RM 28/bulan) memang good combination. Oh lupa, now its 3G too!


Retail therapy memang best. Tapi tak bolehlah buat selalu, nanti tinggal habuk je dalam kocek.

Wednesday, June 8, 2011

Mungkin aku dah tak nak jadi robot korporat

Tadi aku duduk di cubicle kecik aku, ada sikit masa untuk aku berfikir, termenung kejap dan tengok sekeliling office. "Sampai bila aku nak kerja makan gaji ni?". Itu yang aku terfikir. Memang safe kalau kita makan gaji ni. Akhir bulan check cimbclicks ke maybank2u ke dah ada dah gaji. Alhamdulillah. Tapi sampai bila kita kena ikut telunjuk orang?

Tapi apa pilihan untuk cari rezeki? Startup bisnes sendiri? Freelancing? Provide services? Mungkin boleh memandangkan banyak juga peluang kat luar tu. Kena pandai cari lubanglah bak kata orang. Bila kerja sendiri ni, masa boleh jadi kawan kita & boleh jadi lawan kita. Kalau yang rajin tu, insya'Allah rezeki akan datang melimpah ruah. Tapi kalau malas, faham-fahamlah sendiri.

Cuba korang fikirkan. Sampai bila kita nak macam ni?

Ads by Nuffnang