Gambar ihsan dari FB Soraya |
Terjumpa FB entry kawan sekolah tentang kitchen experiment terbarunya di dapur, kuih gelang. Bila tengok kuih gelang ini teringat masa aku membesar di kampung aku dulu di Taiping. Arwah tok dulu rajin buat kuih gelang buat makan petang. Bancuh satu teko teh "O" sambil borak-borak dengan arwah tok dulu, memang bahagia.
Arwah tok sudah hampir 5 tahun menyahut panggilan Allah untuk kembali kepada-Nya. Tapi semua happy memories membesar di rumah tok serta nasihat tok sentiasa bersama aku. Al-Fatihah pada arwah tok dan aku sentiasa mendoakan arwah di letakkan hamba-hambaNya yang beriman.
Al-Fatihah.
Recipe untuk kuih gelang:
7 biji ubi keledek
500 gm tepung gandum
1 cawan gula halus
Garam
Air
Minyak
Panduan membuat:
1.Rebus ubi hingga empuk, lenyek-lenyekkan dan biarkan sejuk sebentar.
2.Tambahkan sedikit garam dan tepung dan uli sehingga tidak melekat pada tangan. Jika masih lembik, tambahkan tepung.
3. Ambil sedikit dari adunan dan bentukkan seperti gelang. Jangan terlalu tebal sebab takut tidak masak di dalam. Buat lagi sehingga habis adunan.
4. Panaskan minyak dahulu dan masukkan gelang-gelang tadi. Apabila sudah cukup masak, angkat dan biarkan sejuk sekejap.
5. Taburkan gula halus dan sudah siap untuk makan.
Recipe untuk kuih gelang:
7 biji ubi keledek
500 gm tepung gandum
1 cawan gula halus
Garam
Air
Minyak
Panduan membuat:
1.Rebus ubi hingga empuk, lenyek-lenyekkan dan biarkan sejuk sebentar.
2.Tambahkan sedikit garam dan tepung dan uli sehingga tidak melekat pada tangan. Jika masih lembik, tambahkan tepung.
3. Ambil sedikit dari adunan dan bentukkan seperti gelang. Jangan terlalu tebal sebab takut tidak masak di dalam. Buat lagi sehingga habis adunan.
4. Panaskan minyak dahulu dan masukkan gelang-gelang tadi. Apabila sudah cukup masak, angkat dan biarkan sejuk sekejap.
5. Taburkan gula halus dan sudah siap untuk makan.